ruimte
Bouwen & Wonen

Creatief met ruimte

30.01.2023
door Victor Peeters

We wonen niet allemaal in een villa. Zeker wanneer je in de stad woont weet je dat elke vierkante meter van levensbelang is. Met deze vier tips kun je creatief aan de slag gaan om komaf te maken met verloren ruimte en het maximum uit je woning te halen.

ruimteEen trap vol smaak

Om je doorheen je woning te verplaatsen is een trap redelijk essentieel. Qua ruimteoptimalisatie is het helaas een robuuste spelbreker. Alles uitbreken zou meteen voor een grote oppervlaktewinst zorgen, maar gelukkig zijn er ook minder drastische opties. Een kast om speelgoed, kerstspullen, jassen of schoenen in op te bergen is altijd een mogelijkheid, maar laten we eerlijk zijn: er zijn wel aantrekkelijkere ideeën dan dat. Wat denk je bijvoorbeeld van een wijnkelder? Die straalt klasse en gezelligheid uit en je kunt er al zeker van zijn dat je tijdens het uitkiezen van de juiste fles niet van de trap zult vallen.

interieur

Van schouw tot warm nest

Een authentieke schouw zet meteen de toon in een ruimte. Een knetterend haardvuur is even entertainend als een documentaire op Netflix. Maar wat als je schouw niet meer in gebruik is? Afhankelijk van de afwerking kan de aanwezigheid van een schouw nog steeds decoratief ogen, al gaat er wel een groot stuk ruimte verloren. In tegenstelling tot de trap zou uitbreken hier wel een mogelijkheid zijn, maar toch zou het zonde zijn om dit authentieke element volledig verloren te laten gaan. Voor huisdieren kan een voormalige haard een ideale plek voor een nestje zijn. Mits de toevoeging van enkele kussens, dekens en speeltjes straalt de ex-schouw net zoveel warmte en gezelligheid uit als voordien.

ruimteDe boekendeur

Hoeveel deuren telt je woning? Een onverwachte quizvraag waar je niet meteen het antwoord op weet. Het antwoord? Veel te veel. Een hele gang vol deuren, het kan gezelliger en daarbij ook optimaler. Kies de lelijkste en minst gebruikte deur uit. Met de toevoeging van enkele schappen wordt de verwaarloosde deur in een mum van tijd omgebouwd tot een intellectueel uitziende boekenkast. De voorheen trieste gang met een resem aan deuren wordt hierdoor opgevrolijkt, en daarbij heb je ineens een ordelijke plaats voor je favoriete boeken. Heb je geen ongebruikte deur? Denk dan eens aan de ruimte erachter. Met smalle plankjes en dikke elastieken kun je ook een rekje voor (kinder)boekjes of magazines maken.

ordeGarage en geen rommelkot

De eerste maanden ligt de garage er in de meeste gevallen relatief netjes bij. De auto staat mooi in het midden en aan de zijkant staat een kast met wat klusgerief. Niet veel later komen er vuilbakken, een drumstel, drie fietsen, potten verf, een springkasteel, een barbecue en nog een hele berg oude brol bij. En de auto? Die staat voor de deur zielig in de regen. Was dit dan geen garage? Inderdaad! Toch is er zeker nog voldoende ruimte om de garage deels in te richten als opslagruimte. Met behulp van enkele metalen balkjes, net ver genoeg van elkaar geplaatst zodat er verschillende plastic bakken tussen gehangen kunnen worden. Op deze manier zwier je je rommel tegen het plafond en kan je wagen terug staan waar hij hoort te staan.

Vorig artikel
Volgend artikel