Home Technologie IT Digitaal vertrouwen en betrouwbare digitale handtekeningen

Digitaal vertrouwen en betrouwbare digitale handtekeningen

In een wereld die steeds sneller digitaliseert, staat cyberveiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. “Correcte beveiliging en gevalideerde identificatie is daar een belangrijk onderdeel van”, aldus Ronald De Temmerman. Hij is Vice President Strategic Sales bij GlobalSign, dat wereldwijd een breed scala aan geautomatiseerde en geïntegreerde digitale certificaatoplossingen biedt ten behoeve van identiteits- en veiligheidsdiensten.

Binnen digitalisering spelen identiteit en identificatie een heel belangrijke rol. Bijvoorbeeld bij de elektronische formulieren, toegangsbeperking voor (bepaalde delen van een) website of netwerk (VPN), veilige onlinetransacties, automatische verbinding met besturingssystemen (zoals Microsoft Windows), documentenondertekening op afstand, e-mailbeveiliging

Beveiligde identiteit en communicatie

Bij dergelijke communicatie en transacties worden doorgaans digitale certificaten gebruikt, gecreëerd op basis van geverifieerde identiteiten. “Vandaag is ieders digitale identiteit(en) zo belangrijk, dus een controle en beveiligde toepassing hiervan is dat logischerwijs ook”, aldus Ronald De Temmerman. “Dankzij identiteitsoplossingen – wij zetten bijvoorbeeld ‘Public Key Infrastrastructure’ (PKI) in, eventueel mits een geautomatiseerde Active Directory-integratie – , maken wij het mogelijk voor grote en middelgrote bedrijven om hun onlinecommunicatie te beveiligen. Dat kan onder andere in functie van authenticatie van de end-points. En dat zowel op het niveau van gebruiker als machine.”

Digitale certificaten

Of bedrijven zich voldoende bewust zijn van de noodzaak van de beveiliging van die identificatie? “Daar is zeker nog bewustmaking rond nodig, wat sowieso een continu proces is”, gaat De Temmerman verder. “En een noodzakelijk proces, nu we zien hoe heel wat bedrijven door corona gedwongen worden steeds meer over te schakelen op online werk en communicatie. Werknemers op afstand vormen feitelijk de grootste cyberbedreiging. Als je echter middelen inzet voor een adequate beveiliging van apparaten en personeel, dan hoeft werken op afstand geen bedreiging te zijn. Integendeel, het zal flexibiliteit en productiviteit verbeteren.

Dat kun je bijvoorbeeld realiseren dankzij Client- of SSL-certificaten, waarbij wij tools aanbrengen zoals een ‘managed PKI’, om het beheer hiervan te vergemakkelijken. De coronacrisis stimuleert ook de bewustwording rond de risico’s, ook doordat iedereen de verhalen kent rond phishing en malware. Bijgevolg gaan bedrijven op zoek naar direct inzetbare mogelijkheden, zelfs al zijn die dan basic. Digitale certificaten zijn één vorm van dergelijke beveiliging die kunnen helpen bij e-mailbeveiliging.

“met een adequate beveiliging van apparaten en personeel hoeft werken op afstand geen bedreiging te zijn. Integendeel, het zal flexibiliteit en productiviteit verbeteren.”

Digitale handtekening

De coronacrisis als opportuniteit zien om het belang van digitale identificatie en beveiliging van gegevens te helpen onderstrepen, vindt De Temmerman eerder een optie dan wel een feit. “Wat ik wél zie, is een toename van vragen als ‘hoe werkt dat?’ en ‘welke voordelen biedt het mij als bedrijf?’, voornamelijk in functie van de Qualified Signature. Er is zeker een education-beweging aan de gang, mensen zijn zich meer bewust van de onlinesituatie. Waar vooral naar geïnformeerd wordt, is de digitale handtekening – niet te verwarren met de elektronische handtekening – die op basis van PKI door digitale certificaten meer zekerheid biedt. Nu mensen vaker van thuis uit werken en genoodzaakt zijn documenten of e-facturen op afstand te ondertekenen, vereist dit een veilige, geauthenticeerde (digitale) handtekening.”

Juiste tools en begeleiding

Hoewel de digitale handtekening intussen door de meesten als waardevol wordt erkend, tegenover het papieren alternatief, stellen velen zich nog de vraag hoe die handtekening gevalideerd wordt en wat de rechtsgeldigheid is, ook al inzake industriespecifieke regelgeving. “Bedrijven hebben wel weet van het Europees eIDAS framework. Maar ze worden ook om de oren geslagen met terminologie en opties die ze nauwelijks volgen. Zoals bijvoorbeeld geavanceerde versus gekwalificeerde handtekening, opgeslagen op een token of in de cloud. Het toont wel aan dat correcte begeleiding en de juiste tools, zoals GlobalSign’s vertrouwensdiensten en oplossingen, hierop een antwoord bieden.”


Meer over

GlobalSign levert wereldwijd cloudgebaseerde en schaalbare Public Key Infrastructure (PKI) -oplossingen voor ondernemingen die streven naar veilige handel, communicatie, logistiek en interactie in en tussen gemeenschappen. De oplossingen van het bedrijf op het gebied van identiteit en beveiliging stellen organisaties, grote ondernemingen, cloudgebaseerde dienstverleners en IoT-vernieuwers, waar dan ook ter wereld, in staat om veilig online te communiceren, miljoenen geverifieerde digitale identiteiten te beheren en authenticatie en encryptie te automatiseren.

Meer info vind je via www.globalsign.be, of mail naar sales@globalsign.com of bel naar 016 89 19 00.

GlobalSign logo

MEER

Eerste hulp bij eerste aanwerving

Aanwerving Werknemers aanwerven is een spannende aangelegenheid, zeker wanneer je dat voor de eerste keer doet. Hoe weet je welk vlees je in de kuip hebt? Welke vragen stel je tijdens een selectiegesprek? En geef je je nieuwe medewerker meteen een vast contract? Drie ervaren ondernemers vertellen.

Remco Evenepoel: Plezier brengt je op weg

Remco Evenepoel Jong zijn is dromen over de toekomst, en dan vooral over waar je zelf zal staan én de weg die je neemt om daar te geraken. Gelukkig is alles mogelijk als je jong bent. Dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden.

Walter Grootaers: ‘Sixty is the new forty’

Walter Grootaers Je zou het hem niet nageven, maar Walter Grootaers van De Kreuners is 63 jaar. Hoe kijkt hij aan tegen ouder worden? Wat zijn de mijlpalen in zijn leven? En waarom verliet hij ooit ietwat depressief het podium van Rock Werchter? “Toen De Kreuners begonnen, dacht ik: dit duurt een jaar of vijf.”

‘De Belg, een slimme spaarder?’

SparenDe Belg spaart meer dan ooit. Er staat maar liefst 266 miljard euro op onze spaarboekjes. Nochtans is de opbrengst op het eerste zicht historisch laag. Is de Belg tegen beter weten in historisch verknocht aan zijn spaarboekje? De realiteit is genuanceerder. De Belg blijft een slimme spaarder maar er is een aandachtspunt.

Vrouwen en ondernemerschap: traag maar gestaag

Ondernemen Als je kijkt naar het aantal starters, staat het aantal vrouwelijke ondernemers ondertussen op 42 procent. Een goede zaak natuurlijk, omdat er zo meer gelijkheid in de ondernemerswereld komt, waar twee op drie ondernemers nog steeds mannen zijn.

Vlaanderen: per definitie internationaal

Agoria Vlaanderen is sinds mensenheugenis een draaischijf voor internationale handel. Door de traditioneel opgebouwde kennis hebben we enkele speerpuntindustrieën