Interview door Heleen Driesen

Robin Pront: ‘Soms overtreft de realiteit de fantasie’

Een film als een uitzinnig feestje. Met het gretig gehypte Zillion wekt regisseur Robin Pront dit eindejaar de liederlijke hoogdagen van de Antwerpse megadiscotheek weer tot leven. Zelf zal hij deze winter eerder onder een dekentje te vinden zijn dan in een broeierige club.

God laughs when you’re busy making plans. Regisseur Robin Pront (36) liep al van in de filmschool rond met de droom om ooit een langspeler te draaien over de rise and fall van het Sodom en Gomorra van het Antwerpse uitgaansleven, op de top van de ongeremde nineties. Ruim zeven jaar na zijn geprezen thrillerdebuut D’Ardennen, komt Zillion – met onder meer crimineel acteerwerk van Jonas Vermeulen (Frank Verstraeten), Matteo Simoni (Dennis Black Magic) en Charlotte Timmers (Vanessa) – bij ons in de bioscoopzalen. 

Mogen we stellen: ‘eindelijk’?

“In zekere zin wel, al heb ik de afgelopen jaren echt niet stilgezeten. Ik draaide onder andere de serie De Bende van Jan de Lichte (uitgekomen bij Streamz en op vtm, red.), maakte een film in Canada en zette nog een paar andere projecten op de rollen. In de zomer van 2020 zouden we starten met de opnames van Zillion. Toen kwam corona. Hoe dan ook is het maken van een film een enorm lang en intens traject. Zeker deze film. Enerzijds heb je te maken met waargebeurde feiten, waar heel veel research bij komt kijken. Aan de andere kant is dit ook een enorm groots en episch verhaal, dat zich niet gemakkelijk laat ontleden. Als regisseur en scenarist moet je keuzes maken: wat wil ik precies vertellen, waar zit hier de kern? En hoe vertaal ik die in woorden en in beelden? Dat is toch wel een bijzonder slopend proces.”

Hoe verklaart u het dat blijkbaar nogal wat mensen echt op Zillion zitten te wachten?

“Mysterie, intriges, exuberante luxe: wat ik zelf zo fascinerend vind aan die episode, zal bij heel wat andere mensen ook wel tot de verbeelding spreken. Het was een tijd dat alles kon. Vandaag is het nog moeilijk voor te stellen dat figuren als een Frank Verstraeten of een Dennis Black Magic ooit levende goden waren. Zij bepaalden wat hip en cool was en wie de sterren waren van het moment. Ter voorbereiding van dit project heb ik ettelijke gesprekken gevoerd met mensen die erbij waren. In de film zitten een paar details en anekdotes waarvan het publiek wel zal denken: dit móét toch verzonnen zijn. Net die passages zijn waargebeurd. Soms overtreft de realiteit de fantasie.” vertelt Robin Pront.

Wintersport is niet aan mij besteed. Voor mij knettert het een beetje in mijn hoofd: veel geld neertellen om naar de koude te trekken.

Hoe bewust hebt u zelf de bloeiperiode van Zillion meegemaakt?

“Als jonge knaap verslond ik de kranten en de boekskes op zoek naar wat het daglicht blijkbaar niet mocht zien. Maar in Zillion zelf ben ik destijds nooit binnen geweest. De deuren gingen al dicht toen ik nog maar net rijp was voor mijn eerste scoutsfuif. Een echt bevlogen clubber was ik trouwens nooit, al zullen mijn vrienden dat misschien tegenspreken (grijnst). Tegenwoordig zul je me nog zelden in de vroege uurtjes over de drempel zien kruipen van een of andere drank- of danstempel. De leeftijd begint te tellen. Áls ik me nog eens tot stevig feesten laat verleiden, dan is dat bijvoorbeeld de schuld van Matteo (Simoni, red.) die ergens in een West-Vlaamse discotheek acte de présence moet geven en mij op sleeptouw neemt. Op die manier sukkel ik nog wel eens binnen op grappige plekken. Verder ben ik eigenlijk precies geworden wat ik dacht nooit te zullen worden: de huisje-boompje-man die echt kan genieten van lekker eten en een goed glas wijn onder vrienden.” legt Robin Pront uit.

Dan kijkt u vast uit naar de winter als hét seizoen om volop te cocoonen?

“De maanden die er nu aankomen vind ik inderdaad heel gezellig. Mijn vaste ritueel deze tijd van het jaar is om hier in de winkel om de hoek (in de Antwerpse binnenstad, red.) een cederhouten geurkaars van goede kwaliteit te kopen. Als ik die dan thuis aansteek, kan de winter voor mij pas echt van start. Kerstboomversiering, lichtjes in de straten en gezellig haardvuur: bring it on. Ik ben ook nogal een fervente hobbykok. Als mijn vriendin Charlotte en ik (Charlotte Timmers speelt het lief van Frank Verstraeten in Zillion, red.) gasten bij ons uitnodigen voor het eindejaar, dan ben ik het meestal die aan het kookfornuis staat. Charlotte is dan weer degene die voor het entertainment zorgt. Zo gezellig ben ik nu ook weer niet (lacht).” 

Bent u ook een actieve wintergenieter? Doet u bijvoorbeeld aan wintersport? 

“Skiën is alvast niet aan mij besteed. Toen ik een jaar of 8 was, ben ik met mijn ouders en broer op wintersport gegaan. Hoe moeilijk kan het zijn, dacht ik. Waarna ik plat op mijn buik de berg af ben gestuikt, bij wijze van mislukte kamikazepoging. Mijn broer stond me uit te lachen in plaats van me overeind te helpen. Ik heb hem proberen te prikken met mijn stok. Mijn ouders zagen al snel hun vergissing in. We hebben de draad nooit meer opgepikt. Na al die tijd voel ik me nog steeds niet geroepen om de latten aan te binden. Mijn vrienden zweren nochtans bij hun wintersportvakantie. Elk jaar proberen ze me te overtuigen om mee te gaan snowboarden. Maar voor mij knettert het een beetje in mijn hoofd: veel geld neertellen om naar de koude te trekken.” zegt Robin Pront.

Robin Pront

Wat staat er dan wel op de planning deze winter?

“Ik zou heel graag eens overwinteren in Thailand. Misschien komt het er dit keer echt van, als de drukte rond de release van Zillion voorbij is. Ik ben ook graag in de Ardennen. Tegen het einde van het jaar trekken we er altijd een weekend naartoe voor een soort van bacchanaal onder kameraden. Dat is altijd superplezant. Verder is de winter volgens mij de uitgelezen periode om regelmatig naar de cinema te gaan. Hierbij doe ik dan ook een warme oproep aan de lezers om deze winter in de bioscoop naar Zillion te gaan kijken (lacht).”

De officiële release van Zillion is op 26 oktober. Waarom moeten mensen absoluut een filmticket kopen?

Zillion is echt wel een grootse, ambitieuze eventfilm. Het is één grote rollercoaster van suspense en entertainment. Als je na de vertoning uit de filmzaal stapt, moet je de energie onder je vel hebben van een memorabele avond in de discotheek.” legt Robin Pront uit.

Smart
fact

Zou u ooit een kerstfilm kunnen maken?

“Jawel, maar dan op mijn manier. In de stijl van Die Hard, met de ongeëvenaarde Bruce Willis. Voor mij is dat de beste kerstfilm ooit gemaakt.” 

15.10.2022
door Heleen Driesen
Vorig artikel
Volgend artikel