bedrijfscultuur
Business

Bedrijfscultuur als motor van strategie

02.12.2019
door Fokus Online

Het belang van de bedrijfscultuur in een organisatie neemt steeds meer toe. Dat heeft in grote mate te maken met het belang van de medewerkers. Zij vormen het human capital van een onderneming die eens te meer haar talenten aan zich wil binden tijdens de krapte op de arbeidsmarkt. “Maar de bedrijfscultuur is ook een belangrijke motor voor je bedrijfsstrategie”, zegt Charles Van Damme, managing director van Sauzen Pauwels.

De missie van Sauzen Pauwels, een familiebedrijf in de voedingsindustrie, streeft naar ‘operational excellence’. Op vlak van productie en efficiëntie wil het de beste leerling van de klas zijn. “Onze klanten kopen niet bij ons voor onze mooie ogen”, grinnikt Charles Van Damme. Als managing director stuurt hij een onderneming aan die vandaag 280 medewerkers telt, verdeeld over twee productiesites in Herent en Oelegem. Samen zijn ze goed voor jaarlijks meer dan 100 miljoen kilo mayonaise, ketchup en speciaalsauzen.

Medewerkers als sturende factor

“De grootste volumes zijn bestemd voor private labels en dan moet je de beste prijs en kwaliteit aanbieden. Die strategie is erg afhankelijk van het personeelsbeleid. Daarin is het uitgangspunt dat onze medewerkers de sturende factor zijn in de onderneming. Pauwels zou Pauwels niet zijn zonder de mensen die er werken. Je kunt enkel operationeel uitmuntend zijn als iedereen, van de commerciële teams tot de magazijniers, elke dag voor de volle honderd procent aan die kar trekt”, legt Van Damme uit.

“We stimuleren onze mensen om zelfsturend te werken. Daarmee doel ik niet op zelfsturende teams, een buzzword dat steeds vaker in hr wordt gebruikt. Nee, motiveer je medewerkers om hun probleemoplossend vermogen te versterken. Je merkt bij ons dat medewerkers dan meer verantwoordelijkheid nemen. Dit is mede mogelijk gemaakt door te investeren in leiderschap. Onze leidinggevenden en managers zijn benaderbaar en betrokken op elk niveau binnen het bedrijf. We stimuleren een omgeving waarin iedereen gelijk is en inspraak heeft.”

bedrijfscultuur

Plezier en welzijn

De topman van Sauzen Pauwels ziet welzijn daarom als een belangrijk fundament voor een positieve bedrijfscultuur. “Je mag dat in de breedste zin van het woord opvatten. Enerzijds gaat het over de nodige dosis plezier op de werkvloer, maar evenzeer is fysiek welzijn een belangrijke factor”, zegt hij. “Daarom gaven we aan onze medewerkers bijvoorbeeld de kans om een gezondheidsscreening te doen. De acties die de medewerkers daaraan koppelen, zijn geheel vrijblijvend. Ook hier is autonomie belangrijk. We organiseren weliswaar ook workshops rond gezonde voeding of stoppen met roken. Daarnaast zullen we ook steeds kijken hoe we soortgelijke initiatieven van medewerkers zelf kunnen ondersteunen.”

Motiveer je medewerkers om hun probleemoplossend vermogen te versterken.

Investeren in de mens

Maar welzijn gaat volgens de managing director ook om de kansen om zich als medewerker in zijn of haar functie te ontplooien. “Kijk, de tevredenheid van medewerkers is een gevolg van de mate waarin zij zich op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen in hun functie”, vertelt hij. “Operational excellence betekent in ons geval dus ook dat je met de glimlach investeert in je mensen, zodat zij hun functie vandaag tot in het grootste detail onder de knie hebben. Hierdoor kunnen ze gerichter mee nadenken over efficiëntiewinst in bijvoorbeeld het productieproces.”

Een draagvlak voor inspraak

Die betrokkenheid is belangrijk voor een onderneming, omdat alles staat of valt met hoe medewerkers omspringen met de aangeboden technologie. Voor Pauwels Sauzen is dat niet onbelangrijk, want de van origine Kempense onderneming investeert in drie jaar tijd zo’n 20 miljoen euro in een innovatiever en efficiënter productieproces. “We organiseren geregeld groepsgesprekken om de werking van bepaalde machines te optimaliseren. Hun inspraak is belangrijk omdat zij de specificaties kennen. Maar evenzeer creëer je een belangrijk draagvlak door hen bijvoorbeeld in het aankoopproces van nieuwe machines te betrekken. Zo krijg je een realisatie die we samen hebben gerealiseerd. Iedereen moet zich mede-eigenaar voelen.”

Permanente evaluatie

Naast de technische kwaliteiten van medewerkers, is ook de groepsdynamiek een belangrijk aspect. “Je medewerker moet niet alleen een machine kunnen repareren, maar evenzeer jonge collega’s kunnen opleiden en goed kunnen samenwerken. Dat vraagt om een permanente evaluatie waarin we de vinger aan de pols houden van hun noden en hun ambities.” Het interne groeitraject is volgens Van Damme cruciaal om in de war for talent iedereen aan boord van het schip te houden. “Maar hou je zeker niet krampachtig vast aan een hiërarchische structuur. Vaak weten de mensen op de werkvloer veel beter hoe ze een machine terug in gang krijgen. Daar is écht niet altijd een manager of teamleader voor nodig”, besluit hij.

Vorig artikel
Volgend artikel