it-bags
Lifestyle

It-bags, zijn ze de investering waard?

24.01.2023
door Ellen Van Hoegaerden

De definitie van een designer bag is relatief eenvoudig: het is een luxehandtas die wordt ontworpen en uitgebracht door een designer of modehuis. Geen sprake van massaproductie dus, maar een eerder beperkte oplage. Voor sommige modellen bestaat er zelfs een aanzienlijke wachtlijst van enkele maanden tot wel jaren. 

De verkoop van designer bags zit al enkele jaren in de lift, als gevolg van de gigantische boom in de luxe-industrie, met als populairste vertakking: de zogenoemde it-bags. “Je hebt de praktischere en tijdlozere designer bags, en dan heb je de it-bags, die eerder verbonden zijn aan een bepaalde generatie”, definieert Lieve Gerrits. Deze styliste en creative consulente werkt al enkele decennia voor verschillende internationale modelabels. “Een it-bag is een handtas met een uitgekiende en succesvolle marketingcampagne. Met deze tas wil je echt gezien worden, meestal omdat je favoriete model, actrice of influencer hem draagt.”

De rol van bekende mensen is dan ook erg groot wanneer het gaat om de populariteit van een designer bag. “De kans dat deze wordt opgepikt is veel groter. Voor bepaalde mensen is het trendgehalte een troef, anderen zullen een tas om die reden net links laten liggen. Sommige it-bags kennen dan ook een snelle dood, vanwege de overkill. Maar met een uitgekiende marketingcampagne, gekoppeld aan limited editions of samenwerkingen met pakweg een bekende artiest kun je het bestaan ervan goed rekken. Het zou ook slim zijn van een modehuis of designer om dat te doen. Soms hangt hun voortbestaan af van dergelijke items.” 

Het is je misschien al opgevallen dat steeds meer mensen pronken met een luxetas aan hun schouder. Of misschien tikte je recent zelf een prachtexemplaar op de kop. Daar zit de groeiende resellermarkt voor iets tussen, zegt Birgit De Jager, oprichter en CEO bij Labellov. Zij verkoopt in haar winkel preloved designertassen en andere luxe-items en weet als geen ander welke bags het wanneer goed doen.

“Bijna elk merk heeft zo zijn it-bags: Chanel heeft de flap bag of de Reissue 2.55, voor ons eigen Belgische merk Delvaux is dat de Brillant. Hermès heeft de Kelly Birkin, Dior de Lady Dior, de Jackie van Gucci… Een it-bag heeft voor ons specifiek de beste waarde omdat het gewilde modellen zijn die altijd terugkomen, soms een beetje anders qua uitvoering. Wij hebben dan ook liever dat mensen hun it-bag aan ons verkopen in plaats van een limited edition, omdat die nu eenmaal voor een breder publiek is weggelegd. Anders mik je op een nichepubliek van echte liefhebbers.” 

Binnen een paar jaar zal de resellermarkt groter zijn dan de retailmarkt.

– Birgit De Jager, Labellov

De boom van de luxe-industrie

Kijk je naar de cijfers van de luxe-industrie, dan zie je stijging na stijging. Het kopen van luxe-items is toegankelijker geworden. Gerrits: “De generatie van nu heeft een groter budget. De verkoop van accessoires is sowieso gestegen de laatste vijftien jaar: men wil de juiste tas, de juiste schoenen… Het is niet meer ongewoon om met een zonnebril van 300 euro rond te lopen. Een handtas kun je bovendien gemakkelijk doorverkopen.” 

Dat resellen is gemakkelijker geworden met het opkomen van heel wat verschillende onlineplatformen die medeverantwoordelijk zijn voor de boom in de luxe-industrie. “Chanel heeft meerdere prijsstijgingen doorgemaakt de afgelopen twee jaar en heeft nog nooit zoveel winst gemaakt en zoveel omzet bereikt”, geeft De Jager als voorbeeld. “Mensen willen zich blijven verwennen door een mooi item te kopen, zelfs in tijden van crisis. Maar ik ben er ook van overtuigd dat ze beseffen dat het slim is om te kopen, wetende dat de markt om het door te verkopen tegenwoordig zo enorm groot is. Binnen een paar jaar zal de resellermarkt groter zijn dan de retailmarkt, daar bestaan al genoeg studies over.” Bovendien stijgt het belang van een circulaire economie en de deeleconomie. “Buy, sell, repeat: consumenten beseffen heel goed dat ze geld in hun kast hebben liggen.” 

Beleggen in luxehandtassen is om die reden een populaire alternatieve investering geworden. Kenners en geldexperten zien veel waarde in het kopen, bewaren en doorverkopen van zo’n exclusief item. “Maar zoals met iedere investering moet je er natuurlijk wel wat van kennen. Niet iedere reeks heeft een meerwaarde, of behoudt zijn waarde”, aldus Gerrits. “Je moet op de hoogte zijn van de collectie en de exclusiviteit van een model. Als je het louter als investering koopt, kun je er natuurlijk niet mee pronken. Het blijft iets wat beschadigd kan worden: zon, regen, een ongelukje met een glas wijn… Dat heb je niet met een klomp goud. Als je een tas puur als belegging koopt, moet je hem goed bewaren.”  

Betere bewaring, hogere waarde 

“Prop ze niet in je kast”, geeft De Jager als eerste bewaartip. “We zien al eens tassen binnenkomen die op elkaar gestapeld zijn en waarvan het handvat is afgebroken of het leder is beschadigd. Soigneer ze goed, vul ze mooi op – niet te dik – en behandel ze regelmatig met een voedende crème. Tassen kunnen overigens verkleuren, dus zet ze niet in een kamer waar zonlicht binnenkomt.” Gerrits vult aan: “Houd de weersomstandigheden in de gaten. Als je een lichtgekleurde designer bag hebt, draag dan geen donkere kledij. Door de wrijving kan de kleur afgeven op je tas. Let op met schouderriemen, want dat zijn de fragielste stukken waar snel breuken in komen. En spuit of vet de tas in tegen vocht en vuil voor je ermee naar buiten gaat. Wil je echt zeker zijn van een goede bewaring, zou je hem al best vacuüm moeten trekken.” 

Koop je een handtas liever als pronkstuk en niet als kunstobject, dan zijn beide experten het hierover resoluut eens: koop een stuk vooral omdat je het graag ziet. “Let er dan op dat de handtas de enige eyecatcher is van je hele outfit, zodat hij de aandacht krijgt die hij verdient. Zeker als je een speciale tas hebt met felle kleuren of als het een monogram designer bag is”, geeft Gerrits als stylingtip mee. “Wil je preloved kopen, dan raad ik aan om de collectie in januari in de gaten te houden. We zien dan brand new items binnenkomen, soms nog in de verpakking, met een strik eromheen”, lacht De Jager. “Het prijsverschil tussen tweedehands en nieuw blijft enorm, dus je kunt zeker een goede slag slaan.” 

Vorig artikel
Volgend artikel