onderzoek
Opinie

Luc van den Hove: Vlaanderen aan de wereldtop?

09.09.2019
door Fokus Online

Het belang van R&D binnen onze regio kan moeilijk onderschat worden. Ons talent voor onderzoek en innovatie is onze belangrijkste grondstof geworden. Maar om van onderzoek ook een succesvolle business te maken, moet je wel de eerste en de beste zijn.

In een globale economie is dit allesbehalve evident. Informatie verspreidt zich razendsnel en overal ter wereld buigen onderzoekers en ondernemers zich over dezelfde vraagstukken. Innovatie is een race geworden die je als kleinere speler alleen kunt winnen als je het slim aanpakt.

Investeren in geavanceerd 

Slim wil vooral zeggen dat we moeten focussen op onze sterktes. We moeten niet proberen om overal de beste in te zijn, maar moeten keuzes maken en ten volle inzetten op de competenties waarin we uitblinken. Voor Vlaanderen betekent dit vooral investeren in geavanceerde technologie, zoals onder meer nanotechnologie of biotechnologie.

Interdisciplinaire projecten

De toekomst ligt bovendien in de kruisbestuiving tussen deze en andere domeinen. Terwijl nanotechnologie tot nu toe vooral gericht was op de ICT-industrie, werken we nu bij imec bijvoorbeeld steeds vaker aan interdisciplinaire projecten met partners uit andere sectoren; van gezondheidszorg, mobiliteit, onderwijs tot slimme steden en groene energie. Vooral voor kleine spelers ligt het succes vaak verscholen op het kruispunt van zulke interdisciplinaire niches, waarin ze een wereldwijd unieke expertise kunnen opbouwen. Het vinden van die niche is voor veel ondernemers het begin van hun succesverhaal.

‘De innovatiekansen liggen voor het grijpen, wachtend op het juiste ondernemend talent.’

Inzetten op samenwerkingen

Cruciaal om dat succesverhaal vorm te geven is de samenwerking tussen bedrijven, universiteiten, overheden en onderzoeksinstellingen. Binnen imec zetten we bijvoorbeeld sterk in op regionale en internationale samenwerkingen. Door internationaal met topspelers samen te werken, creëren we een aanzuigeffect dat Vlaanderen in het buitenland als high-techregio positioneert.

Ambitieuzer denken

We hebben al veel te bieden op het vlak van onderzoek en innovatie, maar om verder door te breken, moeten we ambitieuzer denken. We laten ons soms nog te veel beperken door een soort ‘bescheidenheid’. Als we echt een centrum van innovatie willen worden, moeten we grootser durven denken en vol overtuiging investeren in projecten waarin we geloven.

Grijp je (innovatie)kans

De komende jaren verwacht ik vooral interessante opportuniteiten waar pakweg nanotechnologie en gezondheidszorg elkaar ontmoeten. Van technologie die onze hersenen decodeert om dementie beter te begrijpen, tot inslikbare elektronica om ons darmstelsel in kaart te brengen, of draagbare technologie die ons aanspoort om gezonder te leven. Daarnaast belooft ook de doorbraak van artificiële intelligentie een spannend verhaal te worden. Aangezien AI een impact zal hebben op nagenoeg elke industrie, liggen de innovatiekansen hier voor het grijpen, wachtend op het juiste ondernemend talent.

Vorig artikel
Volgend artikel