kinderen
Lifestyle

Werk, kinderen en een lief: de heikele drievuldigheid

24.01.2023
door Rosalie Van Hoof

Het leven is vol en verrukkelijk voor wie alle opportuniteiten als perziken leegzuigt. Jonge ouders plukken maar al te graag het fruit van de bomen: een carrière, een relatie, kinderen, een huizenjacht of renovatie, een vriendenkring, een overvolle agenda en een bijna continu vibrerende smartphone. Het verbaast niet dat ze elkaar al eens kwijtraken in de drukte. Hoe creëer je als jonge ouder evenwicht in tijd voor jezelf, je werk en je gezin? 

De huidige generatie twintigers en dertigers ervaart een grote druk in het leven. Dat is niet altijd uit vrije wil. Een voltijdse job – bijna een vereiste gezien de levensduurte –, een hobby en een avond ontspannen met vrienden zorgen al voor een goedgevulde week. Ook weekends lijken tegenwoordig ongeopende adventskalenders waar geen gaatje meer beschikbaar is. Reken daar een kind (of kinderen) bij en er schiet haast geen tijd over voor verpozing. Laat staan een moment om je partner diep in de ogen te kijken en samen een dagje in de zetel te hangen ‘zoals vroeger’. 

“Wanneer een koppel kinderen krijgt, zetten die kleintjes een enorme druk op de relatie. Kinderen slorpen nu eenmaal veel tijd en energie”, beaamt relatietherapeute en seksuologe Rika Ponnet. Ze merkt dat die druk niet enkel in de relatie met de partner sluipt, maar ook met anderen. “We leggen de lat vaak te hoog. En vooral dan de vrouwen, merk ik in mijn praktijk. We willen altijd aanwezig zijn en liefst ook altijd entertainen”, vertelt ze. Dorien Camps (35), oprichter van BOSSY en moeder van drie, voelt die hoge lat. “Er wordt verwacht dat je moedert alsof je geen carrière hebt, en werkt alsof je geen kinderen hebt. Daarnaast wil je natuurlijk ook een sociaal leven onderhouden en af en toe sporten. Met kinderen erbij is dat uitdagend.”

Plannen en prioriteiten stellen

Voor Dorien is het ouderschap een leerschool geweest. Haar eerstgeborene, het magazine BOSSY, verscheen een klein jaar voor de geboorte van haar zoontje, dat inmiddels drie is. Anderhalf jaar geleden breidde haar gezin nog eens uit, deze keer met een tweeling. “Een tweeling was uiteraard niet gepland, plots hebben we drie kinderen. Dat is superfijn, maar maakt het des te pittiger om een goede planning te maken”, vertelt ze. “Tegelijkertijd heeft het me er bijna toe gedwongen meer zaken uit handen te geven. Ik heb leren loslaten.”

Om de organisatorische eindjes aan elkaar te knopen, doen Dorien en haar man – die ook als zelfstandige werkt – een beroep op Foodprepper. Twee keer per maand ontvang het gezin een box met essentials om de week gezond door te komen. Daarnaast heeft Dorien een personal trainer die haar eens per week aan het sporten zet. “Op deze manier integreren we gezond eten en bewegen in ons leven. Als je dat allemaal zelf wilt doen, wordt het moeilijk de balans te bewaren.” 

Hulp aanvaarden en loslaten, is haar advies. En ook: een realistische planning maken en prioriteiten stellen. “Ik plan mijn dagen nauwgezet in, ook tijd met vriendinnen of me-time worden daarin opgenomen.” Tijd die niet efficiënt besteed wordt, verdwijnt als zand tussen de vingers, weet ze. “Ik ben heel kritisch naar mijn tijd en hoe ik die wil invullen. Zo zal mijn weekend ook niet snel vol zijn met alleen maar afspraken met vrienden. Je hebt mensen die energie krijgen van continu vrienden te zien, maar bij mij mag dat eerder gedoseerd gebeuren, anders is mijn vaatje snel leeg.”

Er wordt verwacht dat je moedert alsof je geen carrière hebt, en werkt alsof je geen kinderen hebt.

– Dorien Camps, oprichter BOSSY

‘Lui’ ouderschap

Aanvoelen wat jou energie geeft, en afbakenen wat niet, heeft immers een positief effect op je omgeving. “Wat je voor jezelf doet, doe je ook voor je relatie”, aldus Rika Ponnet. “Heb je een dag ontspannen, dan kom je weer als een ander mens thuis.” Zelfzorg komt met andere woorden ook het gezin ten goede. “Vergeet daarbij niet bewust tijd te maken voor je partner.” Ponnet ziet het maar al te vaak: als eenmaal er kinderen komen, verdwijnt de romantiek.

“Het is echter essentieel dat je elkaar nog als partners ziet, en niet enkel als ouders. Noem elkaar dus zeker nooit mama of papa. Koppels die dat doen, reduceren elkaar eigenlijk helemaal tot die ene rol en negeren de andere compleet. Tijd voor jullie als koppel nemen is echt heel belangrijk.” Dat laatste nemen Dorien en haar man ten harte. Eens per week, of eens per veertien dagen, gaan ze er met hun tweetjes op uit. “Wij noemen dat onze ‘holy Wednesday’, en die avonden zijn ook echt heilig”, vertelt Dorien. “Vaak zijn we doodmoe, hoor, maar toch even wat qualitytime helpt. Je kunt dan eens een gesprek voeren zonder dat je bezig moet zijn met kinderen die glazen kunnen omstoten of hun bord niet leegeten.”

Een andere tip die Ponnet meegeeft om als prille ouder je relatie niet uit het oog te verliezen, ondanks alle drukte, is om de opvoeding van de kinderen simpelweg wat ‘luier’ te benaderen. “We mogen het af en toe gewoon eens laten betijen in plaats van altijd bezig te zijn”, legt ze uit. “Niet alles loopt zoals je verwachtte of dacht, hoe erg je ook je best doet. Neem daar vrede mee en doe het allemaal wat meer ontspannen. Ik zou willen pleiten voor wat meer lui ouderschap.”

Tot slot geeft de relatietherapeute mee dat een beetje mindfulness geen kwaad kan: “Leef in het hier en nu.” Of je nu één kind, een tweeling of een Von Trapp-kroost grootbrengt, lastig is het altijd. “De eerste drie jaar zijn sowieso heftig. Die primaire zorg dag en nacht vraagt veel van je, maar besef dat er nadien opnieuw meer ruimte komt, voor jezelf, je werk én voor je partner.” 

Vorig artikel
Volgend artikel