hamsterhuren
Bouwen & Wonen

De gulden middenweg van het hamsterhuren

31.10.2018
door Fokus-online.be

Iets kopen? Dat is op zich niet bijster moeilijk. Voor je het weet heb je die takeaway koffie in je handen, die nieuwe sjaal rond je nek geslagen of dat broodje als tweede lunch naar binnen gewerkt. Maar niet alles is in een wip te betalen, zonder al te veel over na te denken. Een eigen woonst, bijvoorbeeld, vraagt heel wat aandacht en krediet.

Voor veel mensen komt er een punt in hun leven waarop het gekende en algemeen aanvaarde algoritme begint. Huisje-tuintje-boompje. En soms volgt daar nog een beestje achter. Punt één op de agenda is dan het kopen van een eigen woning. Je bent eindelijk klaar om je, al dan niet samen met je partner, een eigen ouderlijk huis aan te schaffen. Alleen is dat de laatste jaren steeds minder vanzelfsprekend geworden.

Huren of kopen?

Als je kijkt naar huurgelden in pakweg Londen of New York, die ruim boven de 2.000 euro per maand liggen, is het huren van een woonst in België nog relatief goedkoop. Toch valt niet te ontkennen dat iets huren steeds meer geld kost. Wat het sparen natuurlijk bemoeilijkt voor zij die graag iets willen kopen. Daarbovenop zijn vastgoedprijzen in het algemeen de hoogte ingeschoten. En het verstrengen van de toekenningsvoorwaarden voor hypothecaire leningen door de Nationale Bank van België kleuren het plaatje niet bepaald rooskleuriger in. Zijn jonge leners dan gedoemd om te blijven huren aan hoge prijzen?

Huurkopen

Neuh, er bestaan wel degelijk alternatieven om die droomwoonst te pakken te krijgen, zonder eerst in een financiële nachtmerrie te belanden. Vooreerst bestaat er zoiets, met de weinig inventieve naam, als huurkopen. Verhuurder en huurder komen overeen dat de eigendom rechtstreeks overgaat naar de huurder, vanaf het moment dat de allerlaatste huurprijs betaald is. Je blijft als verhuurder de eigenaar van de woonst totdat de volledige huurprijs die werd overeengekomen, afgerond is. Je krijgt als jonge huurder dus de mogelijkheid om de aankoopsom deels later en/of in schijven te betalen. Het lijkt misschien op leasen. Maar is dat niet omdat de eigendomsoverdracht op het einde niet optioneel is.

Hamsterhuren

En dan heb je nog ‘hamsterhuren’, dat sinds enige tijd in de lift zit. De term is bedacht door Gilen Woonprojecten uit Sint-Truiden, een promotor die naar eigen zeggen de aanvragen voor dit alternatief voor jonge kopers/huurders niet kan bijhouden. Bij hamsterhuren draait het om een koopoptie, in combinatie met een huurcontract. Je kunt met andere woorden een nieuwe. Eventueel energiezuinige woning huren aan een prijs die op voorhand werd afgesproken. Waarna je dus het goed kunt kopen met vermindering van het betaalde huurgeld. De beslissing om tot een aankoop over te gaan, moet wel binnen de tien jaar worden genomen. Wacht je dus een jaartje langer, komt er van kopen niets meer in huis. Ook op de ingebrachte huur staat een maximum van vijf jaar.

Denk goed na over je toekomst, wat je wil en wat je zoekt, en laat je niet gelden als het aankomt op huurgelden

Voordelen hamsterhuren

Een voordeel van hamsterhuren is dat je dus geen startkapitaal moet hebben. Je betaalt op het einde van je huurtermijn dan ook minder, omdat je reeds huurgelden hebt ingebracht. Bovendien kun je op die manier een woning goed ‘testen’. Het is immers zonde om een stek te kopen op een plek waar je maar niet kunt aarden. En doordat je tien jaar lang kunt beslissen of je de woonst nu koopt of niet, wil dat dus ook zeggen dat je gedurende die periode als huurder aanschouwd wordt. Als er dingen kapotgaan of verslijten, is het dus aan de eigenaar om die te maken of vervangen. Bijkomend voordeel is dat huren hier niet als ‘weggegooid geld’ wordt aanschouwd, wel eerder als investering voor je toekomst.

Opletten geblazen

Hamsterhuren is absoluut een goed alternatief voor jonge kopers die niet meteen een hele smak geld op tafel kunnen leggen om iets te kopen. Maar dat wil niet zeggen dat je niet best even de formule grondig overloopt. Kijk vooral eerst naar de redelijkheid van de huurprijs. Ligt die hoger dan de normale huurprijs omdat je een deeltje ‘optiegeld’ meebetaalt? Is het veel hoger dan omliggende woningen? En, ook niet te verwaarlozen, de kans bestaat altijd dat je de woning uiteindelijk niet aankoopt. Dan kun je natuurlijk niet spreken van een degelijke investering. Zeker niet als je jarenlang een te hoge huur hebt betaald. Bovendien moet je ook in je achterhoofd houden dat de rente veel hoger kan liggen binnen vijf jaar, wanneer je eventueel besluit aan te kopen.

Doordacht hamsteren

Beslis je dus te hamsteren op je huur, zorg dan voor een volledige transparantie van het contract en de voorwaarden. Denk goed na over je toekomst, wat je wil en wat je zoekt. En laat je niet gelden als het aankomt op huurgelden. Kopen is altijd een beetje risico nemen, of je het nu op dit moment doet of binnen vijf of tien jaar. Ben je helemaal mee met alles en kies je toch voor hamsterhuren. Knabbel dan maar lekker verder aan die toekomstplannen.

Vorig artikel
Volgend artikel