Home Technologie R&D Een kleine hap uit de wetenschap Drie toonaangevende hedendaagse wetenschappers


Een kleine hap uit de wetenschap
Drie toonaangevende hedendaagse wetenschappers

Aristoteles, Albert Einstein, Marie Curie of Sir Isaac Newton: het zijn slechts enkele van de ronkende namen die je blijft tegenkomen in geschiedenisboeken. Ze hebben stuk voor stuk de noodzakelijke fundamenten gevormd van de huidige wetenschap, en waren een van de eersten in hun eigen veld van expertise die de juiste vragen stelden – en vooral de correcte antwoorden vonden.

Maar wat ze gemeen hebben: ze lopen jammer genoeg niet meer in ons midden. Maar hun baanbrekende ideeën zullen voor altijd voortleven, al is het maar in de nieuwste onderzoeken die worden uitgevoerd, gebaseerd op die originele eerste inzichten.

Wij keken naar drie van de strafste onderzoekers en wetenschappers die wel nog dezelfde lucht inademen en naar dezelfde maan kijken. Al zal er hier en daar wel eentje tussen zitten die net een kosmosje verder kijkt:

1. Edward Witten, wiskundig natuurkundige
Beginnen doen we met de benjamin van de bende: Witten is een Amerikaans professor met 67 jaren op zijn teller, wat wil zeggen dat hij gerust nog enkele carrières te gaan heeft. Al is hij tot hiertoe al redelijk straf bezig. Hij wordt de grootste levende theoretische fysicus genoemd. Dit werd ondertussen reeds bewezen doordat hij in 1990 de Fieldsmedaille won, zowat de Nobelprijs voor de wiskunde. Ook andere prijzen zoals de Lorentzmedaille, de Frederic Esser Nemmersprijs en de Doorbraak in Fundamentele Fysica kwamen bij hem terecht in 2012.

Maar wat doet hij precies? Witten werkt voornamelijk aan de M-theorie (zie uitleg hieronder!), en tracht een soort van overkoepelende omschrijving – unificatie – te vinden voor de verschillende bestaande snaartheorieën. Hoogst ingewikkelde materie dus, dat ons petje en zelfs vele van zijn wetenschapscollega’s danig te boven gaat. Het laat hem evenwel toe in tal van andere wetenschappelijke gebieden te werken, waaronder zwaartekracht, kosmologie, geometrie, algemene relativiteitstheorie…

2. Jane Goodall, antropologe en biologe
Met Jane Goodall, 84 jaar, zouden we vrienden kunnen zijn. Niet enkel omdat je je werkelijk met niemand anders samen een theetje ziet drinken terwijl je de hand van een of andere chimpansee liefdevol vasthoudt, maar ook omdat ze werkelijk een briljante vrouw is met een goed hart. Haar bekendste werk is de wel liefst 40-jarige studie die ze uitvoerde naar het sociale leven van de chimpansee, waarbij de belangrijkste ontdekking was dat chimpansees zelf werktuigen maken en gebruiken. Iets dat enkel nog maar aan mensen was toegekend.

Sindsdien zet Goodall zich in voor het behoud van mensapen allerhande en geeft ze veel publieke lezingen, op bijvoorbeeld TED-bijeenkomsten of in haar eigen opgerichte Jane Goodall Institute. National Geographic maakte ook een film over haar leven en studie – ‘Jane The Movie’ – en er is zelfs een orchidee naar haar genoemd: de dendrobium goodallanium. Daarvoor doe je het toch?

3. James Watson, moleculair bioloog
De oudste wetenschapstelg sluit deze voorlopige top drie. James Watson, 90 jaar, is de man die tot hiertoe het dichtst bij de essentie van ons eigen, individuele bestaan is gekropen. Dat deed hij samen met Francis Crick, Rosalind Franklin en Maurice Wilkins, toen hij in 1953 de ontdekking deed van wat de structuur van DNA is.

De lijst van onderscheidingen voor zijn werk is eindeloos, maar de Nobelprijs voor de fysiologie of geneeskunde staat er zeker tussen. Die medaille verkocht hij echter een aantal jaar later, nadat hij racistische opmerkingen had gemaakt in The Sunday Times, en zich daarvoor wilde verontschuldigen. Weinig mensen die met Watson een theetje willen drinken dus, maar desalniettemin heeft hij voor een gigantische doorbraak gezorgd in de wetenschap.

Geniale lijst
De lijst van geniale, baanbrekende, levensveranderende, en helaas hier en daar onaangename wetenschappers, is natuurlijk nog veel langer dan dit. De wereld en alles daarbuiten is helemaal nog niet aan zijn wetenschappelijk einde toegekomen. Er zijn nog miljoenen vragen te beantwoorden en nog veel gebieden die steunen op de reeds bestaande wetenschappelijke inzichten.

Maar de leukste vraag blijft: met wie zou jij wel eens willen dineren, dead or alive?
Wij gaan voor de interactie met Einstein en een van Goodalls chimpansees.

 

MEER

Het ideaal van de stad van de toekomst

Duurzame stad ‘Er is nood aan een compleet nieuw businessmodel’, zegt de ene expert. ‘Eigenlijk moet Vlaanderen herontwikkeld worden’, zegt de andere. De visies over de duurzame stad – en hoe die te bereiken – lopen vaak uiteen. Maar over één ding zijn alle experts het eens: het moet anders.

‘Havens moet elkaar niet beconcurreren, maar versterken’

Daan SchalkHet gaat hard voor fusiehaven North Sea Port: de doelstellingen voor 2020 zijn namelijk nu al gehaald. De ambitie was een omslag van 70 miljoen ton, maar dat cijfer is dus reeds binnen. Bovendien steeg het aantal jobs met 2500. De fusie tussen Havenbedrijf Gent en Zeeland Seaport was met andere woorden een gouden zet.

AED: groene bakjes die levens redden

Groene kastjes Zo’n 10.000 AED’s, Automatische Externe Defibrillatoren, zijn er al in ons land geïnstalleerd. Dat klinkt veel, maar het zijn er eigenlijk veel te weinig, zegt de Belgische Cardiologische Liga. Wat doet zo’n AED en hoe moet je hem bedienen?

O&O floreert in Vlaanderen

O&O-vestigingComplexe wetten rond belastingen, administratie en bedrijfsontwikkeling kunnen de zoektocht naar een geschikte locatie voor een O&O-vestiging serieus bemoeilijken. Bedrijven hebben nood aan persoonlijke begeleiding.

Blockchain heeft grote impact op mens en bedrijf

blockchainontwikkelingenBlockchain: tovertechnologie in de nabije toekomst? Of vooralsnog een abstract verhaal dat nog niet helemaal landt? Onze experts delen hun kennis, inzichten én voorspellingen, elk vanuit hun eigen branche.  

Kan technologie ons uit die luie zetel helpen?

Technologie in beweging‘We shape technology, and then technology shapes us.’ Filosoof Marshall McLuhan wist het al in de jaren 50. Maar hoe etaleert die stelling zich in de praktijk, als we bijvoorbeeld kijken naar voldoende beweging? Kan mobiele technologie ons vaker naar buiten brengen en ons ‘sportief’ gedrag veranderen?