cyberveiligheid
Business

Digitaal vertrouwen door gevalideerde identiteiten: een must voor cyberveiligheid

08.03.2023
door Fokus Online

De bedrijfswereld moet vandaag alles doen wat in haar macht ligt om zich te beschermen op vlak van cyberveiligheid. Digitale certificaten lijken een flexibele, goedkope en bijzonder efficiënte oplossing.

Het is vandaag van groot belang om zich de juiste vragen te stellen op het vlak van cyberveiligheid. Vaak worden menselijke fouten met de vinger gewezen als oorzaak voor hacking in bedrijven. We mogen echter niet vergeten dat veiligheid in de eerste plaats steunt op oplossingen die perfect geïntegreerd zijn in de (geautomatiseerde) processen van de onderneming. In dat verband zijn geïntegreerde digitale certificaten voor identiteitsdiensten een absolute noodzaak. Maar wat is dat precies?

“Op het vlak van digitalisering spelen de identiteit en een gevalideerde identificatie een zeer belangrijke rol”, aldus Ronald De Temmerman, vice-voorzitter strategic sales bij GlobalSign. Aangezien iedereen verschillende identiteiten gebruikt naargelang een bepaalde digitale actie, is een gecontroleerde en beveiligde toepassing ervan een noodzaak. Deze maken beperkte toegang mogelijk tot een website of bepaalde netwerken (VPN), beveiligde onlinetransacties, automatische verbinding met besturingssystemen, het ondertekenen van documenten op afstand of de beveiliging van e-mails. “Digitale certificaten worden gebruikt op basis van gecontroleerde identiteiten om een beveiligingslaag te creëren voor al die transacties.”

Vaak worden menselijke fouten met de vinger gewezen als oorzaak voor hacking in bedrijven.

Digitale certificaten zijn gebaseerd op de PKI-technologie (Public Key Infrastructure) die het mogelijk maakt om die oplossing te integreren in een tweefactorauthenticatie met het oog op een betere bescherming van uw toegangen en uw gegevens. Elke verbinding is beveiligd met een certificaat en een cryptografische sleutel. Gedaan met te kwetsbare wachtwoorden die diefstal van gegevens en identiteit in de hand werken. Dat is bijvoorbeeld mogelijk via Client- of SSL-certificaten. Daarvoor worden tools zoals een ‘managed PKI’ toegepast om het beheer te vergemakkelijken. ”Tijdens de pandemie en de algemene verspreiding van telewerk hebben we gemerkt hoe belangrijk die maatregelen zijn.” Digitale vertrouwde certificaten zijn al een beproefd concept en telewerk moet dus niet langer als een bedreiging worden gezien. Maar als een opportuniteit.

Een ander sterk punt van digitale certificaten is dat de X509-technologie die ervoor gebruikt wordt, al in veel netwerken en andere toepassingen of platformen is geïntegreerd. Bovendien zijn de oplossingen vaak gebaseerd op een SaaS-configuratie. Er moet dus niets nieuws worden geïnstalleerd. De prijs blijft betaalbaar voor kleine en middelgrote ondernemingen die meer cyberveiligheid nodig hebben.

Vorig artikel
Volgend artikel