kandidaat
Business

4 tips voor een vruchtbare candidate journey

10.12.2019
door Heleen Driesen

Onder druk van hun interne of externe opdrachtgever durven rekruteerders essentiële elementen over het hoofd te zien. Geen goed idee als het er écht over gaat om toptalent aan te trekken.

“Een regel als leidraad om de candidate journey tot een succes te maken: zet in alles wat je doet de kandidaat centraal en niet de positie die je in gedachten hebt voor hem of haar,” zegt Frederik De Blauwe van search kantoor Fusion Executive. Meteen een prima kapstok voor nóg 4 tips.

Waak over de meerwaarde voor de kandidaat

“Executive search mikt op best in class kandidaten. De meeste onder hen zijn niet op zoek naar een nieuwe uitdaging. Kandidaten die via een headhunter komen, zijn getriggerd door de rol, de ontwikkelingskansen en het bedrijf. Zorg ervoor dat je de meerwaarde die de kandidaat in een volgende uitdaging wenst steeds voor ogen hebt als je met deze persoon in dialoog bent. Je bent zijn carrièreadviseur, of je nu interne of externe recruiter bent.

Ga niet verder als het plaatje niet klopt en respecteer mensen als ze zelf afhaken. Challenge wel of de reden van afhaken realiteit is of gebaseerd op perceptie of op buikgevoel.”

Zet de kandidaat centraal, niet de positie die je voor hem of haar in gedachten hebt.

Behandel je topkandidaat als een V.I.P.

“Schenk kandidaten exclusieve aandacht in alle facetten van het proces. Verdiep je in de kandidaat voor het gesprek. Toon aan dat je al heel wat weet op basis van cv, rapporten en de gesprekken die reeds voordien hebben plaatsgevonden. Als kandidaten te veel zaken opnieuw moeten herhalen, komt dat onprofessioneel over.

Verzeker een snelle, transparante communicatie met aandacht voor de kandidaat. Zorg voor een snelle terugkoppeling volgens de gemaakte afspraken. Laat kandidaten niet te lang wachten en laat ze niet in het ongewisse. Wees oprecht over hun kansen. Geef een duidelijk perspectief op een volgende stap en hoe die zal worden aangepakt. Wees ook snel en eerlijk in je feedback en doe dit met de nodige aandacht. Ga hierbij in dialoog, vraag aan de kandidaat of hij jouw perceptie herkent en hoe die volgens hem onderbouwd is.

Zorg daarnaast voor een duidelijk, snel en efficiënt proces waarbij ze voelen dat er een ware interesse is om een samenwerking te verkennen. Vraag dan ook flexibiliteit in de agenda’s van de business, ook op momenten buiten de werkuren. Goede kandidaten kunnen dit echt naar waarde schatten.”

Spreek de taal van je talentpool.

Breng het verhaal en inspireer

“Spreek de taal van je talentpool en vertel als een ambassadeur het verhaal achter het bedrijf, het merk en de uitdagingen. Zo maken wij als kantoor van onze kant voor elke vacature een mini-website in de look en feel van die klant. We doen dat met content die de kandidaat aanspreekt, met geanimeerde filmpjes, testimonials van medewerkers, een videopresentatie… Dat geeft meteen een levensechte dimensie aan de rol en geeft aan dat je zelf overtuigd bent.”

Hou het proces flexibel

“Een goede kandidaat blijft kritisch en wikt en weegt evenzeer. Bepaal daarom het proces op maat van je kandidaat. Niet alleen de verschillende informatiebehoeften, maar ook het motivatieniveau waarmee de kandidaat in het proces stapt, vergen een aangepaste aanpak. Kandidaten zitten dikwijls nog op het einde van het proces met vragen of twijfels die nog niet zijn uitgesproken. Een extra call met de hiring manager, een toekomstige collega of een koffie bij de CEO bieden de mogelijkheid klaarheid te scheppen en geven blijk van interesse in de kandidaat.”

Vorig artikel
Volgend artikel