Home Opinie Jürgen Ingels: Tijd reduceren voor betere resultaten

Jürgen Ingels: Tijd reduceren voor betere resultaten

Bijna twintig jaar geleden ondertussen heb ik mijn bedrijf opgericht. Ik herinner me goed dat ik een groot deel van de fondsen, die ik nodig had om te kunnen starten, op café heb opgehaald. Alcohol kan al eens helpen om mensen van hun remmingen af te helpen. Klinkt vreemd, maar op dat ogenblik waren er zero partijen bereid om geld te geven aan het uitwerken van een idee.

“Kom maar terug als je tractie hebt of een klant”, was toen het favoriete zinnetje van investeerders. Het andere deel van de nodige fondsen kwam van de overheid, die via het toenmalige IWT een subsidie gaf om ons idee om te zetten in een stuk software. Vandaag is de situatie gelukkig anders.Geld voor starters is er in overvloed. Er zijn incubatoren, very early stage fondsen, crowdfundingmogelijkheden en overheidsfondsen die startende bedrijven geld toestoppen. Geld is in dat opzicht een pak minder belangrijk geworden en is geen bottleneck meer om te kunnen opstarten.

Wat is dan wel in belang toegenomen de laatste jaren? Managementboeken refereren traditioneel naar vier factoren die nodig zijn om een succesvol bedrijf te kunnen uitbouwen. In de eerste plaats moet je beschikken over een team van superdudes. Daarnaast is een mega grote markt een noodzaak en moet het product dat je bouwt cool, fantastisch en klantvriendelijk zijn. Ten slotte heb je ook geld nodig om succesvol te kunnen zijn. Zonder geld is het lastig om überhaupt iets te kunnen doen.

De subsidiestructuur van morgen moet over meer gaan dan enkel geld.

Toch is er volgens mij een vijfde element dat in een digitale en snel veranderende wereld enorm belangrijk is en nog aan belang zal toenemen: tijd. De beste bedrijven zijn diegene die erin slagen om tijd te reduceren. Dat lijkt iets abstracts en vreemd, maar er zijn honderden manieren om tijd voor je bedrijf te reduceren. Je moet ervoor zorgen dat je niet meer door een leercurve moet gaan en zaken sneller kunt realiseren. Dat geldt voor gebruik van tools, toegang tot kapitaal, internationale ervaring, toegang tot saleskanalen…

Tijd reduceren is iets dat ik consequent probeer te doen voor alle bedrijven waarbij ik betrokken ben. Het is een aparte ingesteldheid en bij elke handeling wordt telkens weer dezelfde vraag gesteld: ‘Hoe kunnen we tijd reduceren?’ Ervaring is daarbij van groot belang. Daarom vind ik dat een modern subsidiebeleid verder moet gaan dan alleen maar geld ter beschikking stellen. Vergis je niet, subsidies zijn nodig, wat mensen ook beweren. Zonder subsidie was mijn bedrijf nooit opgestart geraakt. Toch ben ik van mening dat er nog veel betere resultaten geboekt zouden worden, indien we die subsidies verbinden aan de tijd-reductiegedachte en bedrijven bijstaan met een echt tijd-reductieprogramma. Ik ben ervan overtuigd dat dit het geld nog beter zou laten renderen en mee zal helpen om Vlaamse bedrijven uit te bouwen tot internationale spelers. De subsidiestructuur van morgen moet dus over meer gaan dan enkel geld. Omkadering van bedrijven zal daarbij key worden.

MEER

Hoe ondernemen met oog voor de maatschappij in opmars...

MVOOndernemers hebben meer dan ooit oog voor de maatschappelijke, ecologische en economische impact van wat ze doen. Een paar maatschappelijke evoluties dwingt hen er ook lichtjes toe om waarde in te bakken in hun dna.

Vlaanderen: per definitie internationaal

Agoria Vlaanderen is sinds mensenheugenis een draaischijf voor internationale handel. Door de traditioneel opgebouwde kennis hebben we enkele speerpuntindustrieën

Obesitas in België

ObesitasDe wereld wordt dikker. Letterlijk. Vandaag kampen 2,2 miljard mensen met overgewicht, dat is een derde van de totale bevolking. In België is de situatie nog schrijnender: hier is de helft van de bevolking te zwaar. Hoe is dat te verklaren en wat kunnen we eraan doen?

Iedereen zou een beetje IT’er moeten zijn

Bedrijven blijven in groten getale om IT’ers smeken. Het actieplan Digital Belgium van de vorige federale regering heeft daar niet zoveel aan veranderd. Hoe komt dat? En wat moet er gebeuren om meer mensen voor een ‘digitale carrière’ te laten kiezen?

‘Innovatie noodzakelijk voor veerkrachtig en leefbaar Amsterdam’

Ger BaronOntwikkelingen rondom verstedelijking, milieu en mobiliteit geven uitdagingen voor steden. Ger Baron (Chief Technology Officer), verantwoordelijk voor technologische en sociale innovatie binnen de gemeente Amsterdam, ziet manieren voor een slimmere aanpak.

Alles komt terug

Elien Migalski De Spice Girls. Dé meidengroep van de nineties. Met hun verschillende typetjes van Baby Spice tot Sporty Spice, die perfect bij elkaar pasten, en hun gemakkelijk over te nemen danspasjes. Bekend voor hun eenvoudige liedjes die nog steeds in menigeens hoofd zitten en natuurlijk voor hun outfits!