reis
Lifestyle

Lekker met de meiden, de reiseditie

24.01.2023
door Ellen Van Hoegaerden

Kwalitatief tijd spenderen met je girl gang is een van de fundamenten van een duurzame vriendschap. Dat kun je op verschillende manieren invullen, onder andere door samen te reizen. Geen beter bonding moment dan een nieuw deeltje van de wereld verkennen en tegelijkertijd elkaar beter te leren kennen – als dat zelfs mogelijk was! 

België heeft een briesende kust, uitgestrekte bossen en steden vol geschiedenis die het tot op de UNESCO-werelderfgoedlijst schopten – met vijftien erkenningen, om precies te zijn. De beste uitvalsbasis dus om met je bff’s op pad te gaan en vakkundig bij te praten. “Het Schulensmeer, de Bouillon-regio, de Hoge Venen, het Grote Woud van Saint-Hubert, de Kalmthoutse Heide, Nationaal Park Hoge Kempen… Het zijn maar enkele van de geweldige wandelplekken in België”, vatten Davy en Céline van reisblog Amazing Belgium aan. Aan die lijst voegen ze een originele fietsbeleving toe, voor wie graag een trapje sneller gaat. “In Bosland kun je létterlijk fietsen door de bomen, op tien meter hoogte.” En voor wie de qualitytime liever aanvult met een stedelijk-culturele twist, krijgt Namen als aanrader. “Deze stad verdient een plek in de top van de citytripbestemmingen. Het aanbod aan erfgoed, charmante steegjes en de lokale restaurants is enorm.”

Afhankelijk van wie je vriendinnen zijn, zal het al eens avontuurlijker mogen. Ook dan kun je in ons land terecht, volgens het bloggende koppel: “Dinant biedt veel activiteiten, van kajakken tot mountainbiken en een luchtparcours. Leren wakeboarden of waterskiën doe je bijvoorbeeld in Cablepark Terhills, in Antwerpen, Bergen of Lacs de l’Eau d’Heure. Of probeer het touwbanenparcours in de bomen zoals Aventure Parc Wavre, Eco Park Doornik, Intense in Boom…”

Multi-avontuur en aanmoediging

Voor vriendinnengroepen die iets meer tijd kunnen vrijmaken dan een weekendje natuur of een korte citytrip staan er ook een aantal verre bestemmingen te wachten. “Wij zien dat deze groepen zich vaak inschrijven voor avontuurlijke reizen”, zegt Laura Vermeire, Travel Designer bij reisorganisatie Bunkhouse. “Ze gaan op zoek naar multi-avontuur: mountainbiken, hiken, surfen, duiken… Alles wat voor een beetje spanning zorgt, afgewisseld met voldoende chillmomenten, zoals een barbecue op het strand.”

Een verre reis kun je natuurlijk helemaal zelf organiseren, of je kunt je samen inschrijven bij een reisorganisatie die alles regelt. Dat scheelt meteen aan extra kostbare vriendinnentijd om de reis uit te stippelen. De topbestemmingen voor vriendengroepen zijn volgens Vermeire onder meer trekkings in IJsland en Finland, of een zomertrekking in Slovenië of Italië. Iets exotischer en evenzeer friend-friendly is Kaapverdië, maar ook Colombia, Sri Lanka, Indonesië, Peru en Zuid-Afrika doen het goed. “Deze avontuurlijkere reizen zijn top omdat je echt uit je comfortzone treedt, waardoor de band tussen vriendinnen nog sterker wordt. Je moet elkaar soms aanmoedigen om iets te doen of mentale steun bieden bij bijvoorbeeld een zware meerdaagse trekking. Dat zorgt voor een echte connectie en je weet dan wat je aan elkaar hebt.” 

Het plezantste is om samen de uitdaging aan te gaan en dingen te doen die je anders nooit zou durven.

– Laura Vermeire, Bunkhouse

Avontuurlijke en authentieke accommodaties 

Maar unieke ervaringen vinden niet enkel overdag plaats. Na een lange dag vol avontuur/cultuur/natuur wil je een goede nachtrust pakken in een aangename accommodatie. Dat aanbod is de laatste jaren uitgebreider en origineler geworden. Zo is het niet meer ongewoon om in een boomhut te overnachten, of op een vlot midden op een meer. Of in een opblaasbare bubbel met de sterrenhemel boven je hoofd… “De keuze aan unieke slaapplekken is inderdaad enorm gestegen”, beamen ze bij Amazing Belgium.

“Sociale media inspireerden mensen om zo’n overnachting te boeken, en ze zetten daarnaast potentiële nieuwe uitbaters aan om een uniek concept te beginnen. Sommige verblijven tonen zelfs hoe ze een dergelijke accommodatie bouwen, van A tot Z. Dat geeft de nodige ‘goesting’ om zelf een leuk concept te starten.” Ook de coronacrisis zat daar volgens de reisbloggers voor iets tussen: velen grepen de kans om eindelijk hun droom waar te maken, als gevolg van jobverlies of tijdelijke werkloosheid. 

Een aantal van deze bijzondere accommodaties legt veelal nog een focus op koppels of kleine gezinnen, maar Amazing Belgium deelt graag enkele originele alternatieven waar je als groep kunt verblijven: “Your Nature Eco Resort bijvoorbeeld, een enorm resort met boomhutten, lake houses, cottages… Inclusief restaurant, zwembad, wellness, enzovoort. Bij Warredal of Nutchel verblijf je dan weer in cosy cabins midden in het bos, met een back-to-basics-concept waarbij je zelf hout sprokkelt en voor verlichting zorgt met kaarsen of een olielamp.” Ook yurts raden ze aan: “Bij Nomadsland kun je er meerdere huren, afhankelijk van de groep. Neem deel aan een sessie wijnyoga, maak je eigen brood en geniet van een heerlijke hottub.”

Overal ter wereld vind je deze verrassende accommodaties terug, van de grote wereldsteden tot de machtige jungles. Bunkhouse heeft er een heleboel in hun gamma: “Wij proberen zo divers mogelijke overnachtingen te boeken: van lokale boetiekhotels tot hutjes in de jungle, cabañas op het strand, tipitenten, tentenkampen en basic stapelbedden… mét muggennetten (lacht). Afhankelijk van het land is het natuurlijk wel wat zoeken, en met de inflatie swingen de prijzen wel eens de pan uit. Dus soms kom je op heel speciale plekken terecht, andere keren is het vrij eenvoudig.”

Waar in de wereld je ook terechtkomt, je bent er uiteindelijk wel met elkaar. Om nieuwe herinneringen te maken, banden te versterken en onvergetelijke ervaringen te delen. “Het plezantste is om samen de uitdaging aan te gaan en dingen te doen die je anders nooit zou durven”, sluit Vermeire af. Wie beter dan je beste maatjes om in dat geval aan je zijde te hebben?

Vorig artikel
Volgend artikel