renovaties
Bouwen & Wonen

Zo haal je alles uit je renovatiebudget

30.01.2023
door Jerom Rozendaal

Het bedrag van een renteloze renovatielening werd recent opgetrokken naar 60.000 euro. Een aardige som, maar helaas niet genoeg voor een totaalrenovatie. Het opstellen van een doordacht renovatieplan is essentieel om het meeste uit je lening te halen. Waar begin je best?

Zonnepanelen, een zonneboiler en een geothermische warmtepomp: het zijn trendy technieken waarmee mensen de gestegen energiekosten het hoofd willen bieden. Door de oplopende gas- en elektriciteitsfacturen is ook de behoefte aan energiebesparende renovaties gestegen. Om huizenbezitters een duwtje in de rug te geven, heeft de Vlaamse overheid via Mijn VerbouwLening de renteloze leningen voor renovaties die focussen op woningkwaliteit en het verbeteren van de energieprestatie recent opgekrikt naar 60.000 euro. 

“Een behoorlijk bedrag, maar vaak niet voldoende om alles aan te pakken”, vertelt Luc Dedeyne, adviseur energie bij Bouwunie. Hij adviseert dan ook om slim om te gaan met de lening en een renovatieprioriteitenlijst op te stellen. De dure warmtepomp zou daarbij niet bovenaan moeten staan. Sterker nog: “Is je huis slecht geïsoleerd, dan gaat de energiefactuur door zo’n warmtepomp alleen maar omhoog.” 

Isolatie vermindert niet alleen je energierekening, maar vergroot ook het woningcomfort.

- Daniel van Maanen, Energiehuis 3wplus

“De beste manier om je energie-uitgaven te verminderen is je energiebehoefte te drukken”, vervolgt Dedeyne, die er daarom voor pleit om te starten bij de isolatie van het huis zodat warmte langer vastgehouden wordt. “Hou daarbij ook de luchtdichtheid in de gaten. Je kunt dikke lagen isolatie aanbrengen, maar zitten hier spleten en gaten tussen dan ontsnapt de warmte toch.” Om de kwaliteit van de isolatie en luchtdichtheid van een woning te testen, kun je een externe partij inschakelen. De vzw 3wplus voert vanuit haar rol als Energiehuis in Halle-Vilvoorde energie-audits uit bij particulieren en stelt ‘warmtelekken’ vast met een thermische camera. 

De energie-audit, die door tal van Energiehuizen wordt uitgevoerd, brengt de energieprestatie van een woning in kaart. “Is de veiligheid van een woning in orde, dan is het verstandig om naar isolatie te kijken. Eerder dan naar esthetische elementen”, zegt Daniel van Maanen, renovatiecoach bij Energiehuis 3wplus. “Isolatie vermindert niet alleen je energierekening, maar vergroot ook het woningcomfort.” Je zet daarbij het best in op achtereenvolgens het dak, de ramen, buitenmuren en ook het (kruip)kelderplafond. “Als je een beperkt budget hebt, zou ik starten bij de ramen in de woongedeeltes, de woonkamer, keuken en badkamer, alvorens te beginnen aan de slaapkamers”, aldus Dedeyne.

Een volgende stap volgens beide experts is het aanbrengen van ventilatie om zo de woonkwaliteit op te voeren. “Als je je woning beter isoleert, is er minder doorstroming van lucht waardoor de luchtkwaliteit afneemt”, verklaart Van Maanen. Pas als de isolatie en ventilatie in orde zijn en er nog geld overschiet, adviseren de experts om naar de modieuzere renovaties te kijken. 

Vorig artikel
Volgend artikel