buitenaards
Wetenschap

Hoe ver van huis zijn we ermee?

08.11.2018
door Fokus-online.be

‘The truth is out there’. Behalve dé slagzin in de begingeneriek van de Amerikaanse tv-serie X-Files, is het ook een levensmotto geworden voor velen die geloven in buitenaards leven. Het aantal sceptici dat voor alles een rationele verklaring zoekt, zal tot nog toe groter blijven dan het hoopje ‘believers’. Toch blijft de kans op het bestaan van leven buiten onze aarde een bespreekbaar punt. Ook voor de wetenschap, die niet noodzakelijk alles kan verklaren.

Eerder deze week kwam een studie naar buiten van twee Harvard-astrofysici die een vreemd object in de ruimte hadden ontdekt, genaamd Oemuamua. De vreemde vorm wordt omschreven als een soort reuzensigaar van 800 op 80 meter, dat gegarandeerd uit een ander zonnestelsel zou komen. Het ding bewoog zich steeds dichter naar de zon toe en leek in eerste instantie een komeet te zijn, wat later toch niet bleek te zijn.

De astrofysici noemden het verschijnsel in hun verslag een ‘exotisch scenario’. Een niet-natuurlijk gevormd object dat misschien wel eens naar de aarde gestuurd zou zijn vanuit een buitenaardse beschaving. In VRT-programma ‘Van Gils & Gasten’ beweerde professor Leen Decin dan weer dat de kans klein is dat het hier om een buitenaardse levensvorm gaat. Al sluit ze het daarom niet geheel uit. Toch is er te weinig bewijs, en is het “waarschijnlijk eerder een rotsblok met een heel speciale samenstelling uit een ander zonnestelsel.”

Hoewel wetenschappers altijd op zoek zullen gaan naar antwoorden en verklaringen, zijn zelfs de meest rationele mensen niet volledig zeker van het niet-bestaan van buitenaards leven. Dat is waarschijnlijk omdat de omvang van het heelal bijna niet te vatten is. Het Oemuamua-incident is bijlange na niet het enige voorkomen van onverklaarde gebeurtenissen die een buitenaardse klemtoon krijgen.

De Bermudadriehoek

Ha, ja: de Bermudadriehoek. Een van de plekken op aarde die bij zowat iedereen bekend is en ontegensprekelijk een waas van mysterie rond zich heeft hangen. Uiteraard moest iemand ooit wel eens op een schijnbaar buitenaards enigma stuiten. Darrell Miklos, een ontdekkingsreiziger, deed dat en botste tijdens een van zijn expedities naar oude scheepswrakken op een object van wel 90 meter lang. Miklos gebruikt voor zijn onderwaterreizen geheime kaarten van overleden vriend en ex-Nasa astronaut Gordon Cooper. Die identificeerde op de kaarten honderden magnetische onregelmatigheden in de Caraïben. Miklos concludeerde, bij het stuiten op dit giga-schip, dat het hier om een USO ging – een unidentified submerged object. Iets dat hij nog nooit eerder zag. En dus verder onderzoek naar buitenaards bewijs zal proberen leveren.

Hoewel wetenschappers altijd op zoek zullen gaan naar antwoorden en verklaringen, zijn zelfs de meest rationele mensen niet volledig zeker van het niet-bestaan van buitenaards leven

Roswell

Behalve een allang afgevoerde serie op televisie, is Roswell ook een van de meest bekende plekken in Amerika. Duizenden toeristen, binnen- en buitenlands, trekken jaarlijks naar dit plekje in New Mexico om een van de belangrijkste ufo-incidenten te ‘eren’. Ondertussen heeft het kleine stadje dan ook de naam gekregen van UFO capital of the world. Het zogenaamde Roswellincident vond plaats op 8 juli 1947. Daarbij zou een onbekend object nabij een boerderij neergestort zijn. Een eerstvolgend persbericht meldde toen dat het wel degelijk om een vliegende schotel ging die geborgen werd. De dag nadien werd er al iets helemaal anders gecommuniceerd. Het was geen UFO, wel een neergestorte weerballon. Na meer dan dertig jaar radiostilte na het incident, volgden vele films en documentaires over de crash. Er zijn ook tallozen ooggetuigen die, vaak tot aan hun dood, zijn blijven beweren dat het om een buitenaards schip ging.

Buitenaards sms’je

Een kleine twee maanden geleden berichtte een Britse krant over buitenaardse signalen. Opgepikt door een Canadese radiotelescoop, de Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME). Het eerste radiosignaal dat werd opgepikt door de groep wetenschappers die zich hiermee inlaten, dateerde ondertussen al van 2007. Op een week tijd zouden ze naar verluidt al verschillende vreemde radiosignalen hebben gehoord. Het onderzoek naar deze kleine ‘pings’ zou niet gemakkelijk zijn. Aangezien de signalen nog minder dan een milliseconde lang duren en er geen enkele manier bestaat om op voorhand te weten wanneer ze zullen passeren. Voorlopig blijft het nog een mysterie, al vind je twee verschillende kampen terug. Wetenschappers die beweren dat het hier simpelweg om een natuurlijk verschijnsel gaat. En zij die spreken over buitenaardse signalen die bewust naar onze aarde werden gestuurd.

Is there life on Mars? Het was een goeie vraag van wijlen David Bowie, maar een solide antwoord is er nog altijd niet gevonden. Alle berichten omtrent buitenaards leven moet je tot nu toe best met een stevige korrel zout nemen. De kans is niet onbestaande. Maar wel heel klein, en dat zal je veel wetenschappers horen zeggen. Toch blijven het fascinerende verhalen en intrigerende mysteries. En ja, de waarheid is ergens terug te vinden. Maar voorlopig blijft ze nog even hangen ergens in de diepe ruimte.

Volgend artikel