4.7 C
Antwerp
15 november 2018

Tussentijdse verkiezingen in Amerika

T
.

“Hou jullie vast voor nog twee jaar politieke stilstand in Amerika.” Dat zijn de woorden van Amerikacorrespondent voor VRT Björn Soenens over de tussentijdse verkiezingen die net achter de rug zijn. President Trump heeft niet helemaal de duimen moeten leggen voor de Democraten, al heeft zijn Republikeinse achterban toch een flinke knauw gekregen.

In concretere termen kan gesteld worden dat de partij van de Democraten het Huis terug in handen heeft, terwijl de Republikeinen de macht behouden in de Senaat, waar Trump zijn meerderheid heeft vergroot. Dat resulteert in een gesplit congres, wat op zijn beurt dan weer eindigt in een twijfelachtig resultaat voor de inwoners van de Verenigde Staten.

Clash van de partijen
Het is namelijk geen standaard gegeven dat het Huis van Afgevaardigden en de Senaat niet in overeenstemming zijn qua partijen. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1982, tijdens de tussenverkiezingen van het presidentschap van Ronald Reagan. Wat wil deze uitkomst echter zeggen in termen van bestuur? Dat er vooral veel geclasht zal worden en dat wetten er nauwelijks of niet zullen doorkomen. De Democraten vormen een sterke oppositie nu, een verademing voor een groot deel van het land, die er in alle waarschijnlijkheid alles aan zullen doen om het bewind van Trump tegen te gaan, onderzoek naar hem te voeren en met argusogen kijken hoe hij zijn laatste twee jaar verderzet.

Met oog op verandering
De kans is echter klein dat Trump zijn beleid zal aanpassen, en wat er de komende jaren staat te wachten voor Amerika, valt alleen maar af te wachten. Toch is er een duidelijke tendens terug te vinden in deze tussentijdse verkiezingen: eentje van verandering, diversiteit en met oog op meer gelijkheid in het congres. ‘The future is female’ leek wel degelijk van toepassing, met heel wat vrouwen die zijn verkozen in het Huis. Een recordaantal zelfs.

De Democraten vormen een sterke oppositie, die er in alle waarschijnlijkheid alles aan zullen doen om het bewind van Trump tegen te gaan

Jongste ooit
Daarvan schrijven er een aantal Congres-geschiedenis. Zo is Alexandria Ocasio-Cortez met haar 29 lentes het jongste vrouwelijk verkozen congreslid ooit in de Verenigde Staten. Ze komt zelf uit The Bronx, New York, en heeft Puerto-Ricaanse roots. Haar overwinning was overwegend groot, maar voor velen toch redelijk onverwacht. Ze wordt daarom aanschouwd als een van de grootste verrassingen van deze voorverkiezingen. Als lid van de socialistische groepering Democratic Socialists of America mag Cortez zich dus nu ook vertegenwoordiger van het Huis noemen.

Meer girlpower
Who run the world? Meer girls! Want ook Sharice Davids (Kansas) en Deb Haaland (New Mexico) schrijven geschiedenis binnen de Amerikaanse politiek. Beide zijn de eerste native American –of inheemse –vrouwen verkozen voor het Congres. Davids is daarbovenop ook het eerste LGBTQ-lid van de Kansas-delegatie. En daar stopt het niet, want ook de eerste moslimvrouwen hebben hun zitje binnen het Huis verdiend. Ilhan Omar (Minnesota), die een Somalische achtergrond heeft, en Rashida Tlaib (Michigan), Palestijns-Amerikaanse, zullen vanaf nu ook de Democraten vertegenwoordigen in het Congres.

Rainbow wave
Naast Sharice Davids zijn er nog LGBTQ-‘primeurs’, zo ook bij de mannen. De Democraat Jared Polis (Colorado) zet evenzeer zijn handtekening in de geschiedenisboeken, en dat als eerste openlijk homoseksuele gouverneur van de Verenigde Staten. Hij is een van de voortrekkers van wat de Amerikaanse media de ‘rainbow wave’ noemen, die refereert naar de vele LGBTQ-kandidaten op zowat alle niveaus van de tussentijdse verkiezingen.

Posterboy O’Rourke
Nog een kandidaat die niet in stilte is gepasseerd, is ‘posterboy’ Beto O’Rourke (Texas). Die is met een kleine achterstand verloren tegen Republikein Ted Cruz. Hij stond een tijdje voor in de running, maar moest al gauw de nederlaag toegeven. Toch niet geheel mispoes, want Texas is sinds de jaren 70 niet meer zo dicht gekomen bij een spannende race tegen de Republikeinen. In dat opzicht heeft O’Rourke opvallend goed gescoord, met een straffe verkiezingscampagne achter de rug en een totaal opgehaalde geldsom van 70 miljoen dollar – wat heel veel is. Zeker eentje om in de gaten te houden dus, want wie Texas binnenhaalt, haalt meteen ook kiesmannen – en dus een grote lading stemmen tijdens de presidentsverkiezingen – binnen.

Lees meer.

Marc Sluszny: ‘Het is niet hoe goed je bent, maar hoe goed je wil zijn’

Toen Sir George Mallory zich in 1924 opmaakte om als eerste Brit de hoogste berg van de wereld te beklimmen, vroeg een reporter hem: “Why do you want to climb Mount Everest?” Mallory antwoordde kort en bondig: “Because it’s there.”

Lean management: invloed van je werkplek op je productiviteit

De alom gekende lean filosofie toepassen op de werkvloer en er zo voor te zorgen dat medewerkers gelukkiger en dus productiever worden. Of hoe een aangename werkplek wel degelijk een invloed heeft op de productiviteit.

Het gemak van kopen vanuit de luie zetel

Webshoppers willen dat het online-aankoopproces vlot verloopt. Als ze daarbij geen correcte informatie over de levering krijgen, kan dat een reden zijn om hun virtuele winkelkarretje te laten voor wat het is.

Hongerig naar een tweede verblijf

Een eigen huis. Tof! Een plek onder de zon. Nog toffer! Wij, Belgen, weten dat als we ze allebei willen, we best een tweede verblijf in het buitenland moeten kopen. En dat doen we dan ook alsmaar meer.

Milo Meskens: ‘We zijn in België ontzettend muzikaal verwend’

In 2017 had ik de eer om voor het eerst in mijn leven doorheen Europa te touren. Toen ik na 20 dagen terugkwam, had ik uit de hele ervaring een hoop conclusies getrokken, maar het meest opmerkelijke moet toch wel dit geweest zijn: we zijn hier in België ontzettend muzikaal verwend.

Dirk Frimout: ‘De eerste Belg in de ruimte’

Op 24 maart 1992 gebeurde het: eindelijk had ook België een ‘eigen’ astronaut. Dirk Frimout was de allereerste landgenoot die met de Space Shuttle meevloog en sindsdien is hij een bevlogen pleitbezorger voor meer ruimtevaart en meer technologie in het algemeen.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”