buitenland
Business

Pieter Timmermans: Buitenland is meer dan ooit een must

Internationale handel en investeringen zijn essentieel in een open economie als die van ons land. De goede werking van de geglobaliseerde waardeketens speelt daarbij een sleutelrol. En die wordt in grote mate bepaald door de diversifiëring van onze import en export.

Internationale handel en investeringen zijn essentieel in een open economie als die van ons land. De goede werking van de geglobaliseerde waardeketens speelt daarbij een sleutelrol. En die wordt in grote mate bepaald door de diversifiëring van onze import en export.

Kwetsbaar

De actualiteit drukt ons echter met de neus op de feiten: die goed geoliede machine is erg kwetsbaar voor buitenlandse gebeurtenissen of evoluties. Denk aan de brexit, de tijdelijke blokkering van het Suezkanaal of de exportbeperkingen in het kader van de coronacrisis.

Ondanks alle hindernissen wordt internationaal zakendoen voor steeds meer bedrijven een haalbare kaart. Niet in zijn minst dankzij de geavanceerde technologische mogelijkheden. Ons land heeft niet de draagkracht van een enorme interne markt en dus moeten we onze blik richten op het buitenland. Het is voor veel van onze bedrijven trouwens niet langer een vrijblijvende opportuniteit, maar een onomkeerbare voorwaarde voor hun economische groei, en dus voor de welvaart van ons land.

Wereldwijd platform

Bovendien beperkt het ‘buitenland’ zich niet langer traditioneel tot de buurlanden of bij uitbreiding tot de Europese Unie. Het wereldwijde platform creëert enorme businessopportuniteiten zowel voor aanstormend talent als voor grote doorgewinterde spelers. Punt is om ze te herkennen en te berekenen en juist in te schatten en te exploiteren. Elk bedrijf volgens zijn strategie: als toeleverancier voor multinationals, via export, directe investeringen, e-commerce, samenwerking met partners…

Om de ‘free, fair and rules based global trade’ te beschermen, te ondersteunen en aan te moedigen. Hoe tegennatuurlijk is het niet dat sommige landen teruggrijpen naar protectionistische maatregelen waarmee ze de internationale handel afremmen? Aan ons om onze bedrijven te behoeden voor dat soort plat opportunisme. Daarnaast moeten we de handel ondersteunen en het venster naar de wereld openhouden, zonder daar al te naïef in te zijn – zeker gezien de soms simplistische of utopische visie rond de ‘strategische autonomie’ van de EU ten opzichte van de rest van de wereld.

Aan ons om onze bedrijven te behoeden voor plat opportunisme.

buitenland
— Pieter Timmermans, CEO VBO-FEB Beeld ©VBO-FEB

Ondernemingen aanmoedigen

Ten slotte moeten we onze ondernemingen aanmoedigen om over de grenzen te kijken en hun producten en diensten te valoriseren op groeimarkten, wereldwijd. Het economische herstel in Azië en in de Verenigde Staten biedt zeker perspectief. Dat betekent ook een objectief debat voeren over de economische verdiensten van de vrijhandelsakkoorden die de EU onderhandelt.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen volgt de ontwikkelingen op het nationale en internationale toneel op de voet. Waar nodig en relevant promoten en verdedigen we maximaal de belangen van onze leden-sectorfederaties en ondernemingen. Als belangenverdediger van meer dan 50.000 ondernemingen in het buitenland, zijn we er immers van overtuigd dat handel en investeringen ook bepalend zullen zijn voor het succes van de relancestrategie. Daarom is het vandaag belangrijker dan ooit om de internationale handelsrelaties te herstellen, te versterken en structureel te embedden in ons economisch weefsel.

02.09.2021
door Fokus Online

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel