Home Lifestyle Bouwen & Wonen Voor de mooiste moestuin

Wim Lybaert

Voor de mooiste moestuin

Het vriest dat het kraakt. Het leven in de moestuin is nu helemaal stilgevallen. Tijd dus om vooruit te kijken en plannen te maken voor het volgende seizoen. Want moestuinieren, daar begin je beter niet onbezonnen aan. Hoe beter je voorbereiding, hoe mooier je moestuin.

De moestuin van televisietuinier Wim Lybaert ligt er verlaten bij. In december oogstte hij de laatste kolen, spruitjes, winterwortelen en rode bieten. Zo weelderig zijn tuin enkele maanden geleden was, zo uitgeleefd ziet hij er vandaag uit, met her en der nog restanten uit het vorige seizoen. “Opruimen doe ik pas eind februari”, vertelt hij. “De bloemen laat ik zolang mogelijk liggen, zodat de zaadjes zich kunnen verspreiden en ook vogels nog wat te eten vinden.”

Met zijn hoofd zit de bekende tuinier intussen al in het volgende seizoen. En hij is niet de enige. Wie de moestuinfora op internet volgt, stelt vast dat veel hobbykwekers vandaag volop nieuwe zaden aan het scoren zijn. Want waarom zou je elk jaar dezelfde groenten zaaien, als je keuze hebt uit duizenden variëteiten? Van tomaten bijvoorbeeld, bestaan er 6.000 soorten. En ieder jaar komen er nog tientallen bij, elk met hun eigen kleur, vorm en smaak. Vraag jezelf af welke groenten je wilt telen? Hoeveel ruimte heb je ervoor nodig? Wat kun je waar zetten? Een seizoensplanning maken, is volgens Lybaert namelijk het geheim van elke doorgewinterde tuinier. “Als je lukraak begint te zaaien, dan staat tegen eind maart alles vol en kun je geen zomergroenten meer kweken. Zeker als je een grote moestuin hebt, moet je vooraf goed nadenken.”

Vijf vierkante meter is voldoende om kennis te maken met het moestuinieren

– Wim Lybaert

Echt uit de startblokken schieten, kan vanaf maart. Nadat je de grond hebt losgemaakt en met compost hebt verbeterd, kun je beginnen te zaaien. Sla en radijzen zijn een kolfje naar de hand van onervaren tuiniers. “Zie het die eerste keer niet al te groots”, zegt Lybaert. “Vijf vierkante meter is voldoende om kennis te maken. En werk eventueel met plantjes in plaats van zaden. Zo vergroot je je kans op succes.” Goed om weten: met boontjes en vruchtgewassen zoals pompoenen en courgettes, moet je zeker nog tot mei wachten, want tot dan is er vorst mogelijk en dat overleven deze plantjes niet. Boontjes zijn trouwens heel interessant voor wie op een beperkte ruimte veel opbrengst wil.

De lente is voor de moestuinier sowieso het drukste seizoen. Daarna, tot ongeveer oktober, ben je vooral bezig met vruchten plukken, al blijft het natuurlijk belangrijk om geregeld – lees: bijna dagelijks – een ommetje in je moestuin te maken en bijvoorbeeld water te geven of onkruid te wieden. Voor dat laatste bestaan er allerhande trucjes die het je makkelijker kunnen maken. Een ‘mulchlaag’ leggen bijvoorbeeld. Zodra de planten hun kop boven de grond uitsteken, bedek je de rest van de aarde met onder meer afgevallen bladeren of grasmaaisel. Zo krijgt onkruid minder kans en droogt de grond minder uit, waardoor je minder water moet geven.

En wat dan met ziektes? Hoe voorkom je dat je gewassen aan allerhande plagen ten onder gaan? Lybaert raadt aan om je lapje grond volgens het zesslagstelsel te verbouwen. Je moestuin deel je dan in zes percelen in, waarbij je elk jaar op elk perceel een andere groente teelt. Lybaert: “Kolen bijvoorbeeld zijn erg gevoelig voor schimmels. Als je die jaar na jaar op dezelfde plaats zet, dan voed je de schimmels en wordt het probleem alleen maar groter.” Je moestuin helemaal ziektevrij houden, is helaas zo goed als onmogelijk. Zelfs een ervaren tuinder ziet elk jaar zo’n tien à twintig procent van zijn oogst mislukken. Bij Wim Lybaert bijvoorbeeld, ging afgelopen jaar de aardappeloogst de mist in. “Nochtans een gewas dat heel makkelijk te telen is. Gewoon in de grond steken en na twee maanden aanaarden. Maar de natte lente en de warme herfst hebben de aardappelen geen goed gedaan. Dit jaar wil ik nog wat meer aardappelen zetten, dus hopelijk heb ik nu meer geluk.”

Beeld: Ian Hermans

MEER

Allemaal samen tegen de plasticsoep

PlasticsoepEen consortium van grote bedrijven trekt een miljard euro uit om de wereldwijde verspreiding van plastic afval in te perken. Een mooie geste, maar met minder middelen kan iedereen ervoor zorgen dat er minder plastic zooi in de natuur en de zee terechtkomt.

Business travel plukt de vruchten van de digitalisering

digitaliseringTechnologie is niet meer uit ons leven weg te denken. De digitalisering heeft zich sterk gemanifesteerd in alle aspecten van ons leven, niet in het minst in het zakenreizen.

De digitale transformatie, wat een hype!

Jo CaudronAls je zoals ik meer dan 25 jaar in het digitale vak zit, dan heb je al heel wat hypes gezien. Van WAP voor mobiel in 1997 tot de rampzalige beursgang van Facebook in 2012. En de grootste hype van al is dat internet zelf, natuurlijk. Een speeltuin voor werklozen, studenten en nerds.

Vlees eten: minder, maar wel bewuster

VleesverbruikAls we sommige mediaberichten mogen geloven, eten we over een x aantal jaar geen vlees meer. De voorbije jaren daalde de vleesconsumptie in België fors. Een optelsom, veroorzaakt door de veggie-cultuur, wantoestanden in de slachthuizen en de ongezonde perceptie rond vlees.

Summertime and the livin’ is easy

Anouk TaeymansDe zomer is in het land. Hoog tijd om dat zomers optimisme in huis te halen en met enkele kleine ingrepen je interieur én buitenruimtes in vakantiemodus te brengen. Dus… zet die fles maar alvast koud.

Liefst een fusie zonder ruzie

M&AEr bestaan verschillende vormen van M&A (Mergers & Acquisitions): bedrijf verkopen, fusie aangaan of zelf een bedrijf overnemen. Al die vormen gaan gepaard met de nodige risico’s en opportuniteiten. Dat weten deze ervaringsdeskundigen maar al te goed.