Home Maatschappij Jongeren Nood aan meer jongeren op de arbeidsmarkt

Nood aan meer jongeren op de arbeidsmarkt

In samenwerking metPOM Antwerpen

In ons land zijn er vandaag minder jongeren aan de slag dan twintig jaar geleden. Ze studeren langer dan nodig of matchen niet voldoende met het werkveld. Niet alleen de eindeloopbaan, maar ook de intrede op de arbeidsmarkt verdient dus de nodige aandacht.

In België is een minder groot deel van de beroepsbevolking aan de slag dan in onze buurlanden. Hoewel onze activiteitsgraad de voorbije twintig jaar steeg, hinkt ze met 68,8 procent in 2018 nog altijd achterop, merkt de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. Vooral bij de jongeren valt de kloof met de buurlanden op. Vandaag is minder dan 30 procent actief op de arbeidsmarkt. 

De voornaamste reden van de lage activiteitsgraad bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar is dat de meesten langer studeren. Een positieve tendens. Al maakt het Steunpunt Werk van KU Leuven de kanttekening dat de studietijd soms onnodig verlengd wordt, zonder dat daar meer kennis uit voortvloeit. 

Leren solliciteren

Na het afstuderen vinden heel wat jongeren ook maar moeilijk hun weg op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat ze te weinig op de hoogte zijn van de verplichte formaliteiten en de mogelijkheden om begeleiding te krijgen. Vandaag worden jongeren nog vooral geïnformeerd via websites en brochures, waarnaar ze zelf op zoek moeten. Al duiken er stilaan ook meer laagdrempelige ondersteuningsprojecten op die de nodige wegwijzers plaatsen, zoals Transit – een samenwerkingsproject tussen stad en provincie Antwerpen, de VDAB en de drie grote vakbonden. “We wachten niet tot de jongeren op zoek gaan naar informatie, maar komen nog voor ze afstuderen naar hen toe”, vertelt verantwoordelijke Kathleen Art van POM Antwerpen. “Onze experts informeren de jongeren uit de laatste graad van het secundair onderwijs op een interactieve manier over solliciteren, arbeidsrecht en sociale zekerheid. We spelen ook een carrièrespel, zodat je de intrede op de arbeidsmarkt al eens meemaakt.”

Belang van bijscholing

Omdat vooral leerlingen uit technische- en beroepsrichtingen meteen na het middelbaar de arbeidsmarkt op gaan, krijgen zij meer praktische arbeidsinformatie aangereikt dan ASO-leerlingen. Die laatste groep stroomt door naar het hoger onderwijs, zonder die achtergrondinformatie. En die volgt ook niet meer: “We zien dat de jongeren op geen enkel ander moment in hun verdere schoolloopbaan nog praktische informatie over de arbeidsmarkt krijgen. Het is dus heel belangrijk dat ook deze groep tijdens de laatste secundaire schooljaren geïnformeerd wordt”, bevestigt Kathleen Art. 

Tegelijk ervaren jongeren die verder studeren vaak ook meer moeilijkheden op de arbeidsmarkt: “Hogere studies worden meer vanuit interesse dan vanuit praktische overweging gekozen, waardoor het diploma niet aansluit op openstaande vacatures”, verduidelijkt Kathleen Art. “Ook het belang van schakelprogramma’s, bijscholingen of – in TSO en BSO – een zevende jaar moet dus meer onderstreept worden. Die vormen dé link met de arbeidsmarkt.”

Ervaring opdoen

De overgang van de schoolbank naar de werkvloer blijft natuurlijk altijd een sprong in het duister. In ons land nog meer dan in onze buurlanden: amper 5 procent van de Belgische studenten heeft naast zijn studies een baantje, aldus de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. Ter vergelijking, in Nederland klust 45 procent van de studenten bij. Nochtans is ervaring cruciaal: uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat een derde van de jongeren tussen 18 en 22 jaar carrièrekansen misloopt door een gebrek aan ervaring op een moeilijke arbeidsmarkt.

“Studentenjobs, maar ook stages en duaal leren, zijn de beste manier om het werkveld te ontdekken, talenten te ontplooien en ervaring op te doen. Combineren we dat met voldoende wegwijzers naar instanties die jongeren begeleiden bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt, dan kunnen we de instroom van jong talent alleen maar vergroten”, besluit Kathleen Art. 

 

TRANSIT

MEER

Outsourcing als verdediging tegen de crisis

De coronacrisis heeft nog maar eens onderstreept wat slimme ondernemingen al langer wisten: wie zich in de huidige markt niet flexibel opstelt, geen nieuwe opportuniteiten vindt of krampachtig aan oude zakenmodellen vastklampt, is een vogel voor de kat. 

Een zomer om gewoon te zijn

Zomer 2020 ‘Het leek hier wel Italië, geen wolkje aan de lucht, de zon ging ’s avonds even weg en kwam ’s morgens weer terug. Het leek hier wel op Griekenland, alleen de zee was minder blauw. De ene zwoele avond na de andere, alsof het eeuwig duren zou. Ik wou dat het eeuwen duren zou. Nooit was de zomer zo mooi…’

3 Vragen aan: Sofie Vanrafelghem

Sofie Vanrafelghem We zien een opmars van de champagnebieren en ook meer en meer biercampagnes krijgen aandacht. Mensen schamen zich nog teveel om bier aan te bieden als cadeau en dat zou moeten veranderen.

Cocreatie, een groot voordeel in een snel veranderende markt

Of we het nu willen of niet, de hele wereld wordt verpakt. Sustainability moet er echter voor zorgen dat Moeder Aarde in de toekomst steeds minder te lijden heeft onder onze verpakkingsdrang. “We staan voor grote uitdagingen, maar met een goede visie komen we zeker tot resultaat.”

Van klik tot levering

Online shoppen Het lijkt allemaal zo simpel en snel tegenwoordig. Eén muisklik en de dag erna wordt je pakketje thuisbezorgd. Maar er zit er veel meer achter. "Achter die digitale bestelling schuilt een complex en gestructureerd logistiek proces."

De toekomst zit in de export

Unizo InternationaalBelgië is een zeer open economie met een verhouding van 86 procent export van ons BBP. En onze export groeit dagelijks aan. Er komen nieuwe collega’s bij. Ze creëren jobs. Maar ook de concurrentie neemt toe. Unizo Internationaal staat je daarom bij met tips en advies.