vooroordeel
Diversiteit

Weg met het hokjesdenken

31.08.2021
door Kim Beerts

Jean Paul Van Bendegem
Wetenschapsfilosoof, Auteur Wijs, grijs & puber

Welk vooroordeel wens jij de wereld uit?

“‘Grijsisme’, een toevoeging aan het duo ‘seksisme’ en ‘racisme’. Zegt iemand iets beledigend of kwetsend over senioren, dan telt dat als een ‘grijsisme’ en dan is die persoon een ‘grijsist’. Voorbeeld: iemand die een senior niet wil uitleggen hoe een smartphone werkt, is een grijsist.”

Met welke subtiele verwijten krijg jij te maken?

“Er wordt trager en luider tegen mij gesproken en er wordt van uitgegaan dat ik het allemaal niet meer begrijp. Ook uit het taalgebruik blijkt vaak dat senioren voor de maatschappij een ‘last’ zijn: wie hoorde al positieve uitspraken over de ‘vergrijzing’ van de maatschappij?”

Hoe maken we komaf met dit vooroordeel?

“Ik wil senioren aanmoedigen om burgerlijk ongehoorzaam te zijn, om hun stem te laten horen en niet te aanvaarden dat ze het podium moeten inruilen voor de coulissen omdat hun rol uitgespeeld zou zijn. ‘Meneer, mevrouw, wat u zegt is grijsisme’, dat moet een strijdkreet worden!”

Sabine Peeters
Make-upartist, Auteur Lief voor mijn lijf

Welk vooroordeel wens jij de wereld uit?

“Bodyshaming! Het expliciet of subtiel neerhalen van de waardigheid van mensen omwille van hoe ze eruitzien, of het minderwaardig achten van een bepaald lichaamstype. Die opmerkingen hebben, op korte én lange termijn, een negatief effect op iemands zelfbeeld.”

Met welke subtiele verwijten krijg jij te maken?

“Ik krijg vaak te horen ‘hoe moedig het is dat ik mijn lichaam durf te tonen’… Like, why? Omdat ik er anders uitzie dan een doorsnee model? Ook de vele tips rond diëten en voedingsgroepen die je móét of net niet mág eten maken me ongelooflijk ongemakkelijk.”

Hoe maken we komaf met dit vooroordeel?

“Mensen moeten zich bewust worden van hun gedrag en het effect ervan. Ouders kunnen een aanmoedigende omgeving zonder schaamte creëren voor hun kinderen en in alle lagen van de media is er nood aan meer diversiteit. En kunnen we eindelijk de vrije verkoop van dieetproducten aan banden leggen?”

Vorig artikel
Volgend artikel