kandidaten
Business

Creatieve zoektocht naar felbegeerde ICT-profielen

24.11.2020
door Heleen Driesen

ICT-specialisten behoren tot de meest gevraagde profielen op de arbeidsmarkt. Maar het aanbod is klein, waardoor bedrijven maar moeilijk voldoende geschikte kandidaten vinden. Iets wat noopt tot creatieve rekruteringsvormen.

Hoge vacaturegraad

In 2019 tekende het Belgisch statistiek­bureau StatBel een vacaturegraad van 6,6 procent op in de ICT-sector. Om je een idee te geven: dat is dubbel zo hoog als het totaal van alle andere sectoren samen. Volgens technologiefederatie Agoria wakkerde de coronacrisis die honger naar ICT-experts alleen maar verder aan, aangezien ze de digitalisering van onze economie versnelde. 

Onderste uit de kan halen

Bedrijven moeten dus het onderste uit de kan halen om kandidaten te strikken. Waar de ene zwaait met extra voordelen, kiest de andere voor nieuwe rekruteringsvormen. Zoals telecomoperator Telenet. “Sommige profielen, zoals developers, zijn ontzettend moeilijk te vinden. Haast elk technologiebedrijf zoekt ernaar”, kadert Duncan D’hondt, recruitment officer bij Telenet. “We hebben externe hr-bureaus die voor ons de beste match zoeken, maar een goed jaar geleden besloten we het ook eens over een andere boeg te gooien. Als founding partner van ICT-school BeCode – die met gratis opleidings- en stagetrajecten werkzoekenden klaarstoomt voor een job in de sector – klopten we rechtstreeks bij hen aan.”

Stages

Stages zijn al langer een manier om nieuwe kandidaten aan boord te halen. Daarin brengt de samenwerking tussen Telenet en BeCode niets nieuws, maar met zijn Pay As You Hire-model gaat het een stapje verder. BeCode gelooft zo sterk in het potentieel van zijn alumni dat het je pas vraagt om te betalen als je ze effectief aanwerft. “Wat niet betekent dat onze intentie om aan te werven lager ligt”, onderstreept D’Hondt.

“Alle geselecteerde alumni doorlopen ons klassieke onboarding-traject, met een algemene meet and greet en individuele intakegesprekken. Op basis daarvan bepalen we wie stage mag lopen. Nog voor het echt begonnen is, hebben ze dus al een stevig aanwervingstraject achter de rug. Uiteindelijk konden we dan ook twee van onze drie stagiairs een contract aanbieden.”

Verruiming van kandidatenpool door samenwerking

Omdat BeCode zich richt op kandidaten die moeilijk hun weg vinden naarop de arbeidsmarkt, verruimt Telenet door de samenwerking meteen ook zijn kandidatenpool. “We vinden profielen die anders niet tot bij ons komen. Er is soms wat bagage – een voorgeschiedenis, een taalbarrière… – maar die komt vergezeld van ervaring, maturiteit en flexibiliteit. Als tussenpersoon die de stagiair met de afdeling verbindt, vind ik het belangrijk om op dat laatste te focussen.”

De hard skills? Die komen wel. Kennis bijbrengen is heel wat gemakkelijker dan de mentaliteit wijzigen.

Praktijkgerichte opleidingen

Zo ging het ook met Sali Almurshidi. In 2019 kwam ze van Palestina naar België met een bachelor Computer System Engineering op zak. “Hoewel ik nog niet vloeiend Nederlands sprak, maar wel een cursus volgde, bleek vooral mijn gebrek aan ervaring het grootste struikelblok”, vertelt ze. “Daarom volgde ik een praktijkgerichte web development-opleiding bij BeCode, wat me een stageplek bij Telenet opleverde. Hier kon ik de Angular- en Java-kennis die ik al bezat eindelijk inzetten.” De voorkennis in die technologieën kwam zo goed van pas dat het bedrijf Sali meteen aanwierf na haar stage.

Uit het juiste hout gesneden

Het is dan ook niet enkel een kwestie van voldoende kandidaten vinden, maar ook zij die uit het juiste hout gesneden zijn. Nog meer dan de hard skills wegen vandaag de soft skills door. “De young grads die van de universiteit of hogeschool komen, hebben flink wat kennis op zak, maar ze zijn ook erg ambitieus en dat maakt hen ongeduldig. Ze beseffen niet dat het tijd kost om door te groeien”, schetst D’Hondt. “Die ingesteldheid zie je minder bij de BeCode-profielen: zij staan met beide voeten op de grond. Ze zijn matuur en vlot inpasbaar in onze teams. En die hard skills? Die komen wel. Kennis bijbrengen is heel wat gemakkelijker dan de mentaliteit wijzigen.”

Pay As You Hire-rekrutering

Nu Telenet tegen 2021 liefst twintig extra securityprofielen zoekt, kijkt het bedrijf opnieuw in de richting van BeCode: “Loopt ook die Pay As You Hire-rekrutering goed? Dan sluit ik niet uit dat we in de toekomst altijd een deel van onze juniorprofielen zo zullen aanwerven.”

Vorig artikel
Volgend artikel