5.8 C
Antwerp
10 december 2018

Van kot los?
V
.

De huisvesting van de student tijdens de studies heeft ongetwijfeld een grote invloed hebben op diens sociaal leven, studieresultaten, eetgewoontes en wat nog meer. Het is een tijd die je ongetwijfeld bijblijft. Wij wilden weleens weten welke herinneringen deze BV’s hebben aan hun ‘studielogies’. 

 

Maarten Nulens, Acteur Gevoel voor Tumor

Welke type huisvesting had jij als student en wat vond je daar de voordelen van?
“Toen ik voor de Hogeschool PXL Hasselt koos, was het evident om gewoon thuis te blijven. Het was maar twintig minuten rijden met de auto en dus goed te doen. Limburgers die in Limburg studeren zullen niet zo snel op kot gaan. Ik merk dat mensen dat in andere provincies wel al sneller doen. Ik vond het niet erg om thuis te zitten tijdens die periode, omdat ik zo weinig verandering had in mijn leven. Ik volgde elke dag mijn lessen en daarbuiten bleef mijn leven hetzelfde als voorheen. Dezelfde hobby’s, dezelfde vrienden, enzovoort. En tijdens de examens werd ik goed verzorgd door de mama.”

Hoe hielp je omgeving bij je dagelijkse structuur? Of hielp het net helemaal niet?
“Ik zat in een vertrouwde omgeving, dus ik was sowieso op mijn gemak. Ik zou wel niet zeggen dat ik daardoor beter studeerde, want dat is nooit mijn sterkste punt geweest. Het nadeel is wel dat je niet elke nacht kunt uitgaan als je thuis zit, omdat je rekening moet blijven houden met de mensen thuis. Maar voor mij was het niet echt een probleem, want ik ging niet zo vaak uit.”

Heb je tips voor studenten die op zoek zijn naar een ideale ruimte om te studeren?
“ Ik studeerde het liefst op een plaats met veel passage, omdat ik moeilijk tegen stilte kon. Mijn focus was dan echt snel weg. Ik zat bij voorkeur in de living thuis, in de keuken of in de zetel. Dat gaf het studeren een casual sfeer, in plaats van het gevoel van ‘en nu moet ik mij afzonderen en eraan beginnen’. Ik zette ook altijd muziek op. Mijn ouders zeiden altijd: “Als jij op die manier je diploma haalt, dan snappen we er niets meer van”. Maar kijk, het is toch gelukt. Ik weet niet of ik deze methode kan aanraden, maar voor mij werkte het wel.”
 

Vincent Van Quickenborne, Burgemeester Kortrijk

Welke type huisvesting had jij als student en wat vond je daar de voordelen van?
“De eerste twee jaar van mijn studies rechten – de zogenaamde kandidaturen – bleef ik thuis in Kortrijk wonen. Dat was logisch: ik studeerde namelijk aan de KULAK, en die lag vlakbij. Vanaf de licenties ging ik naar de KU Leuven, waardoor ik niet meer thuis kon blijven. Ik zat er in eerste instantie op kot met andere studenten, daarna had ik er mijn eigen studio. Wat daarbij in mijn voordeel speelde, was mijn ervaring in alleen wonen: ik had tijdens mijn middelbaar namelijk zes jaar lang op internaat gezeten in Gent. De troeven van op kot zitten? Je leert je plan trekken en je eigen dagen indelen, en je geniet van heel wat vrijheid. Het enige nadeel dat ik kan bedenken was de verleiding van ongezonde voeding.”

Hoe hielp je omgeving bij je dagelijkse structuur? Of hielp het net helemaal niet?
“Ik heb gelukkig vrij veel discipline uit mijzelf. Die was mij thuis aangeleerd, maar ook bij de jezuïeten van het Sint-Barbaracollege in Gent, waar ik schoolliep. Gefocust werken en afwerken was er de stelregel. Maar de beste vorm van discipline voor mij was gewoon elke keer naar de les gaan, zonder uitzondering. Dat deed ik dan ook, hoe moe ik die ochtend ook mocht zijn. En dat was door mijn lidmaatschap aan de studentenclub wel vaker het geval.”

Heb je tips voor studenten die op zoek zijn naar een ideale ruimte om te studeren?
“Als je op kot studeert, moet je uiteraard eerst het juiste kot vinden. Ik luisterde daarom altijd naar mensen die net afgestudeerd waren en op kot hadden gezeten. Wat waren voor hen de beste regio’s in de stad geweest om te wonen, wat waren de betaalbare wijken… Die ex-studenten hadden en hebben alle info. En wat het concrete studeren voor mij betekende? Ik deed dat doorgaans op kot, maar ik keerde ook regelmatig terug naar Kortrijk. Daar had ik immers geen kans op bezoekers en dus alle tijd om te studeren. Want geloof mij: het zijn de ‘langskomers’ die altijd het grootste gevaar vormen.”
 

Wouter Deprez, Komiek

Welke type huisvesting had jij als student en wat vond je daar de voordelen van?
“Ik zat op Home Astrid met heel veel anderen: 200 à 250 studenten. Een bonte bende van Oost- en West-Vlamingen, Limburgers, Antwerpenaren, Brabanders, Koreanen, Chinezen en Zimbabwanen. Daartussen liepen ook nog eens de Erasmusstudenten van Griekenland, Spanje, Italië en Portugal. Voortdurend dikke ambiance en totale chaos, behalve wanneer conciërge Gust voor de schijn eens heel kwaad werd. We hadden voortdurend contact, zelfs als we dat niet wilden. Onze muurtjes waren zo dun dat je de buren hoorde ademen. Over de wildere activiteiten zwijg ik nog. We hadden eigen feesten, een eigen restaurant, een eigen voetbalclubje, een eigen pingpongtafel. We waren een sympathiek getto. En ongeveer iedereen zat daar met een studiebeurs, bijna niemand was afkomstig uit een milieu met geld. Er was maar één nadeel: we zaten ver van het centrum.”

Hoe hielp je omgeving bij je dagelijkse structuur? Of hielp het net helemaal niet?
“Die omgeving hielp bij mijn dagelijkse structuur omdat iederéén aan het studeren was in de blok. In een collectieve paniek probeerden we gezamenlijk in te halen wat we eigenlijk tijdens het jaar hadden moeten doen. Ik zat achteraan in de gang, al die deuren stonden open omdat de hitte anders niet te harden was. Telkens als ik naar de keuken stapte, of naar het toilet, bouwde de schaamte zich op als ik de rest zag studeren. Dat hielp om, tegen mijn gebrek aan discipline in, toch maar nog een uurtje bij te studeren.”

Heb je tips voor studenten die op zoek zijn naar een ideale ruimte om te studeren?
“Op Home Astrid zaten we op het bovenste verdiep: het Solarium. Daar stonden tafels en er was een terras. Gezamenlijk studeren is zoveel fijner dan alleen zitten ploeteren. Je spreekt in groep af om nog wat door te gaan én je spreekt in groep af om je ’s avonds te ontspannen: gaan voetballen in een hondendrollenpark, een toertje lopen… Verdorie, ik word precies nostalgisch als ik eraan terugdenk. Blok! Ik wil opnieuw een blok!”

Lees meer.

Renovatie: “Helemaal gegaan voor mijn eigen stijl”

Erika ruilde Knokke in voor het noorden van het land. Ze belandde in Hoogstraten, waar ze een woning huurde. Maar dan wilde ze een huis die aan haar comforteisen voldeed, een echte thuis. En die vond ze. Ze werd niet verliefd op de inrichting, wel op het uitgestrekte landschap achter de woning. Intussen liet ze haar woning door een architect en bouwonderneming Dego bvba helemaal naar eigen smaak renoveren.

De winter overleven… of beleven?

‘t Is weer voorbij, die mooie zomer. Zo mooi als afgelopen zomer was het zelden. Voor ons gaapt nu een donker en koud gat, zou je denken. Loert de winterdip al om de hoek nog voor hij begonnen is? Laat dat vooral niet gebeuren. Want zomeren? Dat kan ook tijdens de winter. 

Amai, m’n botten

In bomen klauteren, op springkastelen tuimelen en kruipen op alles dat wielen heeft: het was ongetwijfeld een mooi leven, dat wildebrassen toen je jong was. Op zich houdt niets je tegen om op latere leeftijd dezelfde stoten uit te halen, al dien je rekening te houden met een iets brozer bottengestel. Maar met enkele preventietips kun je het onstuimige kind in jou lustig in leven laten, al toom je hem/haar toch best wat in.

Peter Carmeliet: Onderzoek, frustraties en successen

Peter Carmeliet mag je gerust een van de grootste wetenschappers van ons land noemen. Eind juli kreeg hij zelfs een prestigieuze, tweejaarlijkse Distinguished Career Award op het ISTH-congres. Een enorme bekroning op zijn baanbrekende onderzoekscarrière. Maar hoe gaat het verder?

Luk Lemmens: Provincie vol troeven

De provincie Antwerpen is zoveel meer dan haar wereldbefaamde hoofdstad. Ze is de grootste provincie van Vlaanderen en wordt gekenmerkt door een rijke verscheidenheid aan troeven. Ze biedt heel wat mogelijkheden voor een smeltkroes van 1,8 miljoen inwoners, van Kempenaren en Maneblussers tot Sinjoren.

S-peil: beter beginnen bij de bron dan overbodige aanpassingen doen

We moeten efficiënter, duurzamer en energiezuiniger bouwen. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Goede isolatie speelt een cruciale rol in het realiseren van een (bijna) energieneutrale woning.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”