Interview door Rosalie Van Hoof

Ianthe Tavernier: ‘Kerstmis, dat is goed gezelschap en lekker eten’

Het afgelopen jaar verruilde Ianthe Tavernier noodgedwongen het grote scherm in voor het beeldscherm, en het politie-uniform voor haar eigen webshop. Al blijven de feestdagen gewoon gezellig: “Het zal een cosy Christmas worden, misschien wel in comfortabele jogging.”

2020 was een bewogen jaar. Hoe probeer jij positief te blijven tijdens de periodes van lockdown?

“Het is natuurlijk niet evident wanneer je alles waar je de afgelopen jaren naartoe werkte, beetje bij beetje ziet verdwijnen. Vorig jaar in december besliste ik om als zelfstandige aan de slag te gaan. Na gesprekken met mijn management en boekhouding leek dat een slimme zet. In januari maakte ik de overschakeling en in februari was er het coronavirus. Toch ben ik positief gebleven en heb ik geluk gehad. Quasi al mijn projecten zijn verschoven naar volgend jaar. Dat geeft me hoop en goesting om er in 2021 opnieuw voor te gaan.”, vertelt Ianthe Tavernier.

“Hoe dan ook was die eerste lockdown wel bevreemdend. De wereld kwam opeens tot stilstand, en ikzelf ook. De afgelopen jaren waren super druk en ik raasde erdoor. Plots had ik tijd om te reflecteren. Ik ben rustig gaan wandelen, heb wat opgeruimd, en ik heb ook noodgedwongen leren koken. Het was fijn om nieuwe dingen te ontdekken. Uiteindelijk zitten we allemaal samen in hetzelfde schuitje. En de solidariteit onder de mensen doet me goed.” legt Ianthe Tavernier uit.

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, maar de cultuursector is bijzonder hard geraakt. Ik kan me inbeelden dat dit voor onzekerheid zorgt. Heeft dat een invloed gehad op je carrièrekeuzes?

Een idee dat al langer door mijn hoofd spookte, heb ik eindelijk uitgevoerd: mijn eigen webshop. Samen met mijn zus Saartje lanceerde ik op 1 november de website van onze webshop Coco D’Anvers. Dit project is het afgelopen jaar ons kindje geworden, maar kostte me ook wel echt bloed, zweet en tranen. Alles deden we zelf: de website, teksten, foto’s… De webshop gaf me een houvast tijdens de lockdown, iets om mijn tanden in te zetten. Dat ondernemende zit er toch in. Ook mijn creatieve kant kan ik erin kwijt.” lacht Ianthe Tavernier.

Samenwerken met je zus, gaat dat goed?

“Ja. Mensen denken vaak dat zussen elkaars tegenpolen zijn, maar dat is bij ons niet het geval. Net omdat we op elkaar lijken, verloopt de samenwerking vlot. Al ben ik misschien wat zweveriger en is Saartje iets rationeler. Eén ding dat we allebei niet kunnen, is knopen doorhakken. Een familietrekje, vrees ik.” glimlacht Ianthe Tavernier.

De afgelopen jaren waren super druk en ik raasde erdoor. Plots had ik tijd om te reflecteren.

Je speelt ook musical en theater. Deze maand ben je te zien in de home edition van ‘The Christmas Show’ én ‘Assisen Online 2: De kerstmoorden’. Een theaterstuk maken dat uitsluitend online vertoond wordt, hoe voelt dat?

Ianthe Tavernier vertelt: “Het was de eerste keer voor mij. Mijn opnames zijn net afgerond en nog eens mogen spelen was echt een verademing. Mijn emoties kan ik normaal altijd kwijt in het acteren. Een jaar zonder, dat voel ik toch. Het was dus een opluchting om mijn gevoel opnieuw in een stuk te kunnen steken. Mijn bijdrage aan de voorstelling is een monoloog. Na een uurtje was het afgelopen, maar het had gerust wat langer mogen duren. Een onlinetoneelstuk is natuurlijk anders. Je hebt geen rechtstreeks contact met het publiek. Van mijn televisiewerk ben ik het echter wel gewend om pas maanden later feedback te krijgen van de kijkers.”

De feestdagen gaan vooral over samenzijn met familie. Hoe verlopen Kerstmis en oudejaar traditioneel bij jou?

“Kerstmis vieren we normaal gezien altijd bij mijn ouders. Ik kom uit een best groot gezin met twee zussen en een broer. Zij hebben allemaal een partner en kinderen. De laatste jaren begint dat familiefeest dus serieus uit te breiden. Dat maakt het super gezellig. Tot en met de aangeschoten nonkels die de hele avond door op de piano spelen. Het hoort er allemaal bij. Tweede kerstdag vieren we met de uitgebreide familie, met de grootouders en neven en nichten erbij. Dat zijn iedere keer weer twee dagen vol cadeautjes, goed gezelschap en lekker eten. Oudejaarsavond vier ik zoals de meesten, met vrienden.” legt Ianthe Tavernier uit.

Kerstmis is gezellig, tot en met de zatte nonkels die de hele avond door op de piano spelen. Het hoort er allemaal bij.

Wat vind je het leukste aan de feestdagen?

“Ik vind het tof om samen te tafelen. Er worden dan altijd herinneringen opgerakeld, oude verhalen die naar boven komen. Daarbij heb je de gezellige versiering, de kerstboom, de lichtjes… En iedereen is zo goed geluimd! Die typische kerstsfeer, daar kijk ik altijd naar uit. Wat er voor mij echt niet mag ontbreken, zijn die kroketjes in de vorm van dennenappels. Heerlijk! Ik kan er moeilijk afblijven en blijf ze meestal uit de kom snoepen. Verder is het kerstmenu bij ons redelijk traditioneel. We eten gebraad, witloof, stoofpeertjes, appeltaart… Mama moet ook niet plots met een ander menu afkomen. Dat zou niet geapprecieerd worden, denk ik.” lacht Ianthe Tavernier.

Hoe ga je kerst dit jaar doorbrengen?

“Ik zit in een bubbel met mijn zus Saartje en haar gezin. We hebben nog geen concrete plannen, maar ik denk dat we een route zullen uitstippelen om bij iedereen even gedag te zeggen aan het raam of in de tuin. Het is toch vreemd om elkaar anders helemaal niet te zien. Sowieso gaan we er het beste van maken en zal het gezellig worden. Of ik me echt ga uitdossen, weet ik niet. Me in pijnlijke hakken wringen terwijl ik ook gewoon comfortabel in een pyjama kan zitten… Ik denk dat het bij veel mensen een cosy Christmas, lekker in jogging, zal worden.”

Wat mag er voor jou onder de kerstboom liggen?

“Ik hecht niet zo veel belang aan cadeautjes. Daardoor ben ik telkens de laatste van de familie om een verlanglijstje door te geven. Ik vind het moeilijk te bedenken wat ik nog wil. Waar je mij wel blij mee kunt maken, is een ticket voor een voorstelling of concert in het Sportpaleis bijvoorbeeld, of een festivalticket. Die sfeer zou ik graag nog eens opsnuiven. Dat heb ik wel gemist de afgelopen maanden. Een goed geschenk hoeft voor mij niet per se een voorwerp te zijn, maar een ticket mag dit jaar wel onder de kerstboom liggen.” concludeert Ianthe Tavernier.

Smart
fact

Stel dat we een vaccin krijgen en alles min of meer normaal wordt. Wat is het eerste dat je doet?

“Het is heel cliché, maar ik zou uitgebreid op restaurant gaan. Ook al heb ik nu leren koken, ik mis uit eten gaan wel, met een grote groep vrienden. Als je single bent en geen partner hebt om te knuffelen, is dat toch een gemis. Het is lang geleden dat ik iemand nog eens goed heb vastgepakt. Die afstand wanneer je nu iemand begroet, dat vind ik raar. Ik zou ook nog wel eens uit willen gaan en lekker fout dansen.”

18.12.2020
door Rosalie Van Hoof

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel