3.8 C
Antwerp
16 november 2018

Wat is bio-ecologisch bouwen?
W
.

We bouwen allemaal wel eens aan iets, of het nu een relatie, jezelf of een compleet nieuwe woonst is. Met die laatste kun je simultaan meteen ook bouwen aan een betere toekomst. Voor de inwoners van het huis, ja, maar ook voor de rest van je leefomgeving. En dat doe je dus niet enkel door rekening te houden met je rekening, maar eventueel ook door een bio-ecologische bouwmethode te implementeren.

Wat is bio-ecologisch bouwen?

Maar wat houdt bio-ecologisch bouwen precies in? Een belangrijk startpunt is alvast het maken van een onderscheid met het aanverwante, en steeds vaker voorkomende, duurzame bouwen. Op zich is de grens vrij vaag, omdat beide bouwvormen de intentie hebben een beter leefmilieu te creëren. Bij de duurzame variant draait het vooral om de duur van de materialen, die zo lang mogelijk horen mee te gaan zodat er zo weinig mogelijk impact op het milieu wordt teweeggebracht.

bio-ecologisch_bouwen-materialen

Materialen

De essentie van bio-ecologisch bouwen ligt in het gebruik van de natuurlijke grondstoffen die je aanwendt om je huiselijke funderingen neer te poten. Die grondstoffen zet je in om een zo gezond mogelijke leefomgeving voor jezelf te creëren, die bovendien geen schade toebrengt aan het milieu. Je gebruikt met andere woorden dus 100 procent natuurlijke, niet-toxische materialen als je bio-eco bewust bouwt. Dat zijn simpelweg alle onuitputtelijke grondstoffen en materialen die je maar vinden kan. Van fossiele brandstoffen dus absoluut geen sprake. Zo kun je bijvoorbeeld, in combinatie met een houtskelet, stevige muren bouwen van kalkhennep, een mengsel van hennephout, hydraatkalk, mineralen en water. Maar ook met stro kun je goed isolerende wanden maken die je helpen je heilige huisje recht te houden.

Ruimte

Maar bio-eco bouwen gaat verder dan enkel het soort materialen die je gebruikt. Ook ruimte, energie en water zijn elementen die je mee in acht hoort te nemen. Qua ruimte ligt de eerste gedachte vaak bij de oppervlakte of het interieur van je huis: ook dat kun je zo duurzaam mogelijk inrichten, door bijvoorbeeld zo weinig mogelijk biologische produceerbare oppervlakte in te palmen. Om je woonst aan te kleden kun je dan een dekentje van biologische wol over je zetel draperen of zelf een tafel van gerecycleerd hout maken, bijvoorbeeld. Ook de situering van je huis is van belang: als je ergens woont waar je enkel met de auto fatsoenlijk geraakt, wordt het al moeilijk om zo weinig mogelijk verplaatsingen te doen.   

bio-ecologisch_bouwen

Energie

Eco-logischerwijs hebben we het bij bio-ecologisch bouwen natuurlijk enkel over het gebruik van hernieuwbare energie, oftewel de zogenaamde ‘groene energie’. Denk aan het installeren van zonnepanelen, die een grote kost lijken te zijn op het eerste zicht, maar op termijn wel veel rendabeler voor je welzijn en je milieuvriendelijkheid-zijn is. Ook energie afkomstig van waterkrachtcentrales, windenergie of het verbranden van biomassa werken evenzeer binnen het eco-kader. Een goede isolatie is overigens bij uitstek ook hét stokpaardje van een biobouwsel in dit geval.

bio-ecologisch_bouwen-water

Water

Water, water en de dankbaarheid van Moeder Aarde komt ietsje later. Als Belg heb je het geluk dat het hier meer dan een paar keer doorheen het jaar regent: op die manier kun je dan ook héél veel regenwater recupereren om mee aan de slag te gaan in je bio-ecologisch huis. Je kunt drinkwater en ook de watervoorraad sparen, zodat je mee de verdroging helpt tegengaan. Maar ook voor je wasmachine is het beter. Doordat regenwater veel zachter water is, zorgt het voor minder kalkaanslag in je machine waardoor je minder wasproduct moet gebruiken. Goed voor het milieu dus. Verder is regenwater gemakkelijk te gebruiken om toiletten te spoelen of de grote kuis in huis te doen. Daarbij is een toilet met dubbele doorspoelknop en een duurzaam waterreservoir voor de douche van enige noodzaak voor een bio-ecobouw.

Zo heb je alvast enkele tips en tricks om zelf na te denken hoe je die bio-ecologische bouw gaat plaatsen op de plek van je dromen. Niet enkel de natuur zal je dankbaar zijn, ook voor je eigen gezondheid is leven in een volledig natuurlijke omgeving meer dan welkom.

Lees meer.

De chemie is goed voor België (en omgekeerd)

Ons kleine landje telt een indrukwekkende hoeveelheid bedrijven in de life sciences en chemie. Waarom kiezen zoveel ondernemingen uit deze sector voor ons tochtgat aan de Noordzee? En wat hebben zij onze economie te bieden? Heel wat, zo blijkt. 

Een nieuwe industriële revolutie

Het stoomtijdperk, de lopende band en de microchip hebben elk ooit een industriële revolutie in gang gezet en nu mogen we ons stilaan opmaken voor ‘Industry 4.0’. Wat gaat dit teweegbrengen? Hoe zal dit de productieomgeving veranderen? En wat brengt de toekomst? Drie experts zetten er hun tanden in.

Reizen: Blijf waar het leuk is, vertrek als het minder bevalt

Sommigen boeken vandaag een enkele vliegreis richting Zuid-Amerika. Haastig de trekzak vullen en ‘we zien wel waar we uitkomen’. Anderen checken koortsachtig tot driemaal toe of de identiteitskaart nog op de juiste plek in de portefeuille zit en of er voldoende onderbroeken in de koffer zitten.

Ook starters kunnen beter kopen dan huren

Diploma beet, eerste job binnen handbereik. Tijd voor een eigen huisje, tuintje, boompje. En waar zou je die anders vinden dan in je eigen studentenstad? Toch?

Dirk Torfs: ‘Bedrijven, mis de trein van Industrie 4.0 niet’

De snelheid van innovatie is belangrijk voor de competitiviteit van onze Vlaamse bedrijven. Enkel zo maken we het verschil. De kennis die we daarvoor nodig hebben, kunnen we alleen maar vergaren als we samenwerken. Industrie, kennisinstellingen en overheid hebben elk een belangrijke rol te spelen om onze bedrijven te helpen accelereren en excelleren.

Jouw happy garden

Huisje, tuintje, kindje. De tuin speelt nog steeds een grote rol bij het kiezen van een woning. Maar niet elke tuin is dezelfde. En iedereen heeft zijn eigen smaak. “Mensen durven terug te kiezen wat ze écht leuk vinden.”

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”