-2.7 C
Antwerp
20 januari 2019

Tussentijdse verkiezingen in Amerika

T
.

“Hou jullie vast voor nog twee jaar politieke stilstand in Amerika.” Dat zijn de woorden van Amerikacorrespondent voor VRT Björn Soenens over de tussentijdse verkiezingen die net achter de rug zijn. President Trump heeft niet helemaal de duimen moeten leggen voor de Democraten, al heeft zijn Republikeinse achterban toch een flinke knauw gekregen.

In concretere termen kan gesteld worden dat de partij van de Democraten het Huis terug in handen heeft, terwijl de Republikeinen de macht behouden in de Senaat, waar Trump zijn meerderheid heeft vergroot. Dat resulteert in een gesplit congres, wat op zijn beurt dan weer eindigt in een twijfelachtig resultaat voor de inwoners van de Verenigde Staten.

Clash van de partijen
Het is namelijk geen standaard gegeven dat het Huis van Afgevaardigden en de Senaat niet in overeenstemming zijn qua partijen. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1982, tijdens de tussenverkiezingen van het presidentschap van Ronald Reagan. Wat wil deze uitkomst echter zeggen in termen van bestuur? Dat er vooral veel geclasht zal worden en dat wetten er nauwelijks of niet zullen doorkomen. De Democraten vormen een sterke oppositie nu, een verademing voor een groot deel van het land, die er in alle waarschijnlijkheid alles aan zullen doen om het bewind van Trump tegen te gaan, onderzoek naar hem te voeren en met argusogen kijken hoe hij zijn laatste twee jaar verderzet.

Met oog op verandering
De kans is echter klein dat Trump zijn beleid zal aanpassen, en wat er de komende jaren staat te wachten voor Amerika, valt alleen maar af te wachten. Toch is er een duidelijke tendens terug te vinden in deze tussentijdse verkiezingen: eentje van verandering, diversiteit en met oog op meer gelijkheid in het congres. ‘The future is female’ leek wel degelijk van toepassing, met heel wat vrouwen die zijn verkozen in het Huis. Een recordaantal zelfs.

De Democraten vormen een sterke oppositie, die er in alle waarschijnlijkheid alles aan zullen doen om het bewind van Trump tegen te gaan

Jongste ooit
Daarvan schrijven er een aantal Congres-geschiedenis. Zo is Alexandria Ocasio-Cortez met haar 29 lentes het jongste vrouwelijk verkozen congreslid ooit in de Verenigde Staten. Ze komt zelf uit The Bronx, New York, en heeft Puerto-Ricaanse roots. Haar overwinning was overwegend groot, maar voor velen toch redelijk onverwacht. Ze wordt daarom aanschouwd als een van de grootste verrassingen van deze voorverkiezingen. Als lid van de socialistische groepering Democratic Socialists of America mag Cortez zich dus nu ook vertegenwoordiger van het Huis noemen.

Meer girlpower
Who run the world? Meer girls! Want ook Sharice Davids (Kansas) en Deb Haaland (New Mexico) schrijven geschiedenis binnen de Amerikaanse politiek. Beide zijn de eerste native American –of inheemse –vrouwen verkozen voor het Congres. Davids is daarbovenop ook het eerste LGBTQ-lid van de Kansas-delegatie. En daar stopt het niet, want ook de eerste moslimvrouwen hebben hun zitje binnen het Huis verdiend. Ilhan Omar (Minnesota), die een Somalische achtergrond heeft, en Rashida Tlaib (Michigan), Palestijns-Amerikaanse, zullen vanaf nu ook de Democraten vertegenwoordigen in het Congres.

Rainbow wave
Naast Sharice Davids zijn er nog LGBTQ-‘primeurs’, zo ook bij de mannen. De Democraat Jared Polis (Colorado) zet evenzeer zijn handtekening in de geschiedenisboeken, en dat als eerste openlijk homoseksuele gouverneur van de Verenigde Staten. Hij is een van de voortrekkers van wat de Amerikaanse media de ‘rainbow wave’ noemen, die refereert naar de vele LGBTQ-kandidaten op zowat alle niveaus van de tussentijdse verkiezingen.

Posterboy O’Rourke
Nog een kandidaat die niet in stilte is gepasseerd, is ‘posterboy’ Beto O’Rourke (Texas). Die is met een kleine achterstand verloren tegen Republikein Ted Cruz. Hij stond een tijdje voor in de running, maar moest al gauw de nederlaag toegeven. Toch niet geheel mispoes, want Texas is sinds de jaren 70 niet meer zo dicht gekomen bij een spannende race tegen de Republikeinen. In dat opzicht heeft O’Rourke opvallend goed gescoord, met een straffe verkiezingscampagne achter de rug en een totaal opgehaalde geldsom van 70 miljoen dollar – wat heel veel is. Zeker eentje om in de gaten te houden dus, want wie Texas binnenhaalt, haalt meteen ook kiesmannen – en dus een grote lading stemmen tijdens de presidentsverkiezingen – binnen.

Lees meer.

Artificial Intelligence: krachtige kans of absolute bedreiging?

Artificiële Intelligentie: de ontwikkelingen gaan razendsnel, maar tegelijkertijd staat deze technologie nog in zijn kinderschoenen. In hoeverre willen we AI, als maatschappij? En welke grenzen stellen we, met het oog op privacy, welvaart én werkgelegenheid aan de ontwikkeling van deze intelligentie? 

Ann Vancoillie: De toekomst zit in de export

België is een zeer open economie met een verhouding van 86 procent export van ons BBP. En onze export groeit dagelijks aan. Er komen nieuwe collega’s bij. Ze creëren jobs. Maar ook de concurrentie neemt toe. Unizo Internationaal staat je daarom bij met tips en advies.

Jo Caudron: De digitale transformatie, wat een hype!

Als je zoals ik meer dan 25 jaar in het digitale vak zit, dan heb je al heel wat hypes gezien. Van WAP voor mobiel in 1997 tot de rampzalige beursgang van Facebook in 2012. En de grootste hype van al is dat internet zelf, natuurlijk. Een speeltuin voor werklozen, studenten en nerds.

Een land van spijs en drank

Fancy bars, hippe cocktails en multiculturele foodtrucks. De culinaire wereld is in verandering. De Belg staat open voor die vernieuwing, maar blijft wel trouw aan zijn klassiekers. “We houden gewoon van eten, drinken en tafelen. En dat zal nooit veranderen.”

Hendrik Moeremans: Stadsgroen gezocht

De stad van morgen heeft ruimte voor groen. Ruimte voor water en natuur, dicht bij haar inwoners. Over welke groene oases beschikken de Antwerpse steden vandaag al? En wat zijn de plannen om het allemaal nog beter te maken in de toekomst?

Leon Dhaene: Meewerken aan de uitdagingen van morgen

De leasingsector ondergaat een ingrijpende transformatie om in te spelen op de komende veranderingen in de maatschappij. Een prioriteit voor Leaseurope is dan ook het anticiperen op en meebouwen aan de toekomst van de leasingsector.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”