Hongkong
Business

Hongkong als springplank voor start-ups

02.09.2021
door Fokus Online

Als toegangspoort tot het Chinese binnenland, en bij uitbreiding de hele Aziatische markt, wil Hongkong een thuishaven zijn voor start-ups en buitenlandse investeerders. “Een beloftevolle regio, volop in ontwikkeling”, vertelt Charles Ng, associate director general bij Invest Hong Kong.

Metropool

Met de Greater Bay Area (GBA), oftewel de Parelrivierdelta, tracht de Chinese overheid elf belangrijke economische steden met elkaar te verbinden. Hongkong, van oudsher hét financiële centrum van Azië, steekt er met kop en schouders boven uit. Toch bieden ook de nabijgelegen steden voordelen voor de metropool. “De Greater Bay Area telt in totaal 86 miljoen mensen, die staan allemaal binnen een uur in Hongkong”, vertelt Ng. “Met de hogesnelheidstrein geraken inwoners van Shenzhen er op amper veertien minuten tijd. Daarnaast is er een verfijnd wegennetwerk waardoor vrachtvervoer vlot de luchthaven bereikt.”

Vrachtvervoer

Er wordt uiteraard gedacht aan de supply chain. “Hongkong huisvest de nummer één luchthaven wat betreft vrachtvervoer”, gaat Ng verder. “Niet onbelangrijk in een wereld waar e-commerce steeds meer aandeel wint en consumenten hun bestelling liefst binnen 24 à 48 uur aan de voordeur zien staan.” Er wordt bovendien gebouwd aan een tweede cargoluchthaven, die moet in 2024 klaar zijn.

Shenzhen, hardwarehoofdstad

Waar Hongkong uitblinkt als distributie-centrum, financiële hoofdstad en innovatiehub, staat de grote buur Shenzhen bekend als de hardwarehoofdstad van de wereld. Ook deel van de GBA is Dongguan, ‘fabriek van China’, dat naast export nu vooral focust op robotica en smart manufacturing. In Zhongshan wordt de economie dan weer naar het ontwikkelen van medische apparaten gestuurd. “Elke stad heeft zijn eigen toekomst uitgestippeld”, legt Ng uit.

Heel wat investeerders vonden hun weg naar Hongkong al. De metropool telt meer dan 3300 start-ups. “Ze komen naar hier om te groeien. De Greater Bay Area is een ideale proeftuin om te testen of een product op grote schaal rendabel is. Zo ja, dan is de strategische locatie een springplank om de grote Chinese en Aziatische afzetmarkt te bereiken.” De overheid voorziet een gunstig ondernemersklimaat met grote investeringsfondsen en een aantrekkelijk belastingregime. “Op de eerste 200.000 euro die een bedrijf verdient, betaalt het maar 8,25 procent belastingen.” Daarna stijgt de vennootschapsbelasting naar 16,5 procent.

Universiteiten

Een belangrijk bindmiddel daarbij zijn de universiteiten. “Hongkong telt zes universiteiten die onderzoek voeren, een grote accelerator voor bedrijven. Ook omdat hier de nieuwe generatie aan talent wordt klaargestoomd; de data-experten en computerwetenschappers van morgen”, vertelt Ng. “Van groot belang, met die wereldwijde talentenjacht die aan de gang is.”

Hongkong werd in 1997 van het Verenigd Koninkrijk overgedragen aan China. Mits enkele voorwaarden. Zo geldt er nog steeds het Common Law System. “Dit is waar oost en west zich met elkaar vermengen”, zegt Ng. “Macau, ook deel van de GBA en tegenwoordig makkelijk bereikbaar dankzij een nieuw aangelegde brug, wordt weleens het Las Vegas van Azië genoemd. Wie naar hier verkast, geniet dus van beide culturen.”


Charles Ng
Associate Director General

Vorig artikel
Volgend artikel