Luc Burgelman
IT

Entrepreneur in Residence bij SYNTRA Vlaanderen

07.06.2019
door Fokus-online.be

Luc Burgelman vervoegt SYNTRA Vlaanderen als Entrepreneur in Residence. Hij zal er werken aan de ontwikkeling van een ecosysteem rond duaal leren. Dat vorm moet krijgen in een uniek digitaal platform.

Met Luc Burgelman haalt SYNTRA Vlaanderen meer dan 25 jaar topexpertise rond data in huis. En een indrukwekkend curriculum als CEO en founder van innovatieve bedrijven. Burgelman begon zijn carrière in de industrie, als Program Manager bij staalconcern Corus. In 1999 startte hij samen met Peter Hinssen en Frank Hamerlinck zijn eerste bedrijf Porthus op. Dat cloud-gebaseerde oplossingen avant la lettre ontwikkelde en in de markt zette. Het bedrijf werd in 2006 naar de beurs gebracht en in 2009 verkocht aan het Amerikaanse Descartes Systems Group. Voor deze technologiereus bracht Burgelman de integratie tot stand op de Amerikaanse markt.

Eerste keer in Residence

Bij IBBT, werd Burgelman een eerste keer aangezocht als Entrepreneur in Residence. Later iMinds en nu ondergebracht binnen onderzoekscentrum imec. Om er samen met universiteiten en bedrijven onderzoek te doen rond technologie en nieuwe start-ups te creëren. Zelf richtte hij in 2012 de big-dataspecialist NGDATA op. Waar hij een half jaar geleden zijn taken als CEO doorgaf.

Zoeken naar consensus

Als Entrepreneur in Residence zal Luc Burgelman SYNTRA Vlaanderen begeleiden en adviseren in de uitbouw van een ecosysteem rond opleiding en ondernemerschap. In samenwerking met opleidingscentra, middelbare en hogescholen, universiteiten en bedrijven zal hij zoeken naar een consensus over hoe Vlaanderen in de toekomst zijn leertrajecten wil vormgeven. Door opleidingen, jobs en mensen dichter bij elkaar te brengen, wil de dataexpert annex entrepreneur vastgeroeste regels ontwrichten. Ideeën aanwakkeren, creativiteit opwekken en innovatie mogelijk maken. Die aanpak moet de basis leggen voor een uniek online platform. Een virtuele ontmoetingsplaats en app store waar elk soort van carrièrevraag een antwoord krijgt.

Het residentschap

Vandaag maakt Burgelman deel uit van de raad van bestuur van een aantal beloftevolle start-ups en toonaangevende bedrijven in verschillende sectoren. Zoals het Gentse synchronisatieplatform PieSync en het Europese textielbedrijf Hannecard. Met zijn eigen bedrijf Innacco, waarvan hij partner en co-founder is, begeleidt hij zowel startende als grote ondernemingen in innovatieprocessen. Zijn residentschap bij SYNTRA Vlaanderen kadert als project binnen deze professionele activiteiten.

De rol van de overheid? Een infrastructuur definiëren voor het ecosysteem.

In de hoedanigheid van neutrale bemiddelaar, manager en inspirator wil Burgelman in een eerste fase nagaan wie de spelers zijn. Waar hun raakpunten en frustraties liggen en hoe ze elkaar kunnen vinden. Samen met alle partners wil hij een datastrategie ontwikkelen voor carrièrebreed duaal leren. Een dubbelklik op dit strategisch plan moet uitklaren waar en hoe technologie kan worden ingezet om geslaagde processen tot stand te brengen.

Ongekende mogelijkheden

“Ik geloof in the art of possibility”, tekent de ondernemer aan. “Alles kan met data. Dat is de sterkte en meteen ook het risico. Heel veel bedrijven zijn bezig met data. Maar weinigen lukt het om ook echt succesvolle projecten te ontwikkelen. Omdat ze niet weten wat ze precies willen doen of bereiken. De nieuwe technologieën openen ongekende mogelijkheden. Praktijkopleidingen door gebruik van virtual reality, een LinkedIn-toepassing ‘on steroids’, die vertelt welk bedrijf nu al een plek heeft voor wie een bepaalde opleiding volgt. Een digitale jobcoach in elke fase van een carrière.”

SYNTRA Vlaanderen als facilitator

“Het gebruik van data in het zoeken naar jobs en opleidingen is niet nieuw”, vervolgt Burgelman. “Maar het gebeurt fragmentair, door elke speler afzonderlijk. Een overkoepelende biotoop waarin al deze data bij elkaar worden gebracht, zou behoorlijk revolutionair zijn. Voor een overheidsinstantie als SYNTRA Vlaanderen zie ik een rol weggelegd als facilitator om een dergelijk ecosysteem tot stand te brengen. Waar bedrijven en opleiders de incentive moeten krijgen om noden te signaleren en naar oplossingen te zoeken, moet een overheid de infrastructuur definiëren en op niveau brengen.”


Luc Burgelman, pionier in kunstmatige intelligentie

Begin jaren 90 was hij een van de eersten die met het diploma Informatietechnologie – met specialisatie in AI – de arbeidsmarkt betrad. Toen had hij al een master in de ingenieurswetenschappen aan de universiteit van Gent op zak.

Vorig artikel
Volgend artikel