energiemarkt
R&D

Wat als de energiemarkt eindelijk om jou draaide?

Hoe vaak heb jij de prijzen van energieleveranciers al vergeleken? Of kijk je op tegen de administratie die de overstap naar een andere leverancier meebrengt? Dat is te begrijpen. Maar het kan anders. Binnenkort zorgen nieuwe technologieën ervoor dat je automatisch over de beste prijs beschikt.

Hoe vaak heb jij de prijzen van energieleveranciers al vergeleken? Of kijk je op tegen de administratie die de overstap naar een andere leverancier meebrengt? Dat is te begrijpen. Maar het kan anders. Binnenkort zorgen nieuwe technologieën ervoor dat je automatisch over de beste prijs beschikt.

Meer concurrentie = lagere prijzen?

De Vlaamse energiemarkt werd al in 2003 geliberaliseerd. Het moest de consumenten de vrijheid bieden om zelf hun energieleverancier te kiezen. Tegelijk zou het de concurrentie op de markt aanwakkeren, wat ook weer in het voordeel van de consument moest spelen. Meer concurrentie betekende namelijk lagere prijzen.

Het is big data op zijn best: je betaalt minder voor je energie en hoeft er niets voor te doen.

Bijna 15 jaar later heeft die vrijmaking van de energiemarkt de consumenten ontgoocheld. Pas sinds 2012 is het mogelijk meteen van de ene energieleverancier naar de andere over te stappen zonder een verbrekingsvergoeding te betalen. Leveranciers lokken consumenten inderdaad met lage prijzen, maar verhogen ze later geleidelijk weer. De winstcijfers staan duidelijk centraal, niet de klant. Als klant word je dus gedwongen om constant prijzen te vergelijken. Zoniet, betaal je te veel.

Slimme meters voor slimme besparingen

En wat als iemand anders nu eens voor jou de prijzen vergelijkt, en dat elke dag? Nieuwe technologieën, zoals het Internet of Things (IoT), maken dat perfect mogelijk. Twee slimme meters, een sterk algoritme en een app volstaan om de energiemarkt open te breken.

De slimme meters plaats je bij je traditionele gas- en elektriciteitsmeters. Ze verzamelen alle nuttige data in verband met je energieverbruik. Zo ontstaat een precies en persoonlijk verbruiksprofiel.

2 slimme meters, een sterk algoritme en een app breken samen de energiemarkt open.

De algoritmen gaan met dat verbruiksprofiel aan de slag om prijzen te vergelijken. Sporen ze besparingen op? Dan schakelen ze je automatisch over naar de goedkoopste energieleverancier. De technologie houdt daarbij zelfs rekening met je persoonlijke voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld enkel groene stroom, dan worden alleen de prijzen voor groene stroom vergeleken.

Dankzij een overzichtelijke app kun je je verbruik ook zelf opvolgen, net als het bedrag dat je bespaart. Alles draait om transparantie en gebruiksgemak: zodra de toepassing je naar een nieuwe energieleverancier overzet, word je daarover ingelicht via een melding.

Besparen vanuit je luie zetel

Het is big data op zijn best. Als consument betaal je minder voor je energie. De meters zijn natuurlijk niet gratis, maar de besparingsgarantie compenseert het jaarlijkse abonnement volledig. En je hoeft er niets voor te doen. Zodra je de meters hebt geplaatst, verloopt alles automatisch, van de prijsvergelijking tot de verandering van energieleverancier.

Voortaan draait de energiemarkt dus echt om jou en je portemonnee. Toch is dit nog maar het begin. Op basis van de gedetailleerde verbruiksgegevens zouden energieleveranciers bijvoorbeeld veel gerichter energie kunnen inkopen. Dat betekent een stap vooruit voor de energiezekerheid en mogelijkheden voor nieuwe besparingen.

Of wat denk je van groepsaankopen op maat van jouw verbruiksprofiel? Zo vermijd je dat je intekent op een voordelige formule die voor jou duurder zou kunnen uitvallen. IoT en energie? Dat moet je opvolgen!

21.10.2016
door Fokus Online

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel