learning & development
Business

Learning & development: investeren in je menselijke kapitaal

APK Group is met een gemiddelde jaarlijkse plus van zo’n 20 procent het schoolvoorbeeld van een groeibedrijf. Dat heeft het bedrijf naar eigen zeggen vooral te danken aan de eigen mensen, die ze als de waardevolste asset van de organisatie beschouwen. Om die reden zet het bedrijf ook sterk in op opleidings- en groeitrajecten.

Together we create smart and sustainable cities

“Onze slogan luidt ‘together we create smart and sustainable cities’”, steekt CEO Maarten Broens van wal. “Niet toevallig staat dat aspect van samen creëren helemaal vooraan. Zonder eigen mensen lukt het namelijk niet. En al zeker bij ons niet, waar ze rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en het onderhoud van de infrastructuur die wij opleveren. Wij hebben met andere woorden mensen nodig met een doorgedreven technische kennis en gaan gericht op zoek naar die profielen, om die vervolgens verder te trainen. Zo kunnen ze ook hun eigen groei verder realiseren.” Learning & development is niet alleen belangrijk om de groei van het bedrijf te blijven faciliteren, maar ook om medewerkers intrinsiek tevreden te houden.

“Dat klopt”, beaamt de CEO. “Onze medewerkers zijn onze belangrijkste ambassadeurs: als wij niet op hen kunnen bouwen, kunnen wij als organisatie niet vooruit. Kijk, wij plannen binnen de vijf jaar elk jaar nog twintig procent te groeien, wat een verdubbeling van het aantal medewerkers inhoudt. Dan moeten wij op elk niveau – van bestrater tot manager in het C-level – de juiste mensen kunnen aantrekken én behouden. Onder meer door te focussen op entrepreneurship, zelfontwikkeling en zelfsturing: elke medewerker bij ons moet goed weten wat van hem of haar verwacht wordt, maar even goed doordrongen zijn van het besef dat je hier fouten mag maken, zolang je ernaar streeft om het de volgende keer wél goed te doen. Om dat allemaal mogelijk te maken, hebben wij verschillende groeitrajecten uitgezet. Zoals MIA oftewel My Individual Actionplan, dat draait om de persoonlijke en professionele groei van onze werknemers.

Onze slogan luidt ‘together we create smart and sustainable cities’.

Verticale en horizontale trajecten

“Onze trajecten zijn niet alleen verticaal, maar ook horizontaal. Dus wel willen niet alleen technische knowhow bijbrengen. Maar ook – afhankelijk van de functie – leidinggevende skills. Al die trajecten zijn gericht op groei en ontwikkeling, en iedereen op onze payroll – vandaag goed 1600 mensen – komt ervoor in aanmerking. Voor alle duidelijkheid: niemand wordt hierin verplicht, alles vertrekt vanuit intrinsieke motivatie. Maar door het aanbod zo laagdrempelig mogelijk te maken, willen we zoveel mogelijk mensen mee aan boord. Zo zijn we er toch in geslaagd een continue cultuur te creëren.”

Leuk om weten: ook Maarten Broens zelf begon binnen APK Group onderaan de ladder en klom op tot de functie van CEO. “Ik ben hier destijds gestart met een traineeprogramma, om veertien jaar later CEO te worden. Een kwestie van kansen krijgen. Maar die ook effectief en met twee handen te grijpen. Daarom wil ik die kansen ook aan anderen geven.”

03.11.2021
door Fokus Online

In samenwerking met

Familiaal groeibedrijf APK Group, internationaal actief in de Benelux en Duitsland, focust op wegenaanleg, de installatie en beheer van nutsvoorzieningen, netwerken en telecominfrastructuur. Ook de sectoren landschap, recycling, construct en boringen zitten in de portefeuille. Deze activiteiten staan gefundeerd op drie pijlers: verbinden, ontzorgen en onderhouden.

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel