Home Lifestyle 50+ De nieuwe solo-reiziger is 55+

De nieuwe solo-reiziger is 55+

De wijde wereld is geen privilege van de jeugd. Ook senioren willen ze nog maar al te graag ontdekken. Alleen missen sommigen een reisgezel om er samen op uit te trekken. Daar hebben touroperators nu een oplossing voor gevonden.

Een snelle surfbeurt leert het: single of solo-reizen is trending. De vele online aanbieders mikken elk op een eigen publiek van jonge avonturiers, ondernemende midlifers of zoekende vrijgezellen. Managing director Inge Bracke van touroperator Alleenreizenden 50 plus weet goed voor wie ze het doet. Sinds enkele jaren organiseert ze groepsreizen voor ‘alleenreizende’ senioren. De directe aanleiding vond ze bij haar moeder, een energieke zeventiger die altijd veel had gereisd. “Dat wou mijn mama graag blijven doen, ook toen ze alleen kwam te staan. Maar op de klassieke groepsreizen was ze de vreemde eend in de bijt, als enige single tussen enkel koppels. Het bracht me op het idee om met ons eigen reisbureau een formule uit te werken voor alleenstaande senioren.”

De eerste try-out, een nieuwjaarsreis, was meteen een schot in de roos. Het concept sloeg aan, het aanbod breidde uit. Wel verdween het woord ‘alleenstaanden’ al snel uit de titel. “Kort na de opstart kregen we hier een dame over de vloer. Haar man hield niet van reizen, zelf wou ze nog wel graag de wereld zien. Of ze met ons mee mocht? Uiteraard!” Ook het label ‘singlereizen’ gebruikt deze organisator liever niet. “Dat heeft zo’n bijklank van dating. Naar een partner zijn onze senioren echt niet op zoek. Zij willen vooral een mooie reis beleven, met gelijkgestemden. Natuurlijk ontstaan er vriendschappen. Komt daar dan een relatie uit, heel fijn, maar het is geen doel op zich.”

Op klassieke groepsreizen zijn singles vaak de vreemde eend in de bijt, tussen al die koppels.— Inge Bracke, touroperator Alleenreizenden 50 Plus

Hoe een typische seniorenreis eruitziet? In termen van bingoavonden en wateryoga denk je beter niet. “Te belastend mag het niet zijn en we vinden het belangrijk dat er genoten kan worden. Maar verder liggen de eisen van senioren over de kwaliteit van hun vakantie zeker niet lager dan bij andere reizigers. Vijftigplussers hebben vaak al wel wat bereikt in het leven. Ze willen een unieke ervaring opdoen. Wij hebben een publiek dat meerwaarde zoekt. Pas nog gingen we op rondreis in Zuid-Afrika en Jamaica. We hebben ook verzorgde strandvakanties en citytrips.”

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt rond de 65. Al ging laatst ook een tachtiger mee op reis naar Laos en Cambodja. “Een actieve hoogbejaarde kan soms meer aan dan een vijftiger zonder enige conditie. Een leeftijdsgrens stellen we dus niet. Met een paar vragen weet je meestal snel wat voor vlees je in de kuip hebt. Bovendien, iedereen kiest aan welke activiteiten hij of zij al dan niet deelneemt. De groepsmomenten zijn helemaal vrij. Wel merken we dat onze klanten vaak met alles meedoen. Ze gaan juist met ons op reis om die eenzame, kale momenten niet te hebben.”

Reizigster Ingrid Stals is 69 en al een hele tijd alleenstaand. Onlangs ging ze voor de tweede keer op vakantie via de formule voor alleenreizenden. Nieuwe mensen ontmoeten was voor haar geen prioriteit. “Mij was het vooral te doen om de bestemming en de kwaliteit van de reis. Ik heb genoeg bezigheden en vrienden, ik zit zeker niet voor mijn tv te verkommeren. Het is wel zo: op een klassieke groepsreis loop je meer risico om het vijfde wiel aan de wagen te zijn.”

Waar deze kwieke bijna-zeventiger nog het meest schrik voor had, was het gezelschap. “Ik vreesde voor oude zeurkousen die over niets anders kunnen praten dan ziek zijn en pijn hebben. Dat is reuze meegevallen. Ik ben heel vitale mensen tegengekomen, van 50 tot 80 jaar oud. Allemaal met de nodige levenslust. Dat is ook een voorwaarde denk ik, als je wil blijven reizen. Onze begeleidster was zelf een dame van mijn leeftijd. De pit die zij bezat! Hoed af.”

Of mevrouw vrienden heeft overgehouden aan haar reizen naar Andalusië en Dubai? “De meesten woonden wat verder weg, maar via Facebook houden we contact. Dat is heel fijn. Een partner heb ik de voorbije reizen niet gevonden. Dat was ook verre van het plan”, voegt ze al lachend toe. Zodra haar droombestemming passeert, schrijft ze zich opnieuw in. “Ik wil graag nog naar Zuid-Amerika. In elk geval wil ik zo lang ik kan blijven reizen. En tango dansen. Dat is mijn lang leven.”

MEER

Ruimte om te investeren

Filip De FauwDe meeste 50-plussers krijgen stilaan financiële ruimte: het woonkrediet is terugbetaald, het loon bereikt zijn hoogtepunt of een eventuele erfenis valt je te beurt. Hoe ga je hiermee het beste om? Zijn er momenteel nog interessante investeringsmogelijkheden?

3 vragen aan… Quentin Santy, Senior relationship Manager...

Als je je onderneming wilt verkopen, is de eerste vraag: hoe vind ik een overnemer? Een digitaal platform leent zich daar uitstekend toe. Met één muisklik kunnen ondernemers in contact komen met heel wat investeerders.

De weg naar Smart Belgium?

Smart Belgium Geconnecteerde toestellen en slimme toepassingen... ze dringen stilaan door in ons dagelijkse leven. Maar de echte meerwaarde voor het Belgische bedrijfsleven moet nog komen.

Ik wil ondernemen: het stappenplan

Fokus OndernemenOndernemen, dat zit in je bloed’. Kan kloppen, er zullen heus wel mensen zijn die reeds hebben ondervonden dat zelfstandige zijn niet meteen voor iedereen is weggelegd. Zit je echter wel met een stel ondernemende genen, dan zit er bijna niets anders op dan je creatieve ideeën om te zetten in lucratieve praktijk. Maar waar begin je?

Vind het huis dat aan jouw verwachtingen voldoet

Co-Libry Wendy Geeraert ontwikkelde met Co-Libry een computer engine die rekening houdt met wat je écht wilt als je op zoek gaat naar een huis.

Ouders in digitale tijden

digitale opvoeding Ouderschap is iets van alle tijden. Maar tijden veranderen. Zo hadden onze grootmoeders geen blogs vol opvoedingstips en apps om hun kroost te entertainen. Hoe het ouderschap in onze digitale tijden verloopt?