Home Technologie R&D 3 vragen aan... Maraca International BVBA

3 vragen aan… Maraca International BVBA

Is biotechnologie een R&D-intensieve sector?
“De sector werkt volop aan de medische oplossingen van de toekomst, zoals nano- technologie-applicaties voor medische hulpmiddelen en diagnostische tests (IVD’s). Om die producten op de markt te krijgen, moeten we ze eerst begrijpen, zodat we ze kunnen controleren. Tijdens een pandemie als COVID-19 zie je helaas dat er heel wat onge- controleerde (zelf)tests op de markt komen.”

Hoe verhoudt de geïnvesteerde tijd in R&D zich tot de stappen daarna?
“Biotech spendeert 50 procent van zijn energie aan R&D. Tussen een eerste idee en vermarkting zit 2-4 jaar, met specifieke milestones, maar nu zitten we in een uitzonderlijke situatie. Het proces kan dan verkort worden door sneller te schakelen. Dat kan ongecontroleerd, zodat een product binnen de 3 maanden op de markt komt, maar dat is niet aangewezen. Je moet eerst een analytische en klinische studie uitvoeren, zodat het pakket reviewed kan worden. Dan spreken we over 6 maanden.”

Hoe groot is het belang van partnerships?
“Grote bedrijven kunnen alles van concept tot go-to-market zelf realiseren of beheren. Zoals een eigen R&D-afdeling die aan alle regulatoire en klinische voorwaarden voldoet. Kmo’s in Europa hebben die structuur niet en zijn aangewezen op partnerships. Vooral nu, met de nieuwe medical device-regelgeving. MARACA begeleidt kmo’s om nieuwe technologieën te integreren zodat nieuwe producten op de markt gezet kunnen worden.”

MEER

Op een dag vind je de reis van je...

Expertpanel De jaarlijkse vakantie: niet alleen is het telkens (aangenaam) puzzelen om de juiste bestemming te kiezen, maar welke reisformule kies je bovendien? Laat je je heerlijk verwennen door een reisorganisatie die alles voor je regelt? Mag het met fysieke inspanningen gepaard gaan? Drie mogelijkheden op een rijtje!

Een huis? Dat is dan 1 euro, alstublieft!

Huis kopenEen huis kopen voor maar één euro in een charmant en zonovergoten Siciliaans dorpje? Het klinkt ongelooflijk, maar het is echt waar. En het is zelfs niet de eerste of enige manier om wel heel goedkoop aan een dak boven je hoofd te komen. Al zijn er natuurlijk ook wel wat voorwaarden aan verbonden.

‘Innovatie noodzakelijk voor veerkrachtig en leefbaar Amsterdam’

Ger BaronOntwikkelingen rondom verstedelijking, milieu en mobiliteit geven uitdagingen voor steden. Ger Baron (Chief Technology Officer), verantwoordelijk voor technologische en sociale innovatie binnen de gemeente Amsterdam, ziet manieren voor een slimmere aanpak.

De nieuwste ‘modegrill’: groenten op het rooster gelegd

Seppe NobelsJe hebt zo van die mensen - de die hard barbecueërs -  die 365 dagen per jaar staan te grillen. Vroeger was vooral vlees het hoofdingrediënt, maar ondertussen liggen de prioriteiten ergens anders. Ook de langvergeten groenten hebben ondertussen hun weg naar de grill gevonden.

Nieuw vennootschapsrecht: wat verandert er en waarom?

vennootschapsrecht Het Belgische vennootschapsrecht is aan modernisering toe. Iets wat al langer bekend was, maar waar nu door minister van Justitie Koen Geens eindelijk werk van gemaakt wordt. Wat verandert er en waarom draagt dat bij aan onze internationale handelspositie?

Boost de coronacrisis vaccinonderzoek?

Vaccinonderzoek In tijden van non-crisis is academisch onderzoek, waaronder vaccinonderzoek, niet altijd gemakkelijk. Het kost jaren research om problemen op te lossen die zich misschien niet eens zullen stellen. Bij COVID-19 gebeurde dat wel. “Mochten we nu een vaccin hebben, zouden we niet in deze situatie zitten.”