transformatie
IT

Fit en klaar voor de digitale transformatie?

25.11.2020
door Fokus Online

De digitale transformatie: de uitdrukking alleen al heeft tegenwoordig een bijna mythische bijklank. Wat is zo’n transformatie dan wel? En hoe pak je het aan als onderneming? Robin Joncheere, Vice-President Go To Market van de wereldwijde IT-dienstenleverancier NTT, legt uit. 

Digitale transformatie

Wat een digitale transformatie omvat, laat zich vrij simpel samenvatten, zegt Robin. “Het gaat erom dat je technologie inzet om slimmer, beter of goedkoper te worden dan je concurrenten. Kijk, ik heb vroeger bij Colruyt Group gewerkt en ik ben er vrij zeker van dat Colruyt marktleider is geworden door onder meer technologie. Het is door het inzetten van technologie dat ze efficiënt gegevens konden verzamelen van klanten en hun aankopen, dat ze die klant door en door leerden kennen en dat ze de prijzen van hun producten constant konden aanpassen.” 

Visie

Zo klinkt het makkelijk: je laat computers en servers los op bedrijfsprocessen en alles komt in orde. Maar er komt meer bij kijken, waarschuwt Robin. “De digitale transformatie draait om de juiste dingen doen, maar ook om de dingen juist te doen. Gewoon technologie implementeren is niet genoeg. Je moet een visie hebben, die strategisch onderbouwen, de juiste skills in huis halen en governance implementeren. Anders lukt het niet. Een bedrijf is niet alleen een ‘mechanisme’, het is ook een ‘organisme’, samengesteld uit mensen. Je moet hen ook meekrijgen.” 

Vroeger bouwden we beveiliging rond zaken, nu is alles ‘secure by design’. Het is niet meer iets dat je achteraf toevoegt, maar een basisprincipe.

Data

Een van de belangrijkste ingrediënten van een geslaagde transformatie is data. Wie de beste en meeste data heeft, kan daar de beste en meeste inzichten uithalen om zijn business vooruit te helpen. “Bedrijven zitten vaak al op een berg data zonder het zelf te weten”, zegt Robin. “Data van klanten, uit productieprocessen, van personeel… De kunst is om die juist aan te wenden en er iets mee aan te vangen. En dan komt de cloud in beeld. Omdat daar de rekenkracht voorhanden is om die data te verwerken. Je moet als bedrijf niet meer zelf een batterij servers installeren, je besteedt het uit aan cloudleveranciers. Dat heeft de IT-wereld zelf ook op zijn kop gezet. Nog niet zo lang geleden verkochten wij vooral servers en hardware. Vandaag verkopen wij oplossingen die ervoor zorgen dat onze klanten zich kunnen focussen op hun kerntaken.”

Clouds

Robin geeft een voorbeeld: in Luxemburg zette NTT tijdens de eerste coronagolf een volledig digitaal systeem op voor massale testen. Daarbij wordt klinische data veilig opgeslagen in een private cloud. De publieke cloud wordt gebruikt om het schaalbaar te maken. Zo kreeg de overheid sneller zicht op de verspreiding en konden ze sneller ingrijpen toen de tweede golf begon.

Veiligheid

Een grote bezorgdheid daarbij is natuurlijk de veiligheid van die data. Niet elk bedrijf vertrouwt zijn intiemste bedrijfsgeheimen graag toe aan een cloudleverancier. “Absoluut begrijpelijk”, reageert Robin. “Alleen: cybersecurity in de cloud is tegenwoordig vaak beter geregeld dan bij bedrijven zelf. Vroeger bouwden we beveiliging rond zaken, nu is alles ‘secure by design’. Dat wil zeggen dat beveiliging doorheen het hele proces is verweven. Het is niet meer iets dat je achteraf toevoegt, het is een basisprincipe geworden.

Security is een reële angst van bedrijven en vaak nog een bottleneck om naar de cloud te stappen. Maar angst is een slechte raadgever en vandaag kun je zowat alles beveiligen, als je het goed aanpakt. Trouwens: je hoeft ook niet al je data in de cloud te steken. Je kunt het ook gedeeltelijk doen en de gevoeligste informatie zelf bijhouden en verwerken. Hybride cloud noemen we dat.”

Je moet als bedrijf niet meer zelf een batterij servers installeren, je besteedt het uit aan cloudleveranciers.

Evolutie

Om af te sluiten: hoe zal dit evolueren? “Ik denk dat we binnen vijf of tien jaar digitaal als normaal beschouwen. Ik zie dat nu al: mijn zoon begrijpt niet meer wat er speciaal is aan ‘digitaal’, voor hem is alles digitaal. De fundamenten zullen wel nog hetzelfde zijn: alles wordt datagedreven, alle data wordt met elkaar verbonden en security zal primordiaal zijn. We staan ook aan de vooravond van een paar technologische doorbraken die heel de evolutie nog meer gaan versnellen, denk ik. Neem bijvoorbeeld quantum computing: de rekenkracht van computers gaat daardoor nog exponentieel stijgen en tegelijk wordt hun energieverbruik een fractie van vandaag. En dan heb ik het nog niet eens gehad over zaken als een smart city en digital twins.

Cognitieve eigenschappen

Steden zullen almaar slimmer worden en op termijn zelfs bijna cognitieve eigenschappen krijgen, denk ik. En met zogenaamde digital twins bouwen we perfecte digitale kopieën van zowel gebouwen, vliegtuigen, schepen en zelfs mensen. Bijvoorbeeld om te zien wat de invloed van een bepaald geneesmiddel zal zijn op iemands lichaam. Kijk, NTT spendeert jaarlijks 3,6 miljard dollar in R&D en er zijn, buiten Japan, twee innovatiecentra: in Sydney en in Brussel. Op die plaatsen ontdek je dat de digitale disruptie nog lang niet voorbij is. Het worden nog straffere tijden (lacht).”

Vorig artikel
Volgend artikel