investeerders
Business

Woedt er een strijd om goede M&A-deals?

02.09.2021
door Fokus Online

De markt voor fusies en overnames draait lekker vlot. Het aantal deals gaat door het dak en de geboden multiples liggen stukken hoger dan enkele jaren geleden. Hoe komt dat? Is het een goede timing om de markt op te trekken? En dreigt er geen gevaar voor oververhitting? 

Stijging overnames

Desotec, Corialis, TVH Parts, Canyon, Infra Group, Baobab… Alleen al in de eerste helft van dit jaar regende het overnames in ons land. Het is trouwens niet alleen een Belgisch fenomeen, in onze buurlanden gebeurt net hetzelfde. Dat zegt Philippe Fimmers, partner bij de Europese M&A-consultant Eight Advisory. “Op deze schaal heb ik het nog nooit meegemaakt. Om een idee te geven: normaliter moeten adviseurs die een due diligence uitvoeren zélf op zoek gaan naar klanten. Tegenwoordig is het omgekeerd: investeerders staan voor de deur te wachten tot er iemand tijd heeft voor hen.” 

Waarom het zo hard gaat, laat zich makkelijk verklaren. “Er is enorm veel geld beschikbaar in de markt, en bij vele private equitypartijen (PE’s) ligt de druk hoog na een jaar uitstel door COVID-19”, zegt Fimmers. “PE’s zijn voortdurend op zoek naar een goede return voor investeerders. Er wordt bijna gevochten om de goede deals binnen te halen, waardoor de multiples zeer hoog liggen.” 

Risico op oververhitting?

Een logische vraag dringt zich dan op: is er geen risico op oververhitting van de markt? Pieter Wygaerts, Transaction Services partner bij Eight Advisory, is er vrij gerust in. “Ja, de volumes en de prijzen zijn hoog, maar veel hangt ook af van de sector waarin de bedrijven actief zijn. Zit je in pakweg de tech- of healthcaresector, mét uitzicht op hoge groei, dan stijgen de multiples al snel. Voeg daar nog een ESG-component aan toe en dan kunnen multiples al snel stijgen naar 15 en meer. Een ESG-component en een groeiverhaal zijn heel belangrijk tegenwoordig. Aan de andere kant is er ook een afkeer van cycliciteit. Blootstelling aan olieprijzen, bijvoorbeeld voor scheep- en luchtvaart, dat zien investeerders niet graag.” 

Ook de manier waarop bedrijven na de overname gemanaged worden is enorm veranderd ten opzichte van vroeger, aldus Tom De Troyer, Transformation partner binnen Eight Advisory. “Tien jaar geleden deed een fonds een overname, de schuld werd afgelost uit de bedrijfsinkomsten en het bedrijf werd met een meerwaarde weer verkocht. Nu gaat men voor de deal dat bedrijf al véél rigoureuzer evalueren: waar kunnen we waarde creëren? Kunnen we eventueel een integratie met een concurrent opzetten? Zijn er mogelijkheden voor buy & build, om er een soort platform van te maken? Al die elementen worden ook in de prijs meegenomen. Vanuit corporates zien we meer en meer een toename van carve-outs: door een mogelijkheid op waardecreatie is hier grote appetijt vanuit financiële investeerders.” 

Degelijke voorbereiding

De stevige prijzen van vandaag mogen koper noch verkoper het hoofd gek laten maken, waarschuwt De Troyer. “Een degelijke voorbereiding blijft cruciaal. Je moet alle commerciële, financiële en operationele risico’s goed afwegen en je vooral door een goede adviseur laten bijstaan. Snel handelen is tegenwoordig zeker belangrijk om geen kansen te laten schieten, maar een adviseur kan de deal helpen structureren, een geïnformeerde keuze helpen maken en zorgen dat alles juridisch waterdicht is. Als laatste tip zou ik zeggen: spreek ook eens informeel met concurrenten, leveranciers en klanten. Hoe is de reputatie van het bedrijf? Hoe is het management? Ook daaruit kun je heel veel leren.” 

Vorig artikel
Volgend artikel