welzijn
Business

Baptist: ‘Welzijn gaat hand in hand met resultaat’

27.03.2024
door Fokus Online
welzijn

Filip Baptist, CEO van Securex

Concurrentieel en productief blijven in de arbeidsmarkt van morgen kan alleen door te investeren in welzijn. Duurzame bedrijfsresultaten steunen op competente, geëngageerde medewerkers die zich fysiek en mentaal gezond voelen.

Onze werkloosheidscijfers zijn historisch laag, de Belgische vacaturegraad behoort tot de hoogste van Europa en in Vlaanderen is nagenoeg iedereen die wil werken effectief aan het werk. Bedrijven hebben dan ook de grootste moeite om openstaande vacatures in te vullen. Het nog beschikbare talent wordt schaarser, duurder en is vaak ook moeilijk om te scholen.

De demografische vooruitzichten doen die schaarste verder toenemen. Zo komen er voor elke tien werkenden die onze arbeidsmarkt verlaten maar acht in de plaats. We moeten tegen wil en dank leren om het werk met minder mensen te doen, want ondertussen klinkt de roep om meer productiviteit steeds luider. Enerzijds om de kosten (energie, grondstoffen, lonen…) onder controle te houden en de rentabiliteit te waarborgen. Anderzijds om onze welvaart en onze sociale voorzieningen te kunnen blijven bekostigen.

Hoe kan investeren in welzijn van personeel bijdragen aan de productiviteit?

Gelukkig is meer werk met minder mensen mogelijk door een combinatie van onze arbeidsorganisatie te herdenken, slimme technologie te omarmen en consequent aandacht te hebben voor het welzijn van de actief werkenden. De inzet van artificiële intelligentie en collaboratieve robots zijn daarbij pistes die vandaag nog onvoldoende verkend zijn. Ze bieden ongetwijfeld mogelijkheden om het werk in de toekomst behapbaarder én tegelijk productiever te maken. Het is essentieel dat werknemers aan de slag blijven en liefst zo lang mogelijk. De negatieve evoluties van de ervaren werkdruk en de scores over werkstressklachten in de Vlaamse werkbaarheidsmonitor moeten ons alvast alert houden.

Ons land telt nu al meer dan een half miljoen werknemers die langer dan een jaar afwezig zijn door ziekte. En de groeiende groep van zij die tussen een maand en een jaar out zijn kondigt een nog verdere toename van het langdurig ziektecijfer aan. Vanaf zes maanden ziekteafwezigheid zijn de terugkeerkansen pover. Bovendien blijft re-integratie op de arbeidsmarkt nadien een heikel verhaal.

Proactief en blijvend aandacht schenken aan welzijn op het werk is daarom cruciaal. Niet alleen om zoveel mogelijk talent effectief op de werkvloer te hebben. Maar omdat investeren in welzijn (inbouwen van deconnectie, gezond eten, meer bewegen, minder zitten…)  garant staat voor duurzame bedrijfsresultaten.

Want enkel met competente, geëngageerde medewerkers die zich boven alles fysiek en mentaal gezond voelen blijven we concurrentieel en productief in de wereld van morgen.

Vorig artikel
Volgend artikel