femmes
Diversiteit

Vliegen vrouwelijke ondernemers nog altijd onder de radar?

Ze zijn ondervertegenwoordigd als bedrijfsleiders of ze staan eerder aan het hoofd van kleinere structuren… Vrouwen timmeren nog steeds aan de lange, moeizame weg naar een inclusief ondernemerschap. Is er eindelijk verandering op komst?

Ze zijn ondervertegenwoordigd als bedrijfsleiders of ze staan eerder aan het hoofd van kleinere structuren… Vrouwen timmeren nog steeds aan de lange, moeizame weg naar een inclusief ondernemerschap. Is er eindelijk verandering op komst?

Onwrikbare volharding

Mooie woorden, die zijn er in overvloed, maar daden? Dat is andere koek. Of ze nu op zoek zijn naar vrijheid, persoonlijke verwezenlijking of gewoon een professionele omgeving die bij hen past, vrouwen die in België aan het ondernemerschap beginnen, hebben één ding gemeen: een onwrikbare volharding. En in een ecosysteem dat Sana Afouaiz, oprichtster en directrice van Womenpreneur – een incubator die gratis steun biedt aan vrouwelijke ondernemers – omschrijft als ‘exclusief en selectief’, is vastberadenheid een must. Maar met doorzettingsvermogen alleen kom je er niet. 

Situaties van ongelijkheid

Sana houdt ervan om buiten de lijntjes te kleuren en de aandacht te vestigen op situaties van ongelijkheid die nog al te vaak onder de radar blijven. Dit komt goed uit, want iets wat onder de radar blijft – of toch zo goed als – is het vrouwelijk ondernemerschap. “Na heel wat afgereisd en gezien te hebben, kan ik niet anders dan vaststellen dat men te weinig middelen ter beschikking stelt voor het bevorderen van een innovatieve, progressieve, diverse en inclusieve maatschappij”, aldus de ‘ondernemer in hart en nieren’. “Er wordt heel wat over gepalaverd, maar nagenoeg niet geïnvesteerd in mechanismen om vrouwelijke ondernemers te ondersteunen.”   

Als puntje bij paaltje komt, blijft het dus stil. Vaak oorverdovend stil. Sana: “Heel wat instellingen begrijpen niet dat in vrouwelijk ondernemerschap investeren geen liefdadigheid is. Integendeel: het is absoluut noodzakelijk. Vandaag verliezen vrouwen steeds vaker hun baan. Er moet dan ook een systeem komen om hierop in te spelen. Anders zitten we over tien jaar in Europa opnieuw in de jaren vijftig, en zover hoeft het heus niet te komen. De geheime formule voor een succesvolle inclusieve samenleving is reeds bekend. Kijk maar naar Singapore, waar menselijk kapitaal de belangrijkste hulpbron is. De magische formule is dan ook een mix van menselijk kapitaal, diversiteit, investering en empathie.”

De magische formule is: menselijk kapitaal, diversiteit, investering en empathie.

Rolmodellen en genderneutrale toegang tot onderwijs

Omdat vrouwelijkheid ondernemerschap afschrikt en nog steeds op een aantal sociale en culturele vooroordelen stoot, moet er een aantal maatregelen genomen worden. Het is in de eerste plaats belangrijk om rolmodellen in de spotlights te zetten. Het is met andere woorden noodzakelijk om aan andere vrouwelijke ondernemers in spe én de buitenwereld zoveel mogelijk te tonen dat er meer dan genoeg vrouwelijke ondernemers zijn die vastberaden hebben doorgezet om hun passie te volgen en hun professionele doelstellingen te bereiken. Daarnaast moet er gezorgd worden voor een genderneutrale toegang tot onderwijs op gebieden die van oudsher door mannen worden gedomineerd – en a priori ook het meest lucratief zijn –, zoals wetenschappen, IT en engineering. 

Het mag duidelijk zijn: van structurele steun tot networking en financiering… Wie als vrouw ondernemer wil worden, moet duidelijk haar mannetje weten te staan. 

31.08.2021
door Célia Berlemont

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel