hyperautomation
IT

Joris Van Ostaeyen: De hype van hyperautomation

24.11.2020
door Fokus Online

Stel je voor dat er een technologie zou bestaan waarmee je hybrideteams van robots en mensen kunt laten samenwerken. De softwarerobots voeren de repetitieve, saaie taken automatisch uit zodat hun menselijke collega’s zich kunnen richten op creatieve en strategische uitdagingen. 

Hyperautomation

Het goede nieuws? Deze technologie bestaat al – geen wonder dat ‘hyperautomation’ de IT-trend is van 2020. Hyperautomation combineert Robotic Process Automation (RPA), AI en Process Mining om repetitieve bedrijfsprocessen te automatiseren. Vooral de snelle evolutie van RPA-technologie verklaart waarom hyperautomation vandaag zo hoog op de agenda staat bij heel wat bedrijven en organisaties wereldwijd. 

Robotic Process Automation

RPA is al enkele jaren het meest sexy drieletterwoord in de IT-sector en het snelstgroeiende softwaresegment ter wereld. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de astronomische groei die RPA-marktleider UiPath op enkele jaren tijd doormaakte: van een Roemeense dienstverlener met 30 werknemers in Boekarest tot een wereldwijd technologiebedrijf met bijna 3.000 medewerkers en een hoofdkwartier in New York.

Virtuele collega’s creëren

Met RPA-software kun je virtuele collega’s of softwarerobots creëren die de repetitieve handelingen van hun menselijke collega’s nabootsen in computersystemen. Deze softwarerobots worden wereldwijd al op grote schaal ingezet voor heel diverse administratieve toepassingen, zoals het ingeven van verkooporders, het verwerken van facturen, het uitvoeren van loonberekeningen en het up-to-date houden van klantengegevens. 

Significante kostenreductie

Het grote voordeel van RPA is dat deze technologie heel wat tijd bespaart die vandaag opgaat aan administratieve taken. Deze tijdsbesparing vertaalt zich in een significante kostenreductie: de typische terugverdientijd van een RPA-robot is 6 à 9 maanden. Bovendien zijn bedrijfsprocessen met RPA-robots performanter en minder onderhevig aan fouten, want softwarerobots werken 24/7 en hun aandacht verslapt nooit. Ze hebben trouwens ook een positief effect op de jobinhoud van hun menselijke collega’s: het zijn immers meestal de saaiste taken die het eerst geautomatiseerd worden. 

Beperkingen

De grootste beperking is voorlopig dat RPA-robots niet zelf kunnen redeneren of beslissingen nemen. Hyperautomation biedt daar een antwoord op. Zo kun je softwarerobots maken die slimmer zijn en complexere processen de baas kunnen. Dit laat toe om ook bedrijfsprocessen te automatiseren die minder volgens vaste regels verlopen of gestandaardiseerd zijn. Denk maar aan de interpretatie van ongestructureerde documenten zoals e-mails, jaarrekeningen of contracten.

In de lift

Ook in België zit RPA enorm in de lift, zowel bij grote ondernemingen als bij kmo’s. Dit merken we door de evolutie van ons bedrijf robonext, een RPA-integrator gebaseerd in Edegem. Toch is het potentieel nog zeer groot, want in vergelijking met de Europese buurlanden, en zeker de VS, loopt België wat achter in de adoptie van RPA.

Vorig artikel
Volgend artikel