Home Lifestyle 50+ De nieuwe solo-reiziger is 55+

De nieuwe solo-reiziger is 55+

De wijde wereld is geen privilege van de jeugd. Ook senioren willen ze nog maar al te graag ontdekken. Alleen missen sommigen een reisgezel om er samen op uit te trekken. Daar hebben touroperators nu een oplossing voor gevonden.

Een snelle surfbeurt leert het: single of solo-reizen is trending. De vele online aanbieders mikken elk op een eigen publiek van jonge avonturiers, ondernemende midlifers of zoekende vrijgezellen. Managing director Inge Bracke van touroperator Alleenreizenden 50 plus weet goed voor wie ze het doet. Sinds enkele jaren organiseert ze groepsreizen voor ‘alleenreizende’ senioren. De directe aanleiding vond ze bij haar moeder, een energieke zeventiger die altijd veel had gereisd. “Dat wou mijn mama graag blijven doen, ook toen ze alleen kwam te staan. Maar op de klassieke groepsreizen was ze de vreemde eend in de bijt, als enige single tussen enkel koppels. Het bracht me op het idee om met ons eigen reisbureau een formule uit te werken voor alleenstaande senioren.”

De eerste try-out, een nieuwjaarsreis, was meteen een schot in de roos. Het concept sloeg aan, het aanbod breidde uit. Wel verdween het woord ‘alleenstaanden’ al snel uit de titel. “Kort na de opstart kregen we hier een dame over de vloer. Haar man hield niet van reizen, zelf wou ze nog wel graag de wereld zien. Of ze met ons mee mocht? Uiteraard!” Ook het label ‘singlereizen’ gebruikt deze organisator liever niet. “Dat heeft zo’n bijklank van dating. Naar een partner zijn onze senioren echt niet op zoek. Zij willen vooral een mooie reis beleven, met gelijkgestemden. Natuurlijk ontstaan er vriendschappen. Komt daar dan een relatie uit, heel fijn, maar het is geen doel op zich.”

Op klassieke groepsreizen zijn singles vaak de vreemde eend in de bijt, tussen al die koppels.— Inge Bracke, touroperator Alleenreizenden 50 Plus

Hoe een typische seniorenreis eruitziet? In termen van bingoavonden en wateryoga denk je beter niet. “Te belastend mag het niet zijn en we vinden het belangrijk dat er genoten kan worden. Maar verder liggen de eisen van senioren over de kwaliteit van hun vakantie zeker niet lager dan bij andere reizigers. Vijftigplussers hebben vaak al wel wat bereikt in het leven. Ze willen een unieke ervaring opdoen. Wij hebben een publiek dat meerwaarde zoekt. Pas nog gingen we op rondreis in Zuid-Afrika en Jamaica. We hebben ook verzorgde strandvakanties en citytrips.”

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt rond de 65. Al ging laatst ook een tachtiger mee op reis naar Laos en Cambodja. “Een actieve hoogbejaarde kan soms meer aan dan een vijftiger zonder enige conditie. Een leeftijdsgrens stellen we dus niet. Met een paar vragen weet je meestal snel wat voor vlees je in de kuip hebt. Bovendien, iedereen kiest aan welke activiteiten hij of zij al dan niet deelneemt. De groepsmomenten zijn helemaal vrij. Wel merken we dat onze klanten vaak met alles meedoen. Ze gaan juist met ons op reis om die eenzame, kale momenten niet te hebben.”

Reizigster Ingrid Stals is 69 en al een hele tijd alleenstaand. Onlangs ging ze voor de tweede keer op vakantie via de formule voor alleenreizenden. Nieuwe mensen ontmoeten was voor haar geen prioriteit. “Mij was het vooral te doen om de bestemming en de kwaliteit van de reis. Ik heb genoeg bezigheden en vrienden, ik zit zeker niet voor mijn tv te verkommeren. Het is wel zo: op een klassieke groepsreis loop je meer risico om het vijfde wiel aan de wagen te zijn.”

Waar deze kwieke bijna-zeventiger nog het meest schrik voor had, was het gezelschap. “Ik vreesde voor oude zeurkousen die over niets anders kunnen praten dan ziek zijn en pijn hebben. Dat is reuze meegevallen. Ik ben heel vitale mensen tegengekomen, van 50 tot 80 jaar oud. Allemaal met de nodige levenslust. Dat is ook een voorwaarde denk ik, als je wil blijven reizen. Onze begeleidster was zelf een dame van mijn leeftijd. De pit die zij bezat! Hoed af.”

Of mevrouw vrienden heeft overgehouden aan haar reizen naar Andalusië en Dubai? “De meesten woonden wat verder weg, maar via Facebook houden we contact. Dat is heel fijn. Een partner heb ik de voorbije reizen niet gevonden. Dat was ook verre van het plan”, voegt ze al lachend toe. Zodra haar droombestemming passeert, schrijft ze zich opnieuw in. “Ik wil graag nog naar Zuid-Amerika. In elk geval wil ik zo lang ik kan blijven reizen. En tango dansen. Dat is mijn lang leven.”

MEER

Scheiden, recycleren en hergebruiken

RecyclerenDe tijd dat ‘afval’ synoniem was voor ‘storten’ is voorbij. Afvalstromen scheiden en recycleren zijn de ordewoorden van de dag. En al die moeite is nog economisch zinvol ook.

Een kleine hap uit de wetenschap Drie toonaangevende hedendaagse...

WetenschapAristoteles, Albert Einstein, Marie Curie of Sir Isaac Newton: het zijn slechts enkele van de ronkende namen die je blijft tegenkomen in geschiedenisboeken. Ze hebben stuk voor stuk de noodzakelijke fundamenten gevormd van de huidige wetenschap, en waren een van de eersten in hun eigen veld van expertise die de juiste vragen stelden –en vooral de correcte antwoorden vonden.

Wie mag de titel van ‘sterke leider’ eigenlijk claimen?

Leiderschap De impact van de huidige crisis op onze economie is haast niet te overzien, maar de vastberadenheid om uit het dal te klimmen is duidelijk voelbaar. Bedrijven en ondernemers kunnen tijdelijk beroep doen op fiscale voordelen en premies. Maar er is meer nodig dan dat. Uit het werkveld, en bij de burgers, klinkt steeds vaker de roep om sterk leiderschap.

Festivalzomer:
 boîten en genieten

festivals Ontdek hoe Humo's festivalreporter Average Rob kan genieten op de festivals in België met deze 10 tips. Bier en plezier in eigen land.

Tijd, aandacht – en plaatjes – voor de zoekende...

Joris HesselsNu ons gammele vaalgele busje, de opplooibare caravan en de bijhorende liedjes na drie televisieseizoenen Radio Gaga stilgevallen zijn, neem ik even het (voor)woord om een ode te brengen aan de zorgende en zoekende mens. Wil je een plaatje aanvragen?

Stadsgroen gezocht

Hendrik Moeremans De stad van morgen heeft ruimte voor groen. Ruimte voor water en natuur, dicht bij haar inwoners. Over welke groene oases beschikken de Antwerpse steden vandaag al? En wat zijn de plannen om het allemaal nog beter te maken in de toekomst?