respect
Diversiteit

Respect en nieuwsgierigheid als basis van groei

31.08.2021
door Fokus Online

Hoog in het vaandel

Respect en curiositeit draag ik hoog in het vaandel bij de opvoeding van onze kids. Respect voor het allerkleinste levende wezentje, voor andermans zaken, voor een andere mening, geloof, huidskleur, geaardheid… Dat ligt wat mij betreft aan de basis van intermenselijke contacten en zorgt ervoor dat we liefdevol en begripvol met elkaar kunnen omgaan. 

Nieuwsgierigheid

Curiositeit zorgt er dan weer voor dat je het ‘anders-zijn’ niet hoeft te ervaren. Ben je nieuwsgierig, dan sta je open voor verschillende culturen en gebruiken, voor alles wat je iets minder vaak ziet of meemaakt. Door vragen te stellen trachten we de blik van onze girls te verruimen zodat ze inzien dat er in de wereld genoeg plek is voor verschillen. Uiteraard moet je dan alles bespreekbaar houden. We maken daarom ruimte voor gesprekken aan tafel, waar heel wat gevoelens en ideeën aan bod komen die we zo goed mogelijk proberen te kaderen.

A revolution of kindness, daar pleit ik voor.

- Tiany Kiriloff

Respect

Opvoeden is uiteraard geen exacte wetenschap. Het ene kind heeft meer duiding of repetitie nodig dan het andere. Maar met geduld, een goed gesprek en respect kun je kinderen deze normen en waarden meegeven zodat ze opgroeien tot verantwoordelijke, liefdevolle mensen die niet oordelen, die nuances kunnen leggen en die zich ten opzichte van niets of niemand ‘groter dan’ voelen.

Ook ik leer nog elke dag bij. We moeten ook evolueren en ons informeren, indien nodig ons verontschuldigen, bijleren en conclusies trekken om een beter mens met een groter hart te worden. A revolution of kindness, daar pleit ik voor.

Vorig artikel
Volgend artikel