investeren
Business

Van een centje naar luxe

28.04.2020
door Kim Beerts

Terwijl je geld ligt te slapen op een spaarboekje dat bijna niets meer opbrengt, trekt een belegging in andere waardevolle luxeobjecten misschien wel de aandacht. Drie experts buigen zich over drie alternatieve investeringsvormen.

Elien Migalski

Managing Director – Labellov
Designer Fashion

Waarom moet iemand overwegen om hierin te investeren?

“Lang niet alle designeritems zijn op financieel vlak goed om te investeren. Maar sommige zijn zo iconisch, tijdloos en schaars dat ze dat wel worden. Ik denk aan de Hermès Birkin of Kelly. De prijs van deze exclusieve tassen stijgt elk jaar. Ze zijn ook erg zeldzaam: je staat jarenlang op een wachtlijst voor je ze kunt kopen. Dat maakt de vraag ernaar hoog, waardoor de prijzen ook mee de lucht in gaan. De Classic Flap Bag van Chanel is nog zo’n voorbeeld: het medium model van deze iconische tas kocht je 15 jaar geleden voor iets minder dan 2.000 euro, vandaag is dat al 5.200 euro. Ook nadat je ze jarenlang met plezier hebt gedragen, kunnen deze tassen nog een mooi extraatje opbrengen op de resale market.”

Hoe begin je eraan?

“Wie wil investeren in een iconische handtas focust zich best op de ‘it bags’ van de grote modehuizen en blijft weg van de merken die ook outlets of sales organiseren. Je kiest dan voor een neutrale, tijdloze kleur – zwart of cognac – en bewaart zorgvuldig alle documentatie en de doos en stofzak waarin de tas zat. Daarna bewaar je de handtas, mooi opgevuld, zodat ze haar vorm behoudt, en houd het ver weg van vocht en geurtjes. Als de tijd rijp is, kun je ze aan de hoogste prijs verkopen. Wat sinds kort ook kan, is aandelen in zeldzame handtassen kopen. Onlangs pionierde een Amerikaans online investeringsplatform daarin, door een croco Hermès Birkin aan 26 dollar per aandeel te koop te zetten.”

Wat raad je aan binnen je expertisedomein?

“De grote merken doen het altijd goed: Hermès, Louis Vuitton, Chanel… Handtassen blijven de beste mode-investering, want schoenen en kledij verliezen sneller hun waarde. Het heeft ook met timing te maken: de originele Dior Saddle bag uit de jaren 90 verkochten we vijf jaar geleden voor zo’n 250 euro bij Labellov, vandaag is dat het dubbele, omdat het modehuis het model opnieuw uitbracht. Maar de toekomst voorspellen is altijd moeilijk. Ik raad mijn klanten eigenlijk aan om een tas te kopen die ze ‘raakt’ en die ze zelf willen dragen. Ben je verliefd op de Brillant van Delvaux? Koop het dan en koester het terwijl je het met liefde draagt. Zo levert het, naast geld, ook mooie herinneringen op.”


Marijn van Zundert

Wealth Manager – Econopolis
Goud

Waarom moet iemand overwegen om hierin te investeren?

“Goud is al duizenden jaren lang een wereldwijd erkend ruilmiddel én het is erg schaars: naar schatting is er vandaag zo’n 200.000 ton boven de grond. Zou je dat samenpersen, dan kom je uit op een kubus met zijden van ‘slechts’ 22 meter. In tegenstelling tot andere financiële beleggingen kost het aanhouden van goud je geld en brengt het geen rente op – dat is de opportuniteitskost van goud. Maar zijn de rentevoeten negatief of is er een hoge inflatie? Dan kan goud je net helpen om je koopkracht te beschermen. En hoewel goud gezien kan worden als een munteenheid, zit er géén centrale bank achter die (achter de schermen) haar eigen agenda uitvoert.”

Hoe begin je eraan?

“Je kunt fysiek goud aankopen bij een gespecialiseerd goudhandelaar. Let er dan op dat het verschil tussen de inkoop- en verkoopkoers klein is en houd je aankoopborderellen goed bij. Maar je kunt natuurlijk ook op de beurs trackers kopen die de goudkoers volgen. In dit geval is de bid-ask spread lager, maar betaal je wel transactiekosten, bewaarloon, beheersvergoedingen en beurstaksen. Je checkt ook best of de tracker het goud effectief aanhoudt, want sommige lenen hun goud uit of zijn ‘synthetische trackers’, wat problemen kan geven bij een forse opstoot van de goudprijs. Pas op met beleggen in goudmijnen: deze worden door heel wat meer factoren beïnvloed dan alleen maar de goudprijs.”

Wat raad je aan binnen je expertisedomein?

“Goud kan zeker zijn plaats hebben in een gediversifieerde beleggingsportefeuille: het is schaars, makkelijk verhandelbaar en heeft een lage correlatie met andere activa. De World Gold Council berekende dat een ‘gebalanceerde’ portefeuille met 4 à 6 procent goud een beter rendement/betere risicoverhouding genereert dan een beleggingsportefeuille zonder goud. Maar opgelet: goud is niet altijd de veilige haven die sommige goudkevers ervan maken. Zo daalde de goudkoers in 2013 nog met 30 procent. Het is dus altijd een kwestie van aandachtig zijn en voldoende diversifiëren.”


Peter Bernaerts

Bernaerts Kunstveilingen
Kunst

Waarom moet iemand overwegen om hierin te investeren?

Investeren in kunst is best geen doel op zich, want het geeft geen gegarandeerd rendement. Integendeel, het werk aankopen, bewaren en verzekeren kost geld. Als investering is het dus een onzekere gok. Toch heeft kunst zijn waarde: het biedt een emotionele en esthetische verrijking. Wie kunst koopt, gunt zichzelf – en het nageslacht – de schoonheid en het verhaal erachter. Je stelt de kunsthistorische waarde en een bepaalde tijdsgeest veilig. Een financiële meerwaarde kan, als de kunstenaar meer naam maakt of meer impact krijgt, maar dat valt vooraf moeilijk te voorspellen. Laat daarom je aankoop steeds starten vanuit passie. Zo heeft het stuk altijd een emotionele meerwaarde.”

Hoe begin je eraan?

“Wie kunst wil aankopen, laat zich best begeleiden door kunstkenners. Ervaren galerijhouders zijn vaak een label voor kunstwerken en geven het een bepaalde waarde. En ook veilingmeesters zijn bruggenbouwers tussen het immateriële universum van de kunstenaar en de financiële Wall Street-wereld. Op basis van enkele factoren – zoals authenticiteit, herkomst, technische eigenschappen, het historische belang en het kunstzinnige karakter – bepalen we de kwaliteit en kennen we een markteconomische waarde toe. Bij verkoop wordt er een meerwaarde nagestreefd, maar aangezien dat beïnvloed wordt door zaken als de tijdsgeest en de bewaring, valt er bij aankoop maar moeilijk in te schatten hoeveel dat kan zijn.”

Wat raad je aan binnen je expertisedomein?

“Volg je hart, kies voor wat je raakt en wat je mooi vindt. Wil je toch iets van zekerheid dat het werk zijn waarde zal behouden of vergroten? Kies dan voor relevante kunstenaars die een steen verlegd hebben in de kunstgeschiedenis of die de kunstwereld bevragen. Types als Kris Martin en Maurizio Cattelan, die een boodschap tot kunst maken, of Adrian Ghenie, die speelt met historische referenties en populaire cultuur. Omdat hedendaagse kunstenaars door sociale media vaak sneller bekend raken bij het grote publiek, dreigen ze echter ook sneller op te branden. Het is daarom belangrijk dat de kunstenaar geloofwaardig is en het verhaal klopt. Een mooi referentiepunt is onze eigenste Luc Tuymans.”

Vorig artikel
Volgend artikel