Home Technologie IT IT in transitie

Serge Beniers

IT in transitie

Serge BeniersVroeger was alles simpel. Er was infrastructuur, met name hardware en applicaties, voor de business. Die werden onderhouden en beheerd door de IT-afdelingen. Vandaag de dag ziet het plaatje er een stuk complexer uit.

De positie van de IT-afdeling moet herzien worden, om als bedrijf toekomstbestendig te zijn en te blijven. We zitten in een enorme technologiepush. Providers kijken zoveel mogelijk naar cloud solutions, maar denk bijvoorbeeld ook aan 3D-printing, IoT en robotisering. Daar komt een enorme informatiepush bij. Je kunt via tal van manieren aan data komen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Bij veel IT-afdelingen roept dat een hoop vraagtekens op. Welke platformen en tools moeten ze hebben en/of toestaan? Moeten ze iets met de data science en wat met de AI-hype?

Technologiepush

De IT-afdeling was altijd vooral een beheeromgeving. Met het veranderende landschap, de nieuwe technieken en de enorme vaart waarmee er ontwikkeld wordt, vragen we meer van deze afdeling. IT is de spil van een bedrijf geworden en speelt een belangrijke rol bij de continuïteit van een bedrijf. Die technologiepush begint zijn plek te bemachtigen, ontwikkelingen gaan snel, dus het up-to-date blijven is een uitdaging. De data die je extra kunt verkrijgen met al die nieuwe ontwikkelingen is bij veel bedrijven nog een stuk onontgonnen gebied.

Informatiepush

Het roept veel vragen op die schreeuwen om een antwoord. Waar is de data, is die wel van ons, en is het bovendien GDPR-compliant? Nog meer dan ooit moet de informatiepush samenwerken met de technologiepush. De van oudsher beheerafdeling moet ondernemen, en wat ooit dienstverlenend was, moet nu een voortrekkersrol pakken.

‘Het is essentieel dat je goed nadenkt waarop je precies een antwoord wilt.’

Laten we ons niet voor de gek houden. Data science is slimme wiskunde in een nieuw jasje en al deze data zetten we in een hele grote database die we data lake noemen. Vragen die we ons enkele decennia geleden stelden, maar toen niet konden beantwoorden door gebrek aan computing power. Artificiële intelligentie was er toen ook al, alleen zijn we het steeds anders gaan noemen.

Wat doen we ermee?

Huidige computing power stelt ons in staat om snel berekeningen door te voeren, vaak in real-time. Alles is tegenwoordig geconnecteerd. Het is essentieel dat je goed nadenkt waarop je precies een antwoord wilt, want anders wordt het meer de vraag van het konijn uit ‘Alice in Wonderland’: ‘If you don’t know where you are going, any road will get you there’. Dit blijft ook de science-vraag. Alles is interessant om te onderzoeken, maar wat levert het ons nu op en wat ga je ermee doen?

Spil van transformatie

Technologie gaat verder volwassen worden. De transitie zal betekenen dat beroepen verdwijnen en nieuwe terugkomen. Weerstand bieden heeft geen zin, maar je moet wel de vraag blijven stellen wat nu en noodzaak samenbrengt. Als CIO, CTO, informatiemanager of IT-manager ben je echt de spil van transformatie geworden – hoe gaaf is dat?!

MEER

3 vragen aan 
Paul De Muynck

Wanneer kies je voor een shuttlebus? Paul De Muynck, Director van Flibco legt het ons uit waarom de shuttlebus vele voordelen biedt.

Opslag: Elk fruitje zijn truitje

verpakkingen Groenten en fruit zijn doorgaans delicate producten die – bij voorkeur – vers en ongeschonden op je bord terechtkomen. Verpakking is daarbij van cruciaal belang, van bij de oogst en gedurende de hele reis die de goederen afleggen tot ze in het winkelpunt liggen.

Zwarte vrijdag spoelt de rode cijfers door

Tien jaar geleden had geen mens er al van gehoord, maar sinds enkele jaren duikt het Black Friday-fenomeen ook in onze contreien op. Van waar komt die winkelhoogdag eigenlijk? En hoe belangrijk is dit voor winkels en bedrijven?

De toekomst is aan eerlijke landbouw

Melkproductie Een melkboer krijgt momenteel ongeveer 33 cent voor elke verkochte liter melk. Om zichzelf een eerlijk loon te betalen, zou 45 cent een minimum moeten zijn.

Digitalisering als motor voor innovatie

DigitaliseringMeer en meer chemiebedrijven ontdekken de voordelen van artificiële intelligentie, Internet of Things en cloud technology. Het effect daarvan is tot in de laboratoria voelbaar. Verwacht wordt dat onderzoekers in de toekomst sneller tot een doorbraak zullen komen. 

Van klik tot levering

Online shoppen Het lijkt allemaal zo simpel en snel tegenwoordig. Eén muisklik en de dag erna wordt je pakketje thuisbezorgd. Maar er zit er veel meer achter. "Achter die digitale bestelling schuilt een complex en gestructureerd logistiek proces."