Home Lifestyle 50+ Koen Crucke: De zegen van het ouder worden

Koen Crucke: De zegen van het ouder worden

Ik heb mijn energie voelen stijgen na mijn vijftigste. Ik wou grotere en steeds belangrijkere uitdagingen aangaan voor ik die kaap bereikte. Mijn leven zag ik tussen mijn 18 en 50 als het ware voorbijflitsen. Ik rende van hot naar her en genoot van de jachtigheid die mijn leven beheerste.

Ik was, voor ik 50 werd, overal aan de slag: op radio, televisie, in het theater en in operahuizen hier en elders op de wereld. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik ‘ouder’ werd. Wel rijper, met meer inzicht en ervaring.

Een modern, comfortabel leven

Wat verandert er dan echt als je vijftig bent? Mensen hebben misschien een beetje meer respect. Of liever ‘ontzag’. Want je bent er nog altijd, en liefst met een miljoen toekomstplannen achter de hand. Vraag mij echter nooit om het wat kalmer aan te doen, want dat zal je me niet zien doen. Daarom hou ik ook zo van het nieuwe, moderne leven. Ik heb de recente industriële revolutie nog meegemaakt. Van het enige televisietoestel in de hele straat – waarbij je de antenne op het dak moest draaien als je van post wou veranderen – tot de telefoon waarbij je door vier cijfers te draaien iemand kon bereiken aan de andere kant van het land. Ik wil elk nieuw element, dat mijn leven gemakkelijker en bruisender kan maken, van dichtbij leren kennen. Dat is trouwens ook de zegen van het ouder worden: je ziet voldoende tijd voorbijgaan, waarin dingen uitgevonden worden die het leven comfortabeler maken.

‘Blijf zoeken naar uitdagingen en maak plannen.’

Tussen het jong volk

Ouder worden is wat mij betreft op geen enkele manier een synoniem voor aftakelen. Ik zorg voor mijn geest en mijn lichaam, die ik in conditie houd door training. Ik studeer elke dag, met heel veel plezier. Ik heb een personal coach die mij drie tot vier keer per week richtlijnen geeft terwijl ik physical training doe. Je vindt me heel vaak terug tussen jonge mensen met wie ik al te graag een gesprek aanknoop. Zo blijf ik op de hoogte van de evolutie van het denken, de manier van reageren op de wereld nu.

Uitstralen wat ik wil

Zij aanvaarden mij – en niet in het minst omdat ze mij als hun ‘jeugdidool’ aanschouwen – en praten met mij zoals ze onder elkaar converseren. Het mooiste compliment komt bovendien van deze jonge generatie, die wel eens vaker sneert dat ik ‘eigenlijk niet zo oud’ ben. Inderdaad. Zo voel ik mij niet. Ik volg de moderne modetrends en ben regelmatig te vinden in hippe winkels, waar ik altijd het advies vraag van de jonge mensen, als die er werken. Ik luister naar hun opmerkingen en pas die toe, zodat ik kan uitstralen wat ik wil uitstralen.

Genieten!

Ik besef ook wel dat ik geluk heb gehad dat ik dit vak nog steeds kan uitoefenen. Maar als ik er de gelegenheid toe krijg, vraag ik de zogenaamde ‘senioren’ om te blijven glimlachen, blijven zoeken naar uitdagingen en plannen blijven maken. Mensen moeten elkaar vooral niet betuttelen. Zoek steun bij wie je die kunt vinden en geniet van wat je kunt beleven. Dat maakt dat je je veel minder snel ‘oud’ voelt. Mijn lijfspreuk is simpelweg: Geniet van wat er nu gebeurt en kijk iedere dag uit naar wat er allemaal op je afkomt.

MEER

Uitgedost in outdoor

De modebewuste mens is een wandelende kapstok voor het outdoorleven, dat een opmars maakt in de wereld van de fashion. Uitdossen doe je in outdoor.

Een supermarkt aan keuzes

Keuzestress Eenmaal je begint te studeren, moet je keuzes beginnen maken. Kiezen voor een studentenvereniging of liever niet. Kiezen voor een hogeschool of een universiteit. Het afdelingshoofd studieadvies van de Universiteit Gent helpt samen met haar adviseurs Griet en Alien om enkele knopen door te hakken.

Verzeker jezelf van de juiste verzekering

VERZEKERINGENOndernemen brengt risico’s met zich mee, dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Gelukkig kun (of moet!) je je met de juiste verzekeringen indekken tegen die risico’s. Wat zijn zowat de belangrijkste polissen?

Hoe ver van huis zijn we ermee?

BUITENAARDSE ONTDEKKINGEN‘The truth is out there’. Behalve dé slagzin in de begingeneriek van de Amerikaanse tv-serie X-Files, is het ook een levensmotto geworden voor velen die geloven in buitenaards leven. Het aantal sceptici dat voor alles een rationele verklaring zoekt, zal tot nog toe groter blijven dan het hoopje ‘believers’...

S-peil: beter beginnen bij de bron dan overbodige aanpassingen...

energiezuinig bouwenWe moeten efficiënter, duurzamer en energiezuiniger bouwen. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Goede isolatie speelt een cruciale rol in het realiseren van een (bijna) energieneutrale woning.

Van kmo naar MNO: Hefbomen voor groei

groei Kmo’s vormen de basis van onze Belgische economie en hun groei is cruciaal voor het behoud van onze welvaart: enkele hefbomen voor groei.