industrie 4.0
Opinie

‘Bedrijven, mis de trein van Industrie 4.0 niet’

23.08.2017
door Fokus Online

De snelheid van innovatie is belangrijk voor de competitiviteit van onze Vlaamse bedrijven. Enkel zo maken we het verschil. De kennis die we daarvoor nodig hebben, kunnen we alleen maar vergaren als we samenwerken. Industrie 4.0, kennisinstellingen en overheid hebben elk een belangrijke rol te spelen om onze bedrijven te helpen accelereren en excelleren.

Ik geloof in slimme fabrieken. En we hebben zeker een aantal goede voorbeelden in Vlaanderen. Denk aan Audi, JTEKT, Newtec, TE Connectivity, Van Hoecke of Volvo Trucks. Ze zijn stuk voor stuk het resultaat van een visie om de beste te willen zijn en blijven. Omdat ze vroeg op de trein van Industrie 4.0 gesprongen zijn, kunnen ze producten afleveren die ook in een geglobaliseerde wereld competitief gemaakt worden. Ondanks de loonkost. Sensoren, processen, connectiviteit en rekencapaciteit laten toe om slimme producten en productiesystemen te bouwen en leiden tot nieuwe businessmodellen. Daarbij staat het product mét de dienst centraal. We evolueren van een aanbodgedreven economie naar een vraaggedreven economie. Meer keuze, op het moment dat ons past.     

Neem de vraag naar gepersonaliseerde producten, aan de kost van serieproductie. Dat vergt het soort van flexibiliteit in de productie-omgeving die alleen door de optimale samenwerking tussen mens en machine tot stand kan komen. Robots nemen de zware, repetitieve taken op zich en de operator komt tussen voor complexe, veranderende taken. Die producten moeten bovendien ook snel leverbaar zijn. En daar willen klanten voor betalen. Door je als bedrijf constant aan te passen aan die veranderende omgeving, kunnen we de productie in Vlaanderen houden én zelfs terug naar Vlaanderen brengen.

We evolueren van een aanbodgedreven economie naar een vraaggedreven economie.

Om op die manier te innoveren, is kennis nodig. Kennis die uit samenwerking komt. Daarbij zetten innovatieleiders de toon en trekken de rest mee. Het is daarom belangrijk om ecosystemen te bouwen over de waardeketen heen. Daarin komen bedrijven én kennisinstellingen samen tot nieuwe inzichten. Door die daarna te vertalen naar concrete producten en productieprocessen, kunnen bedrijven sneller en beter innoveren – accelereren en excelleren dus. Flanders Make slaat in dit kader niet alleen een brug tussen de academische wereld en de industrie, maar biedt ook de onderzoeksinfrastructuur om die kennis te concretiseren. De overheid op haar beurt, stimuleert de samenwerking onder meer via subsidies.

Industrie, kennisinstellingen en overheid zijn op die manier elk op zich de drijvende kracht achter een industrie 4.0, die zowel grote als kleine bedrijven toelaat om mee te zijn met de laatste nieuwe trends en dus om hun (internationale) competitiviteit te verhogen. Een betere marktpositie leidt op zijn beurt tot groeiende productie, een stijgend aandeel van de industrie in ons BNP, jobcreatie en uiteindelijk – meer welvaart.   

Vorig artikel
Volgend artikel