interieurtrends
Bouwen & Wonen

Vier interieurtrends die gezelligheid schreeuwen

15.10.2022
door Victor Peeters

De temperaturen dalen, maar de gezelligheid blijft enkel stijgen. Tijdens de koudere maanden brengen we meer tijd binnenshuis door. En dat hoeft geen straf te zijn. Om te voorkomen dat we de muren op lopen krijgen we de warmste interieurtrends en -tips van interieurarchitecten Kelly Claessens en Nicky Vanden Bossche.

Curved & Soft

“Een veelvoorkomende interieurtrend in 2022 is de Curved-stijl”, zegt Kelly Claessens, interieurarchitect en oprichtster van woonwinkel La Fabrika. “De naam zegt het zelf, in deze stijl worden harde hoeken zoveel mogelijk gemeden, en dat kan heel ver gaan. Er zijn woningen waar deze filosofie wordt doorgetrokken naar elk meubelstuk. Glooiende zetels, ronde bijzettafeltjes, ronde spiegels en gestroomlijnde bloempotten zijn nog maar enkele voorbeelden. Per ongeluk tegen een harde tafelrand stoten zal je bij deze stijl dus niet snel overkomen.

Natuurlijk is het niet nodig om deze Curved-stijl toe te passen op de hele woning. Wanneer je wat korter door de bocht wil gaan, kun je ook opteren om enkel de grote blikvangers, zoals een zetel, te kiezen als vertegenwoordigers van de Curved-stijl. Bij Curved wordt vooral gekozen voor een zacht kleurenpalet. Alles moet zo zacht mogelijk in elkaar overlopen. De zachtheid van de vormen en de kleuren zorgt voor een erg rustgevend interieur. Rust en harmonie staan hier centraal. Als decoratietip is het inzetten van metalen accessoires een goed idee. Het metaal komt mooi tot zijn recht in het zachte kleurenpalet en geeft een rijkelijke touch aan het geheel.”

Moeder Aarde

“Als we één wijsheid moeten halen uit de pandemie is het dat we vaker back-to-basics moeten gaan. Dat is dan ook waar de volgende stijl helemaal rond draait”, aldus Kelly Claessens. “We willen de helende en rustgevende factor van de natuur doortrekken naar binnen. Om deze stijl te bekomen is het voordelig om te kiezen voor brutere materialen. Een robuuste houten eettafel is hier een duidelijk voorbeeld van. Zulke pronkstukken trekken meteen de aandacht en zetten de toon voor de rest van het interieur. Toch is het ook hier weer mogelijk om subtieler te werk te gaan. Het gecontroleerd mixen van natuursteen en hout in de keuken geeft ook meteen een heel aardse indruk.

Het leuke aan deze interieurtrend is dat je kunt spelen met materialen zoals linnen, hout en steen. Een gevarieerd geheel zorgt voor een interessant interieur waar je telkens nieuwe dingen kunt ontdekken. Overeenkomend zoals bij de Curved-stijl, wordt ook hier vooral gekozen voor zachte aardse kleuren. Kleuren die je ook tijdens een boswandeling zou tegenkomen. Kanariegeel zit daar dus niet direct bij. Een feestelijke en frisse tip is het plaatsen van gedroogde eucalyptusbladeren. De bladeren verspreiden een lekkere geur en roepen meteen herinneringen of vooruitzichten op naar de kerstperiode.”

Japandi

“Waar voordien vooral gesproken werd over Scandinavische elementen zijn we vandaag getransformeerd naar de Japandi-stijl”, zegt Nicky Vanden Bossche, interieurarchitect en oprichtster van ontwerpbureau Concept’n. “De Scandinavische trein dendert al verschillende jaren doorheen het interieurlandschap. Het is bijna een synoniem geworden voor de basisstijl van vele woningen. Het is dan ook niet raar dat er zich na al die jaren aftakkingen beginnen te vormen. Japandi is daar het huidige bewijs van. Waar de Scandinavische-stijl al volop de focus legde op lichte houten vloeren en witte muren bouwt Japandi hierop verder door zich te richten op doordacht design en functionaliteit.

Strakke lijnen staan hier centraal, en vooral de onderlinge evenwijdigheid ervan. Geen wirwar aan kasten en kadertjes dus. Bij deze stijl geldt echt wel de regel ‘less is more’. De oosterse oriëntering van deze stijl zorgt ervoor dat de meubelstukken een erg pure en uitgedachte look hebben. Het meubilair is in de meeste gevallen redelijk fijn, gestroomlijnd en minimalistisch. Dat minimalisme trekt zich door in de hele woning. Enkel de zaken die echt nodig zijn blijven over. Opbergruimte wordt hierdoor aan de hand van wandkasten en onopvallende opbergruimtes mooi weggestoken zodat het serene interieur niet opgeschrikt wordt door schreeuwerige prulletjes. Om deze interieurtrend wat feestelijker te maken is het gebruik van sfeervolle verlichting de beste keuze. Omdat de ruimtes relatief leeg zijn kan een wisselende verlichting meteen zorgen voor een complete mood switch.” 

Urban Jungle

“Tot slot de laatste interieurtrend, en die is er eentje voor durvers”, zegt Nicky Vanden Bossche. “Voor deze interieurstijl mag de term overdaad schaadt even geschrapt worden. Net zoals bij de trend om zoveel mogelijk natuurlijke elementen naar binnen te brengen, legt deze stijl volledig de focus op planten. Hoe meer hoe beter. Het is een specifieke stijl die vooral erg populair is bij twintigers en dertigers. De overvloed aan planten straalt iets avontuurlijks uit. Je living voelt aan als een jungle. Wanneer je de keuze maakt om je woning om te toveren tot een regenwoud zijn groene vingers wel vereist. Als je het meeste uit je planten wilt halen, dienen ze goed verzorgd te worden. Bereid je dus voor op een stevig ochtendritueel waarbij je elke groene vriend voorziet van voldoende water.

Hoewel de stijl zich grotendeels baseert op planten is het ook mogelijk deze junglesfeer verder door te trekken. Een zetel die geboetseerd werd uit een stevige boomstam is nog maar één mogelijkheid. Als deze stijl volledig je ding is, mag er al eens wat meer outside the box gedacht worden. In de winter kan deze stijl makkelijk opgefleurd worden met lampionnen, dierenprints en, natuurlijk niet te vergeten, een knallende kerstboom.”

Vorig artikel
Volgend artikel