Home Lifestyle 50+ Koen Crucke: De zegen van het ouder worden

Koen Crucke: De zegen van het ouder worden

Ik heb mijn energie voelen stijgen na mijn vijftigste. Ik wou grotere en steeds belangrijkere uitdagingen aangaan voor ik die kaap bereikte. Mijn leven zag ik tussen mijn 18 en 50 als het ware voorbijflitsen. Ik rende van hot naar her en genoot van de jachtigheid die mijn leven beheerste.

Ik was, voor ik 50 werd, overal aan de slag: op radio, televisie, in het theater en in operahuizen hier en elders op de wereld. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik ‘ouder’ werd. Wel rijper, met meer inzicht en ervaring.

Een modern, comfortabel leven

Wat verandert er dan echt als je vijftig bent? Mensen hebben misschien een beetje meer respect. Of liever ‘ontzag’. Want je bent er nog altijd, en liefst met een miljoen toekomstplannen achter de hand. Vraag mij echter nooit om het wat kalmer aan te doen, want dat zal je me niet zien doen. Daarom hou ik ook zo van het nieuwe, moderne leven. Ik heb de recente industriële revolutie nog meegemaakt. Van het enige televisietoestel in de hele straat – waarbij je de antenne op het dak moest draaien als je van post wou veranderen – tot de telefoon waarbij je door vier cijfers te draaien iemand kon bereiken aan de andere kant van het land. Ik wil elk nieuw element, dat mijn leven gemakkelijker en bruisender kan maken, van dichtbij leren kennen. Dat is trouwens ook de zegen van het ouder worden: je ziet voldoende tijd voorbijgaan, waarin dingen uitgevonden worden die het leven comfortabeler maken.

‘Blijf zoeken naar uitdagingen en maak plannen.’

Tussen het jong volk

Ouder worden is wat mij betreft op geen enkele manier een synoniem voor aftakelen. Ik zorg voor mijn geest en mijn lichaam, die ik in conditie houd door training. Ik studeer elke dag, met heel veel plezier. Ik heb een personal coach die mij drie tot vier keer per week richtlijnen geeft terwijl ik physical training doe. Je vindt me heel vaak terug tussen jonge mensen met wie ik al te graag een gesprek aanknoop. Zo blijf ik op de hoogte van de evolutie van het denken, de manier van reageren op de wereld nu.

Uitstralen wat ik wil

Zij aanvaarden mij – en niet in het minst omdat ze mij als hun ‘jeugdidool’ aanschouwen – en praten met mij zoals ze onder elkaar converseren. Het mooiste compliment komt bovendien van deze jonge generatie, die wel eens vaker sneert dat ik ‘eigenlijk niet zo oud’ ben. Inderdaad. Zo voel ik mij niet. Ik volg de moderne modetrends en ben regelmatig te vinden in hippe winkels, waar ik altijd het advies vraag van de jonge mensen, als die er werken. Ik luister naar hun opmerkingen en pas die toe, zodat ik kan uitstralen wat ik wil uitstralen.

Genieten!

Ik besef ook wel dat ik geluk heb gehad dat ik dit vak nog steeds kan uitoefenen. Maar als ik er de gelegenheid toe krijg, vraag ik de zogenaamde ‘senioren’ om te blijven glimlachen, blijven zoeken naar uitdagingen en plannen blijven maken. Mensen moeten elkaar vooral niet betuttelen. Zoek steun bij wie je die kunt vinden en geniet van wat je kunt beleven. Dat maakt dat je je veel minder snel ‘oud’ voelt. Mijn lijfspreuk is simpelweg: Geniet van wat er nu gebeurt en kijk iedere dag uit naar wat er allemaal op je afkomt.

MEER

Gezelligheid troef tijdens winterbarbecue

WinterbarbecueEen stukje wild, spruitjes met spek, boschampignons, een glaasje glühwein en vooral heel veel sfeer. Barbecueën tijdens de winter is ‘hot’. En de populariteit blijft stijgen.

3 Vragen aan: Sofie Vanrafelghem

Sofie Vanrafelghem We zien een opmars van de champagnebieren en ook meer en meer biercampagnes krijgen aandacht. Mensen schamen zich nog teveel om bier aan te bieden als cadeau en dat zou moeten veranderen.

3 vragen aan… De Witte Lietaer

De Witte LietaerWaarom investeren in kwaliteitsvol linnen? “In goedkope dekbedovertrekken wordt vaak polyester gebruikt om de prijs te drukken. Polyester is wel sterk maar neemt geen vocht op. Het lijkt dus alsof je onder een plastic zak slaapt. Kwalitatief bedlinnen bestaat uit 100 procent natuurlijk materiaal zoals katoen of linnen en gaat langer mee. Maar mensen verlangen van huishoudtextiel meer dan kwaliteit alleen. Een uniek en mooi design is tegenwoordig eens zo belangrijk.”

Waar een wil is, is een… andere weg

TransportWegvervoer zal steeds meer onder druk komen te staan. Stijgende brandstofprijzen, tolheffingen, low emission zones, dichtslibbend verkeer, een nijpend chauffeurstekort… Bedrijven moeten nagaan hoe ze hun transport zo efficiënt mogelijk – en eventueel multimodaal – kunnen organiseren.

Is this the best time for designers and design?

Patrick De GrandeWat als designers morgen in elke executive board meeting aanwezig zouden zijn, of hoe design de toekomst van de verpakkingsindustrie kan helpen veranderen?

Als één plus één drie is

BedrijfsovernameElke ondernemer ziet zijn bedrijf graag groeien, dat is de aard van het beestje. Als dat, om welke reden dan ook, niet met organische groei kan, is er nog altijd de mogelijkheid om concurrenten of sectorgenoten in te lijven. Al is dat meestal geen proces dat op één, twee, drie is afgerond.