loon
Carrière

Een job is meer dan verloning alleen

De laatste maanden hebben de grote technologiereuzen allemaal stevige ontslagrondes aangekondigd. Facebook, Microsoft, Amazon… Stuk voor stuk zetten ze duizenden werknemers op straat. Ook in ons land roert er zich wat. Is dit het einde van de gouden jaren in de branche? Dat is niet zeker, maar het is wel tijd dat ook werknemers in de tech-sector opnieuw met beide voeten op de grond komen, zeggen specialisten.

loon

Matthias Eraly, General Manager ElmosExpert

The Big Tech Slowdown, zo noemt men in Silicon Valley de diverse ontslagrondes die grote technologiebedrijven sinds eind vorig jaar hebben doorgevoerd. Daar zitten niet van de minsten tussen: Amazon bedankte 18.000 mensen voor bewezen diensten. Bij Google mogen 12.000 werknemers een nieuwe baan zoeken. Meta (het moederbedrijf van Facebook en Instagram) zette 11.000 man op straat. Bij Spotify blijft het min of meer beperkt tot ‘maar’ 600 mensen. 

Zulke massale afdankingen hebben onze vaderlandse economie (nog) niet bereikt, maar toch ziet Matthias Eraly, General Manager van het IT Try & Hire-consultantsbureau ElmosExpert, stilaan een trendbreuk met de afgelopen jaren. “Ik denk dat er niet alleen in de IT veranderingen op til zijn, maar ook in het algemene economische landschap. We zitten met een inflatie van meer dan 11 procent, wat betekent dat ook de lonen in die mate meestijgen. Dat is de gevreesde ‘loonspiraal’, op een brutoloon van 2.500 euro betekent dit dat we naar bijna 2.800 euro gaan. Als bedrijf moet je al van goeden huize komen om dat nog te kunnen behappen. Je ziet al dat bepaalde bedrijven zich opnieuw klaarmaken om te gaan snoeien, zoals bij kledingketen C&A. Bovendien is er al een stevige digitalisatiegolf, maar die zal de komende jaren alleen maar in kracht toenemen. Veel banen zullen daardoor een andere invulling krijgen. Het is bizar: vroeger dacht men dat jobs die handwerk vereisen geautomatiseerd zouden worden, maar nu ziet men dat eigenlijk de geschoolde functies als eerste aan de beurt zijn.”

Je mensen een carrièrepad kunnen aanbieden, is bijna net zo belangrijk als een hoog loon.

Wachten op betere tijden

Dat de automatisatie de komende jaren nog een versnelling hoger zal schakelen, is voor de IT-sector op zich wel goed nieuws, zegt Eraly. Maar toch zie je ook daar almaar meer voorzichtigheid. “Er is veel onzekerheid in de markt, ik zie ondernemingen die over een wervingsstop nadenken of die bepaalde budgetten extern gaan plaatsen, bijvoorbeeld bij consultants. Projecten worden ook al uitgesteld of ingekrimpt. Men wacht op betere tijden.” 

Die onzekerheid heeft uiteraard ook consequenties voor de werknemers. Eraly: “Ik denk dat de tijd van de exuberante lonen en de overdreven extralegale voordelen stilaan plaats moet maken voor een nieuwe soberheid. In veel bedrijven is men het loonbeleid aan het herbekijken. En eerlijk gezegd: dat is eigenlijk vijgen na Pasen, dat had men al veel eerder moeten doen. Nu goed, ik begrijp ook wel dat dat niet zo gemakkelijk is. Generation Z durfde veel te verwachten het afgelopen jaar. Een stevig loon, veel flexibiliteit en meteen de meest interessante projecten. Men moet stilaan begrijpen dat niet alles vanzelf komt.”

Dat de verwachtingen van potentiële werknemers en de grenzen van werkgevers soms redelijk ver uit mekaar liggen, hebben ze ook bij ElmosExpert al ondervonden, zegt Eraly. “Je kunt geen krant meer openslaan of je leest over het tekort aan IT’ers. Die sollicitanten lezen dat ook natuurlijk. En op de scholen wordt het hen ook constant ingepeperd: jij bent ongelooflijk gegeerd, verkoop je vel niet te goedkoop.”

Harde cijfers

Desondanks geldt op de arbeidsmarkt vandaag natuurlijk ook een survival of the fittest. Bedrijven die het verst willen meegaan in looneisen kunnen de meeste vissen vangen in een overbeviste vijver. Eraly erkent, maar nuanceert ook. “Mensen moeten uiteraard correct betaald worden, maar het moet ook een goede afspiegeling zijn van je prestaties. Meegaan in ongezonde looneisen is volgens mij ook geen toonbeeld van goed bestuur en kan nefaste gevolgen hebben op langere termijn. In dit bedrijf hebben we bijvoorbeeld nog nooit mensen moeten ontslaan vanwege een ongezonde kostenstructuur. Dat willen we graag zo houden.”  

En bovendien: hoewel het loon zeker belangrijk is in de keuze voor deze of gene onderneming, zijn er ook nog wel andere redenen om voor een bepaalde werkgever te kiezen, onderstreept Eraly. ElmosExpert werpt bijvoorbeeld zijn concept ‘Try and Hire’ in de strijd. “Wij zetten je op een bepaald project bij een klant, maar als dat project je niet bevalt, zoeken we voor jou iets anders. Er is dus een vangnet. Het kan altijd dat iemand in een project of een bedrijf terechtkomt dat niet zijn of haar ding is. Wel, dan is er nog geen man overboord. Vaak weten juniorprofielen ook niet goed wat hen te wachten staat op de werkvloer. Ook voor onze klanten is dat een geruststelling, want zo bouwen we continuïteit in in hun projecten. We screenen ook heel goed en zorgen dat consultant en klant goed bij mekaar passen. We willen zeker zijn dat onze mensen technisch capabel zijn, maar we willen ook weten wat voor persoonlijkheid ze hebben, wat hun communicatieniveau is en of ze gedreven zijn. Er moet dus een goede match zijn. Voor consultants echt in dienst gaan, mogen ze bijvoorbeeld al eens een paar dagen meedraaien in het bedrijf en afspreken met hun directe collega’s. Dat maakt direct al heel veel duidelijk over welke bedrijfscultuur er bijvoorbeeld heerst.” 

Naast het loon biedt ElmosExpert ook heel wat opleidingen aan en ook die zijn een breekijzer om sollicitanten te overtuigen. “Die zijn zéér belangrijk”, beaamt Eraly. “We willen dat onze consultants zich constant bijscholen, dat moet ook vandaag de dag. Velen vragen daar ook zelf expliciet naar. Je mensen een carrièrepad kunnen aanbieden, is bijna net zo belangrijk als een hoog loon. We organiseren bijvoorbeeld zelf zomerklassen, maar we maken ook onze klanten duidelijk dat ze regelmatig in opleidingen moeten voorzien. Elk bedrijf heeft graag een consultant met twee à drie jaar ervaring, maar ik heb geen boom waar zulke profielen aan groeien. Een junior met gedegen extra opleidingen is nog niet helemaal hetzelfde, maar het helpt toch al.” 

Als bedrijf moet je al van goeden huize komen om de looninflatie nog te kunnen behappen.

ChatGPT

Wat de toekomst betreft, ziet Eraly de IT-sector zeker nog niet krimpen, integendeel. “Neem nu alleen al alles wat met big data en AI te maken heeft. Daar staan we nog maar aan het begin, daar zal de komende jaren nog enorme groei te zien zijn. In apps ook. Ik zie nog altijd heel veel apps voorbij komen waarvan ik denk: verdorie, waarom kon ik dat nu zelf niet bedenken (lacht)? Aan de andere kant is AI natuurlijk ook een mes dat aan twee kanten snijdt. De kwaliteit van ons onderwijs is al achteruit aan het donderen, wat gaan we doen als elke leerling binnenkort ChatGPT gebruikt om zijn of haar huiswerk te maken? Het kaf van het koren scheiden zal nog lastiger worden. Dat zijn zaken waarover we als maatschappij echt eens serieus moeten nadenken. Nu komt dit alles in een sneltempo op ons af en we staan erbij en kijken ernaar.” 

08.03.2023
door Fokus Online

In samenwerking met

ElmosExpert is onderdeel van de Elmos Group en levert een try & hire-dienst waarmee werkgevers gedurende twaalf maanden consultants engageren en hen bij het verstrijken van de contractperiode in loondienst kunnen nemen zonder bijkomende fee. Doorheen de trial-periode worden de kandidaten opgevolgd en gecoacht zodat ze volledig klaar zijn voor hun verdere carrière bij de werkgever. ElmosExpert focust zich op IT-profielen binnen development, analyse, testing en management.

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel