diversiteit
Diversiteit

Diversiteit: goed voor bedrijf én werknemers

31.08.2021
door Fokus Online

Ondernemingen met een goed uitgebouwd diversiteitsbeleid nemen op allerlei vlakken een voorsprong: de werknemers zijn gelukkiger, de resultaten zijn beter en er is meer instroom van kandidaten. 

Belangrijkheid van diversiteit

Hoe belangrijk is diversiteit bij VINCI Energies? Michèle Geoffroy en Eddy Vandersmissen, respectievelijk hr- en communicatiemanager van de divisie VINCI Facilities en hr-director van VINCI Energies Belgium, hoeven er niet lang over na te denken: “Héél belangrijk”, klinkt het unisono. “De maatschappij is heel erg divers, het is niet meer dan normaal dat wij daar een spiegel van zijn”, zegt Vandersmissen. “Diversiteit is ook een integraal onderdeel van onze Corporate Social Responsability. En dat gaat breed: geslacht, leeftijd, nationaliteit, afkomst, religie… Wij willen iedereen aan bod laten komen.” 

Geoffroy: “In België hebben we ook specifiek een diversiteitslabel uitgereikt gekregen door de minister van Tewerkstelling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als erkenning van ons diversiteitsbeleid. Over een periode van twee jaar moesten we projecten opstellen en onze inspanningen aantonen voor een jury. Dat ging onder meer over de aanwerving van asielzoekers, jongeren zonder diploma, mensen met een migratieachtergrond… maar ook bijvoorbeeld vrouwen aantrekken in onze technische wereld. Wij waren als een technisch bedrijf vroeger nogal een mannenbastion. Maar vrouwen kunnen hier evengoed hun mannetje staan (lacht).”

Meer aandacht voor positieve punten

Ook de mannen doen daar uiteindelijk hun voordeel mee, zegt ook Business Unit Manager Sophie De Decker. “We moeten het licht van de zon niet ontkennen: mannen en vrouwen zijn anders. Maar aandacht voor diversiteit zorgt ervoor dat iedereen respectvol met elkaar kan omgaan en dat positieve punten meer aandacht krijgen dan negatieve. En dat zorgt op zijn beurt dan weer voor een aangename werksfeer.”

diversiteit

Sociale audits spelen een steeds belangrijkere rol bij het afsluiten van contracten tussen bedrijven.

Commercieel beter dankzij diversiteit

Uit ongeveer alle wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat bedrijven die zeer divers zijn het commercieel beter doen dan hun concurrenten. De Decker beaamt dat. “Omdat in diverse ondernemingen er op nieuwe en frisse manieren tegen uitdagingen wordt aangekeken. Men is er creatiever én innovatiever. Werknemers leren er ook veel meer van elkaar dan wanneer je met een zeer homogene groep zit. Jongeren kunnen leren van de ervaring van ouderen, maar ouderen kunnen ook van de jonge mensen iets opsteken. Bijvoorbeeld alles wat te maken heeft met technologie. Daar zijn jongeren meestal sneller en beter mee weg.”

Niet alleen de commerciële prestaties zijn beter, ook de aanwervingen lopen meestal een stuk vlotter in bedrijven die open minded zijn, zegt Geoffroy. “Iedereen weet het: de arbeidsmarkt is bijna uitgeput, de vijver is leeg. Wij hebben al ondervonden dat we door expliciet onze deuren open te zetten voor iedereen gemakkelijker mensen aantrekken.”

Belang van sociale audits

“Ook onze klanten vragen er steeds meer en steeds explicieter om”, pikt Vandersmissen in. “Sociale audits spelen een steeds belangrijkere rol bij het afsluiten van contracten tussen bedrijven. Diversiteit en inclusiviteit zijn dus hoekstenen voor ons. Iedereen moet zich bij ons thuis voelen, dezelfde opleidingen krijgen en dezelfde carrièremogelijkheden. Of je nu man of vrouw bent, jong of oud, Belg of buitenlander: iedereen gelijk voor de wet.”

Vorig artikel
Volgend artikel