Home Opinie Jürgen Ingels: Tijd reduceren voor betere resultaten

Jürgen Ingels: Tijd reduceren voor betere resultaten

Bijna twintig jaar geleden ondertussen heb ik mijn bedrijf opgericht. Ik herinner me goed dat ik een groot deel van de fondsen, die ik nodig had om te kunnen starten, op café heb opgehaald. Alcohol kan al eens helpen om mensen van hun remmingen af te helpen. Klinkt vreemd, maar op dat ogenblik waren er zero partijen bereid om geld te geven aan het uitwerken van een idee.

“Kom maar terug als je tractie hebt of een klant”, was toen het favoriete zinnetje van investeerders. Het andere deel van de nodige fondsen kwam van de overheid, die via het toenmalige IWT een subsidie gaf om ons idee om te zetten in een stuk software. Vandaag is de situatie gelukkig anders.Geld voor starters is er in overvloed. Er zijn incubatoren, very early stage fondsen, crowdfundingmogelijkheden en overheidsfondsen die startende bedrijven geld toestoppen. Geld is in dat opzicht een pak minder belangrijk geworden en is geen bottleneck meer om te kunnen opstarten.

Wat is dan wel in belang toegenomen de laatste jaren? Managementboeken refereren traditioneel naar vier factoren die nodig zijn om een succesvol bedrijf te kunnen uitbouwen. In de eerste plaats moet je beschikken over een team van superdudes. Daarnaast is een mega grote markt een noodzaak en moet het product dat je bouwt cool, fantastisch en klantvriendelijk zijn. Ten slotte heb je ook geld nodig om succesvol te kunnen zijn. Zonder geld is het lastig om überhaupt iets te kunnen doen.

De subsidiestructuur van morgen moet over meer gaan dan enkel geld.

Toch is er volgens mij een vijfde element dat in een digitale en snel veranderende wereld enorm belangrijk is en nog aan belang zal toenemen: tijd. De beste bedrijven zijn diegene die erin slagen om tijd te reduceren. Dat lijkt iets abstracts en vreemd, maar er zijn honderden manieren om tijd voor je bedrijf te reduceren. Je moet ervoor zorgen dat je niet meer door een leercurve moet gaan en zaken sneller kunt realiseren. Dat geldt voor gebruik van tools, toegang tot kapitaal, internationale ervaring, toegang tot saleskanalen…

Tijd reduceren is iets dat ik consequent probeer te doen voor alle bedrijven waarbij ik betrokken ben. Het is een aparte ingesteldheid en bij elke handeling wordt telkens weer dezelfde vraag gesteld: ‘Hoe kunnen we tijd reduceren?’ Ervaring is daarbij van groot belang. Daarom vind ik dat een modern subsidiebeleid verder moet gaan dan alleen maar geld ter beschikking stellen. Vergis je niet, subsidies zijn nodig, wat mensen ook beweren. Zonder subsidie was mijn bedrijf nooit opgestart geraakt. Toch ben ik van mening dat er nog veel betere resultaten geboekt zouden worden, indien we die subsidies verbinden aan de tijd-reductiegedachte en bedrijven bijstaan met een echt tijd-reductieprogramma. Ik ben ervan overtuigd dat dit het geld nog beter zou laten renderen en mee zal helpen om Vlaamse bedrijven uit te bouwen tot internationale spelers. De subsidiestructuur van morgen moet dus over meer gaan dan enkel geld. Omkadering van bedrijven zal daarbij key worden.

MEER

20 patiënten per seconde

BD Benelux Weinig sectoren veranderen zo snel en zo ingrijpend als de gezondheidszorg. Om deze verandering mee vorm te geven, is blijven investeren in innovatie en samenwerking met klanten en partners nodig. “Met die combinatie kun je het meeste waarde bieden aan de hele zorgsector”, zegt Alexander Alonso, General Manager BD Benelux.

Podcast #3: Circulaire economie en de schoonheid van afval

Podcast Circulaire economie: het is een economisch systeem waar steeds meer jonge bedrijven van dromen én naar streven. Een ideaal scenario waarbij grondstoffen hergebruikt worden en er dus zo weinig mogelijk verloren gaat. Maar hoe vertaalt dat zich concreet?

Het belang van opleidingen als basis voor startende ondernemers.

StartersTot voor kort gold de verplichting voor mensen die een eigen bedrijf opstarten om een attest bedrijfsbeheer te hebben. Dat was een proeve van bekwaamheid die nodig was om een bedrijf op te richten en te leiden. Vanaf 1 september 2018 is die verplichting weggevallen. 

Je studentenleven: meer dan alleen pinten geven

Jochen MerlierStudenten en drinken, dat is de cliché. Ontspannen kan ook in een andere vorm, op een meer leerrijke en een gezonde manier. Enkele studenten leggen uit hoe zij hun vrije tijd nuttig besteden.

Schrijven voor mensenrechten

Schrijf-ze-VRIJdag Op vrijdag 7 februari grepen 100.000 leerlingen uit meer dan 550 lagere en middelbare scholen in Vlaanderen naar hun pen ter verdediging van mensenrechten.

Drie industrieën in digitale transitie

Digitale transformatie Digitale transformatie komt in veel gedaantes. Drie technologiespelers observeren de digitale paraatheid van organisaties in een deelsector van hun werking.