Home Technologie IT De coronacrisis stuwt deze vijf digitale trends vooruit

De coronacrisis stuwt deze vijf digitale trends vooruit

COVID-19 laat diepe sporen na in onze maatschappij, waarbij duidelijk het digitale van nog meer belang wordt in een post-coronatijdperk. Daarom bekijkt Pieter Dubois, partner strategic services bij het consultancybedrijf XPLUS, welke digitale trends de pandemie versnelt.

“De huidige crisis accelereerde bestaande digitale trends die hielpen om met de onmiddelijke effecten te kunnen omgaan”, begint Dubois. “We zien echter ook dat het een accelerator van verandering is, die door sommige van onze klanten al gepland waren. Voor anderen is het een enabler geworden”.

1. Schaalvergroting van technologiegebruik

Ten eerste was er een enorme schaalvergroting van het gebruik van bestaande hulpmiddelen om op afstand te werken. “Videovergaderingen en samenwerkingssoftware is nu existentieel in plaats van occasioneel. Door de enorme impact op de bedrijfsprocessen stellen wij vast dat bedrijven nood hebben aan businessarchitecten om de veranderingen vorm te geven en over te gaan tot uitvoering.”

2. Regionalisering en autonomie

Centrale locaties in dure steden worden minder belangrijk, wat grote gevolgen heeft voor de bedrijfsorganisatie. “Voor de crisis zat iedereen op hetzelfde moment bij elkaar in grote torens, zoals de eerste fabrieken in de 18de eeuw. We zien nu dat het niet nodig is om elke dag uren in de file te staan. We kunnen ook met goedkopere, regionale vestigingen werken. Fysiek contact blijft immers belangrijk, maar een evolutie van de organisatiearchitectuur – met kleinere teams die makkelijk vanop afstand kunnen werken  – kan grote productiviteitswinsten opleveren.”

3. Een Cambrische technologie-explosie

Deze crisis stuwt de ontwikkeling van nieuwe technologieën die in bestaande moeten integreren. “Onze overheden hebben stimulatiefondsen vrijgemaakt voor bijvoorbeeld groene technologieën, €750 miljard door de EU alleen. Dat geld gaat industrialisatie van microgrids, elektrische wagens en hernieuwbare energieopwekking stimuleren – allemaal gestuurd door software. Deze decentralisatie en consumerisering zal leiden tot een performante integratiearchitectuur die toelaat om uitwisseling van massa’s data ter analyse, maar ook microfinanciële transacties, energietrading en zelfs real-time verzekeringen, mogelijk te maken.”

4. Lokaler produceren

De crisis heeft de zwakheden in onze aanvoerlijnen blootgelegd. “Van productie van maskers in China tot lokale distributie van toiletpapier: strategisch belangrijke producten konden we niet zelf maken of tot bij de mensen brengen. De versplintering van de wereldorde maakt het gevaarlijk om afhankelijk te zijn van anderen. Nieuwe, grotendeels geautomatiseerde fabrieken zullen lokaal gebouwd worden, en distributie van goederen zal vaker direct aan huis gebeuren. De IT-impact hiervan, waarbij nieuwe applicatiearchitecturen gebouwd moeten worden om dit te beheren, is enorm.”

5. Meer breedband en processors

Ten slotte hebben we ook infrastructuur nodig om die digitalisering te ondersteunen. “Zaken zoals decentralere organisatiestructuren, veelvuldigere leveringen aan huis, virtuele realiteit en een uitgebouwd Internet of Things in energie en elders, gaan enorme datavolumes genereren die in real-time verplaatst en verwerkt moeten worden. Netflix moest bijvoorbeeld de beeldkwaliteit verlagen tijdens de crisis om het netwerk niet te overladen. Er is dus nog veel nood aan investeringen in de infrastructuur en data-architectuur zoals glasvezel, 5G, cloud en edge computing.” 

Niets is echter zo moeilijk als voorspellen, vooral als het over de toekomst gaat, nuanceert Dubois met een boutade. “Echter, onze XPLUS-architecten stellen vast dat bedrijven die hun strategie op orde hebben, investeren in architecturaal ontwerp en uitvoering van hun plannen, beter gewapend zijn tegen deze veranderingen.”


Meer over

XPLUS is een consultancyhuis gespecialiseerd in business- en IT-architectuur. Het helpt klanten bij het uittekenen en implementeren van digitale transformaties. Gesticht door architecten, koppelt ze zeer ervaren profielen, vaak in teamverband, aan specifieke opdrachten. Gaande van managementconsulting op CIO-niveau, over enterprise architectuur, tot technische IT-architectuur. Daarbij biedt ze ook programmabeheerdiensten aan. In de Benelux zijn ze een van de grootste en meest ervaren bureaus van business en IT-architecten op de markt.

XPLUS

MEER

De nieuwe solo-reiziger is 55+

ReizenDe wijde wereld is geen privilege van de jeugd. Ook senioren willen ze nog maar al te graag ontdekken. Alleen missen sommigen een reisgezel om er samen op uit te trekken. Daar hebben touroperators nu een oplossing voor gevonden.

‘Opkomst van de levende stad’

Kees JansenDe opkomst van het Internet of Everything is geen toekomstbeeld en geen wensbeeld meer, maar een realiteit. Mensen en objecten staan steeds meer met elkaar in verbinding via sensoren, Big Data en snel mobiel internet. 

Is jouw tijd ook zo kostbaar?

Beleggen“Ga de markt op.” “Beleg je geld.” Iedere dag hoor je reclame over wat je moet doen opdat je geld meer zou opbrengen dan op een spaarboekje. Maar wie kent eigenlijk genoeg van beleggen? Wie heeft de tijd om alle nodige informatie op te zoeken? En wie durft dan die stap te zetten? Ik niet, hoor ik je denken.

Maak je zomer zzzoet

bij Dominique Persoone vertelt als peter van de bij over het belang van de bij. Leer bij over zijn favoriete diertjes ... En ook over zijn favoriete cocktail.

Hans Maertens: Samen ondernemen voor een duurzame toekomst

Duurzaam ondernemen Onze bedrijven zetten steeds meer in op duurzaam ondernemen. Dat is voor Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, al jaren duidelijk. Talloze bedrijven kunnen fier zijn op de concrete verbeteracties die ze realiseren.

De human touch zal het verschil maken

Ingrid GonnissenVandaag bekleedt Ingrid Gonnissen een topfunctie bij Orange Belgium. Bovendien werd ze onlangs verkozen tot ‘ICT Woman of the Year’. En zeggen dat het voor haar allemaal begon als kunstleerkracht voor 12- tot 16-jarigen. Met de beroemde woorden van Bredero: ’t kan verkeren…