ondernemers
Business

Van Assche: ‘Krachtwerk voor een ondernemersvriendelijk klimaat’

04.10.2023
door Fokus Online
ondernemers

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder UNIZO

Het ondernemerslandschap evolueert continu. Ondernemers zijn als geen ander in staat zich aan te passen aan de realiteit. Ze moeten wel. Digitale evolutie, het belang van duurzaamheid, economische schokken ten gevolge van corona of een torenhoge inflatie, volatiele energieprijzen, ondernemen in een land met de hoogste loonkosten ter wereld, nieuwe platformmodellen die op de markt komen… aan trends en uitdagingen is er geen gebrek. Aan oplossingen wel. 

Sommige zaken overkomen ons. Niemand had de coronacrisis zien aankomen, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne moesten we simpelweg ondergaan en ook aan wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurt hebben we weinig te zeggen.

Maar andere zaken kunnen we wél veranderen. Of men kan minstens een kader creëren om ermee om te gaan. En die ‘men’, dat is ons beleid. 

De missie van UNIZO is de voorbije 75 jaren niet veranderd: zelfstandige ondernemers versterken en werken aan een beter ondernemersklimaat. Het is de politiek die dat bepaalt, en elke verkiezing is telkens een belangrijk ankerpunt. Ik trap een open deur in als ik zeg dat we in 2024 voor cruciale verkiezingen staan. Het zal in de komende jaren bepaald worden of ons land nog tot de economische kopgroep van Europa behoort of niet. We staan voor uitdagingen die niet vanzelfsprekend zijn. België, en nog meer Vlaanderen en Brussel, is het grootste kmo-land van West-Europa. Nergens is het aandeel van het eigen ondernemerschap in tewerkstelling en toegevoegde waarde zo belangrijk als bij ons. Nergens is de economie zo gebaseerd op de werkkracht van zelfstandige ondernemers. Het versterken van zelfstandige ondernemers staat dus gelijk aan het versterken van de welvaart zelf van ons land.

Onze ondernemers vragen krachtige regeringen die kordaat beleid durven voeren en die in staat zijn samen de krachten te bundelen.

Er zijn een aantal werven die de nodige aandacht vragen. In het UNIZO-memorandum staan ze mooi opgelijst, maar ik geef u graag enkele voorbeelden. Zorg voor minder belastingen voor wie werkt en onderneemt. De verlaging van de belastingdruk voor ondernemers en hun werknemers moet een topprioriteit zijn voor de nieuwe regering. Stap af van ons kaduke model van loonvorming. We zijn bijna uniek met het systeem van automatische loonindexering. Een grondige aanpassing dringt zich op. Maak ook werk van een nieuwe codex arbeidsrecht waar de huidige, veel te rigide arbeidsregels worden herdacht met meer ruimte voor individuele afspraken tussen werkgever en werknemer. We moeten meer mensen aan het werk krijgen, durf daarvoor maatregelen te nemen. Beperk de werkloosheidsuitkering in de tijd en treed strenger op tegen wie pertinent weigert toe te treden tot de arbeidsmarkt. Durf ruimtelijk te kiezen voor een ‘winkelshift’, waarbij de winkelkernen worden versterkt en de perifere detailhandelsvestigingen aan banden worden gelegd. En voer eindelijk een echte administratieve vereenvoudiging voor ondernemers door, op alle mogelijke niveaus.

Dit zijn er enkele, maar we hebben een resem aan beredeneerde voorstellen klaar om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden. Onze ondernemers vragen duidelijk een krachtig beleid, op Europees, federaal en gewestelijk vlak. Krachtige regeringen die kordaat beleid durven voeren en die in staat zijn samen de krachten te bundelen. Tijd voor krachtwerk dus.

Vorig artikel
Volgend artikel