risicovolle beleggingen
Business

Risicovolle beleggingen: De dubbelzijdige kant van financiële avonturen

13.12.2023
door Lieven Desmet

Beleggen is altijd een boeiende en potentieel lucratieve onderneming geweest. Het idee om je geld te laten groeien door het te investeren in verschillende activa heeft talloze mensen aangetrokken. Technologie kan een handje helpen, maar hoed je voor blindelings vertrouwen.

Risicovolle beleggingen kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun potentieel voor hoge rendementen, maar ze brengen ook aanzienlijke gevaren met zich mee. Het is van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn en een doordachte beleggingsstrategie te volgen als je besluit om in dergelijke activa te investeren. Onthoud altijd dat beleggen risico’s met zich meebrengt, en het is belangrijk om je financiële doelstellingen en risicotolerantie zorgvuldig te overwegen voordat je beslissingen neemt over je beleggingsportefeuille. “Als er zich een crisis voordoet, gooien veel beleggers op het verkeerde moment de handdoek in de ring en verkopen met verlies”, legt Geert Van Herck, Chief Strategist bij Keyprivate, de online vermogensbeheerder van Keytrade Bank, uit. “Vanuit psychologisch standpunt is dat heel begrijpelijk. Als je ziet dat iedereen op de beurs zit, wil je meedoen. Wanneer iedereen het op een lopen zet, wil je eveneens volgen – terwijl in realiteit net die momenten van lage noteringen het interessantst zijn om in te stappen.”

Typische risicovolle beleggingen zijn bijvoorbeeld aandelen van startende bedrijven. Dit kan aantrekkelijk zijn vanwege het groeipotentieel, maar deze bedrijven zijn vaak kwetsbaar voor marktschommelingen en faillissementen. Ook de wereld van digitale valuta (cryptocurrencies) is erg volatiel en onvoorspelbaar, met extreme prijsschommelingen.

De zogeheten derivaten (opties, futures…) zijn dan weer zeer complex, en ze vereisen diepgaande kennis om verstandig te worden gebruikt. Hetzelfde met high-yield-obligaties: hun bijnaam ‘junk bonds’ biedt al een inkijk in het risico. Deze obligaties bieden hogere rentetarieven, maar hebben ook een hoger risico op wanbetaling.

Voor complexe producten is een kennis- en ervaringstest vereist.

- Isabelle Marchand, Febelfin

Risicoprofiel

Om te beleggen heb je meestal een effectenrekening nodig. Dat is een rekening waarop je beleggingen (aandelen, obligaties of fondsen) bewaard en beheerd worden. Het verschil met zicht- en spaarrekeningen is dat je ze alleen kunt gebruiken voor je beleggingen en niet voor dagelijkse verrichtingen. Banken zijn verplicht om, samen met de belegger, een risicoprofiel op te maken. Een MiFID-risicoprofiel heet dat, wat staat voor ‘Markets in Financial Instruments Directive’, een Europese beleggingsrichtlijn. “Doorgaans wordt van deze verplichting gebruikgemaakt om met de klant een gesprek aan te gaan over diens financiële situatie, doelstellingen en kennis of ervaring”, zegt Isabelle Marchand van bankenkoepel Febelfin. “Op basis hiervan kan, naargelang de noden, verder ingegaan worden op een of meer van deze onderwerpen, zodat de klant uiteindelijk voldoende wegwijs is in risico’s en beleggen.”

Het MiFID-risicoprofiel is niet de enige vorm van bescherming voor de klant. De regelgeving voorziet voor bepaalde producten ook in informatiedocumenten, zoals essentiële beleggersinformatie voor beleggingsfondsen. “Voor complexe producten is een kennis- en ervaringstest vereist”, zegt Isabelle Marchand. “Voor bepaalde bijzonder complexe producten voorziet de regelgeving ook in een verbod om deze aan het retailpubliek aan te bieden.”

Data-analyse en algoritmes

Technologie kan helpen bij het beheren van risicovolle beleggingen om een beter rendement te behalen, maar er zijn geen garanties op winst. Geert Van Herck: “Geen mens kan wat technologie vermag. Niemand wint het van de machine als het aankomt op de analyse van gigantische hoeveelheden data op basis van relevante indicatoren.” Maar blind vertrouwen op technologie is het ook niet. “Ons investeringscomité komt elke maand samen. We kijken vooral naar trends in de markt. Daar hebben we een aantal indicatoren voor. Als we zien dat een trend verzwakt, interveniëren we in het model en anticiperen we door bijvoorbeeld een sterkere cashpositie op te bouwen. De afgelopen jaren zien we dat we voor die trendanalyse toch nog altijd ietsje sneller kunnen zijn dan het computermodel.”

Vorig artikel
Volgend artikel