Hongkong
Business

Hongkong: de toegangspoort naar Azië

25.01.2023
door Frederic Petitjean

Westerse bedrijven die hun blik op Azië hebben laten vallen, kiezen vaak Hongkong als uitvalsbasis voor hun activiteiten. De regio zelf doet dan ook heel wat inspanningen om het ondernemers zo aangenaam mogelijk te maken. 

Een bekende hefboom was de creatie van de Greater Bay Area, de regio in Zuid-China waar twee speciale economische regio’s, Hongkong en Macau, en negen  steden deel van uitmaken, waaronder Shenzhen en Guangzou, . “Er wonen ongeveer 86 miljoen mensen en het is een van de rijkste regio’s van Azië, met een bbp van bijna 2 biljoen dollar”, zegt dr. Jimmy Chiang, Associate Director-General van InvestHK. “Dat is ongeveer vergelijkbaar met Australië, Spanje en Zuid-Korea.” 

Doorheen de jaren werden er in de Greater Bay Area talloze wegen, hst-lijnen en luchthavens gebouwd die het Chinese vasteland met Hongkong fysiek verbinden. mar Ook de financiële stromen tussen beide regio’s zijn niet te onderschatten. “Zeker niet sinds de oprichting van het Wealth Management Connect-initiatief”, zegt dr. Chiang. “Daardoor kunnen inwoners van China financiële producten afnemen van banken uit Hongkong én omgekeerd. Dat betekent dat de markt, de toegang tot kapitaal en het aantal potentiële klanten gigantisch is uitgebreid voor banken en financiële dienstverleners in Hongkong.”

In Hongkong bedraagt de bedrijfsbelasting slechts 16,5 procent, een stuk minder dan de Chinese 25 procent.

Een onderneming die haar kans al greep, is Syncicap, – een joint venture  van het Belgische Degroof-Petercam en het Franse OFI, gespecialiseerd in asset management. Ook verzekeringsmaatschappij Ageas heeft een Aziatische hub in Hongkong gevestigd. Dr. Chiang: “Het lokale marktpotentieel is enorm en is sinds de invoering van het Wealth Management Connect-programma alleen maar toegenomen. Hongkong is een echte toegangspoort naar China en ook de rest van Azië. De helft van de wereldbevolking woont op minder dan 5 uur vliegen.” 

En er zijn nog goede redenen om als Westers bedrijf je ‘basiskamp’ in Hongkong op te stellen, stelt dr. Chiang. “Ons juridisch systeem is bijvoorbeeld het gebruikelijke ‘Common Law’-systeem en niet het Chinese rechtssysteem. Westerse bedrijven mogen dus zeker zijn dat hun intellectuele eigendom goed beschermd is. Bovendien bedraagt de bedrijfsbelasting slechts 16,5 procent, een stuk minder dan de Chinese 25 procent.”

“Niet alleen voor financiële diensten is Hongkong interessant”, zegt dr. Chiang. “Het Wealth Management Connect-initiatief is nog maar het eerste van velen. Dat zal in de nabije toekomst nog uitgebreid worden met onder meer verzekeringen en andere sectoren.” Ook voor alles wat met ESG en duurzaamheid te maken heeft, worden grote inspanningen gedaan. “China wil CO2-neutraal zijn tegen 2060, Hongkong zelfs tegen 2050. Het Belgische bedrijf Keppel-Seghers is hier bijvoorbeeld een waste management-fabriek aan het bouwen die ook stroom produceert. Bovendien: het Wealth Management Connect-initiatief is ook nog maar het eerste van velen. Dat zal in de nabije toekomst nog uitgebreid worden met onder meer verzekeringen en andere sectoren.” 

Vorig artikel
Volgend artikel