Interview door Victor Peeters

Gert Voorjans: ‘Trends of niet, ik ga mijn ziel nooit aan beige verkopen’

Aan kleur geen gebrek in het leven van Gert Voorjans. De gerenommeerde interieurarchitect staat bekend om zijn rijkelijke en uitgesproken stijl die meteen in het oog springt. Een verfrissing in een wereld die gedomineerd wordt door grijstinten. In 1997 opende hij zijn eigen architectuur- en ontwerpbureau in Antwerpen. Benieuwd naar welke kleurexplosie we achter deze gevel konden terugvinden, gingen we een kijkje nemen in de wereld van Gert Voorjans.

Op een dinsdagochtend ligt de Leopoldplaats er koud en glad bij. Een lichte motregen laat de kasseien en tramsporen blinken. Hoewel in somberheid ook een bepaalde schoonheid zit, hebben we toch af en toe nood aan een lichtpuntje. De opzichtige kunstwerken in de Gert Voorjans-vitrine trekken meteen de aandacht. We moeten toegeven dat we niet voorbereid waren op de kleur- en decoratievloedgolf die we gingen ervaren. 

Een omgeving als deze kom je weinig tegen. Hoe belangrijk is kleur voor u? 

“Je kunt het overal terugvinden bij mij. Ik wil mensen uit hun tent lokken, ze iets laten zien waar ze zelf niet op konden komen. Mijn intens gebruik van kleur mag je ook bekijken als een tegenantwoord op een wereld die onderhevig is aan grijs- en aardetinten. Wanneer je door de stad loopt begeef je je meestal in een sombere wereld. Zeker in België waar we regelmatig de paraplu moeten bovenhalen kan het geheel soms wat zwaarmoedig worden. Knallende kleuren zijn hier de beste remedie tegen. En dan heb ik het niet over een zogezegde accentmuur. Als je iets wilt doen, dan doe je het volledig. Kleuren moeten knallen. Trends of niet, ik ga mijn ziel nooit aan beige verkopen. Zonder kleur zou ik heel triestig worden. Het is een manier van zelfexpressie die aantoont dat we volop moeten leven.”

Oud en nieuw combineren geeft de beste resultaten.

Kan architectuur, en meer specifiek interieurarchitectuur, daarbij gezien worden als een eigen kunstvorm? 

“Zeker en vast! Een hele compositie voor je interieur uitdokteren kan zeker als kunst bekeken worden. Net zoals bij het maken van een schilderij of een beeldhouwwerk moet je het geheel in rekening brengen. Alle verschillende elementen moeten samen een geheel vormen zonder er een saaie boel van te maken. Er moet zeker wat durf in zitten. Zoals ik daarjuist al aanhaalde ben ik daarom totaal geen fan van accentmuren. Het is heel makkelijk en onorigineel om op die basis kleur in je woning toe te laten. Een goed interieur moet je persoonlijkheid kunnen weerspiegelen, en wie wil er nu de persoonlijkheid van een accentmuur? Kunst heeft mij altijd geïnteresseerd en beziggehouden, daarom heb ik sinds de pandemie mijn vitrine en gelijkvloers opengesteld voor beginnende kunstenaars. Als starter is het zeker niet makkelijk om binnen te geraken in een galerie of museum omdat kunst ook altijd onderhevig is aan prestige en trends. Door hun kunst eerst bij mij te tonen vergroten ze hun toekomstmogelijkheden. Wisselende kunst brengt een frisse dynamiek en daarbij wordt de voorgevel nog eens extra in de kijker gezet.”

U sprak net over trends in de kunstwereld. Wat is uw mening over interieurtrends?

“Je zult er op een of andere manier altijd wel door beïnvloed worden, maar in essentie hou ik mij er niet mee bezig. Ik wil doen wat ik zelf wil. Trends zijn daarbij ook relatief. Wanneer je vandaag de deur uit loopt word je met fuchsia en kobaltblauw om de oren geslagen, maar wanneer je ooit al eens in India geweest zou zijn, dan had je gezien dat ze die kleuren daar al een eeuwigheid gebruiken. Dus waarom zouden we het nu plots beschouwen als een trend en het daarom volgzaam aanschaffen? Trends kunnen helpen om uit te maken wat je graag ziet, maar je mag er geen slaaf van worden. Hetzelfde geldt voor de waarde die we toe-eigenen aan ons interieur. Ook al heb je jarenlang spullen bij elkaar gesprokkeld, het zijn en blijven nog altijd spullen. Ik vind dat we vandaag veel te materialistisch ingesteld zijn. Daarom heb ik al mijn voorgaande meubilair in een loods gestoken en verkocht, en ik zou het vandaag opnieuw kunnen doen. Het geeft een bevrijdend gevoel wanneer je terug met een leeg blad kunt beginnen.”

kleur

Welke tips zou u geven aan mensen met een nieuwe woning, en daarbij ook een leeg blad?

“Voor je met inrichting en decoratie begint, moet je woning eerst voldoen aan een basisgezondheid. Je hebt niet veel aan een mooie sofa wanneer je dak lekt. Ten tweede wil ik eens duidelijk aanhalen dat je je een interieur niet in één aankoopbeurt kunt creëren. Een interieur groeit. Het komt organisch tot stand. De dwang naar een vliegensvlugge perfectie is onrealistisch. Vervolgens hoeft niet alles bergen geld te kosten. Deze theeset bijvoorbeeld heb ik gevonden voor 8 euro in de kringloopwinkel. Oud en nieuw combineren geeft de beste resultaten.”

Een dik uur later, en nog steeds overdonderd door de veelheid aan details, bevinden we ons terug in de normale wereld. Het miezeren is gestopt en achter enkele royale wolken verschijnen zelfs wat zonnestralen. De stad heeft door dat met een beetje kleur alles nog veel mooier wordt.

30.01.2023
door Victor Peeters
Vorig artikel
Volgend artikel