wearables
R&D

De gezondheidsrevolutie plakt aan je lijf

11.04.2019
door Fokus-online.be

De gezondheidsrevolutie is volop gaande, en in de kern van deze vooruitgang vind je de wearables terug. Het enorme potentieel van deze wearables – denk Fitbit of Apple Watch – zette de opmars ervan, binnen het domein van de digital health, in gang. Een gunstige vooruitgang, die het in staat stelt om sneller juiste diagnoses te maken en betere medicijnen te ontwikkelen.

Aan de frontlinie van die gezondheidsrevolutie staan onder meer Hans Danneels en Hans De Clercq van Byteflies, een platform dat wearables omzet in real time én het toelaat om nauwkeurig gezondheidsdata te verzamelen. Beide behaalden een doctoraat in de micro-elektronica aan de KU Leuven, maar ook in Silicon Valley werd er heel wat tijd gespendeerd. “Toen ik daar werkte, en veel bezig was met digital health, zag ik hoe iedereen zijn tanden stukbeet op manieren om sneller nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen”, vertelt Hans Danneels. “Dat duurt nu 10 tot 15 jaar, en de kosten zijn immens. Elke dag dat een geneesmiddel sneller op de markt komt, betekent al gauw een besparing van 1 miljoen euro. En dan tellen we de winst aan mensenlevens niet eens mee.”

Correct en in real time

Wearables zouden dat eindeloze proces van klinische tests enorm kunnen versnellen. Nu wordt er aan patiënten, die een nieuw medicijn testen, gevraagd om thuis een soort van dagboek bij te houden. Dat is vaak onnauwkeurig en onbetrouwbaar. “Vanzelfsprekend zijn wearables een stuk accurater”, legt Hans De Clercq uit. “Sensoren houden 24/7 alle relevante parameters bij en sturen in real time gegevens door naar de onderzoekers. Met waterdichte data in de hand stellen ze de juiste diagnose en bedenken ze de juiste behandeling.”

“België is de wereldwijde nummer drie in klinische tests: ook onze ingenieurs moeten niet onderdoen. Hier kan echt héél veel.” 

Cloud voor de health sector

Byteflies ontwikkelde dus een toolbox die toelaat om snel draagbare of wearable medische applicaties te kunnen bouwen. “Je kunt het een beetje vergelijken met de cloud. Het was behoorlijk complex voor de techreuzen van deze wereld om die te bouwen. Maar nu Google Cloud of Microsoft Azure er zijn, kunnen nieuwe spelers als Airbnb of Uber daarvan profiteren om in geen tijd een miljardenbusiness uit de grond te stampen. Wat de cloud is voor Uber of Airbnb, is Byteflies voor de health sector. Met ons platform is 80 procent van het werk dus al gedaan”, verduidelijkt Hans De Clercq. “In functie van wat je precies wil testen en meten kun je dan onze technologie configureren.”

Nummer 3 in klinische test

Danneels en De Clercq waren kind aan huis bij Google en hebben net hun Amerikaanse vestiging verplaatst van San Francisco naar New York. Toch blijven ze ook in Berchem, en wel met goede reden: “Wist je dat België de wereldwijde nummer drie in klinische tests is? En dat we met imec, de VUB en Gasthuisberg ongelooflijk sterk staan in biotech? Ook onze ingenieurs moeten niet onderdoen voor die van Stanford of Berkeley. Onderschat ons land dus zéker niet. Hier kan echt héél veel.”

Mensen sterven door slechte diagnoses, terwijl de technologie toelaat om het helemaal anders aan te pakken. We willen de gezondheidszorg veranderen met Byteflies.

Schaamteloos groots denken

Danneels gaat verder: “Mensen sterven door slechte diagnoses, terwijl de technologie toelaat om het helemaal anders aan te pakken. We willen de gezondheidszorg veranderen met Byteflies. All or nothing. Het is misschien wat atypisch Vlaams, maar we hebben in de VS geleerd om schaamteloos groots te durven denken.” Om die grootse Amerikaanse gedachte ook in de praktijk te ondersteunen, kregen ze hulp van VLAIO-projectadviseur Geert Carchon en bedrijfsadviseur Marc Tiri. Die laatste licht toe:“Samen hebben we begeleid naar een subsidie voor coöperatief onderzoek. Daarna gingen ze met steun van een ontwikkelingsprojectpraktisch aan de slag met hun onderzoeksresultaten.”

En daar zijn ze bij Byteflies zeker dankbaar voor: “Het is dankzij VLAIO dat wij de kans kregen om bij UCB, het grote biofarmaceutische bedrijf uit Brussel,te tonen wat we in onze mars hadden. Marc Tiri heeft de deur daar voor ons uit het slot gewrikt. Zonder hem waren we niet eens voorbij de receptie geraakt.”Tiri vult aan: “Wat ik in hen bewonder is echt die drive. Als je er één woord op moet plakken: born global. Vlaanderen als uitvalsbasis, met een duidelijk objectief om groot te worden.”

Meer over… 

Wil jij ook groeien en innoveren? VLAIO Bedrijfsadviseur Marc Tiri en zijn collega’s staan voor jou klaar. We zijn een kritisch klankbord en brengen de sterktes en zwaktes van je plannen in kaart. Daarbij adviseren we je over subsidies en financiering en brengen je in contact met de nodige experten uit ons netwerk. Maak een afspraak via vlaio.be.

Vorig artikel
Volgend artikel