Home Technologie IT De coronacrisis stuwt deze vijf digitale trends vooruit

De coronacrisis stuwt deze vijf digitale trends vooruit

COVID-19 laat diepe sporen na in onze maatschappij, waarbij duidelijk het digitale van nog meer belang wordt in een post-coronatijdperk. Daarom bekijkt Pieter Dubois, partner strategic services bij het consultancybedrijf XPLUS, welke digitale trends de pandemie versnelt.

“De huidige crisis accelereerde bestaande digitale trends die hielpen om met de onmiddelijke effecten te kunnen omgaan”, begint Dubois. “We zien echter ook dat het een accelerator van verandering is, die door sommige van onze klanten al gepland waren. Voor anderen is het een enabler geworden”.

1. Schaalvergroting van technologiegebruik

Ten eerste was er een enorme schaalvergroting van het gebruik van bestaande hulpmiddelen om op afstand te werken. “Videovergaderingen en samenwerkingssoftware is nu existentieel in plaats van occasioneel. Door de enorme impact op de bedrijfsprocessen stellen wij vast dat bedrijven nood hebben aan businessarchitecten om de veranderingen vorm te geven en over te gaan tot uitvoering.”

2. Regionalisering en autonomie

Centrale locaties in dure steden worden minder belangrijk, wat grote gevolgen heeft voor de bedrijfsorganisatie. “Voor de crisis zat iedereen op hetzelfde moment bij elkaar in grote torens, zoals de eerste fabrieken in de 18de eeuw. We zien nu dat het niet nodig is om elke dag uren in de file te staan. We kunnen ook met goedkopere, regionale vestigingen werken. Fysiek contact blijft immers belangrijk, maar een evolutie van de organisatiearchitectuur – met kleinere teams die makkelijk vanop afstand kunnen werken  – kan grote productiviteitswinsten opleveren.”

3. Een Cambrische technologie-explosie

Deze crisis stuwt de ontwikkeling van nieuwe technologieën die in bestaande moeten integreren. “Onze overheden hebben stimulatiefondsen vrijgemaakt voor bijvoorbeeld groene technologieën, €750 miljard door de EU alleen. Dat geld gaat industrialisatie van microgrids, elektrische wagens en hernieuwbare energieopwekking stimuleren – allemaal gestuurd door software. Deze decentralisatie en consumerisering zal leiden tot een performante integratiearchitectuur die toelaat om uitwisseling van massa’s data ter analyse, maar ook microfinanciële transacties, energietrading en zelfs real-time verzekeringen, mogelijk te maken.”

4. Lokaler produceren

De crisis heeft de zwakheden in onze aanvoerlijnen blootgelegd. “Van productie van maskers in China tot lokale distributie van toiletpapier: strategisch belangrijke producten konden we niet zelf maken of tot bij de mensen brengen. De versplintering van de wereldorde maakt het gevaarlijk om afhankelijk te zijn van anderen. Nieuwe, grotendeels geautomatiseerde fabrieken zullen lokaal gebouwd worden, en distributie van goederen zal vaker direct aan huis gebeuren. De IT-impact hiervan, waarbij nieuwe applicatiearchitecturen gebouwd moeten worden om dit te beheren, is enorm.”

5. Meer breedband en processors

Ten slotte hebben we ook infrastructuur nodig om die digitalisering te ondersteunen. “Zaken zoals decentralere organisatiestructuren, veelvuldigere leveringen aan huis, virtuele realiteit en een uitgebouwd Internet of Things in energie en elders, gaan enorme datavolumes genereren die in real-time verplaatst en verwerkt moeten worden. Netflix moest bijvoorbeeld de beeldkwaliteit verlagen tijdens de crisis om het netwerk niet te overladen. Er is dus nog veel nood aan investeringen in de infrastructuur en data-architectuur zoals glasvezel, 5G, cloud en edge computing.” 

Niets is echter zo moeilijk als voorspellen, vooral als het over de toekomst gaat, nuanceert Dubois met een boutade. “Echter, onze XPLUS-architecten stellen vast dat bedrijven die hun strategie op orde hebben, investeren in architecturaal ontwerp en uitvoering van hun plannen, beter gewapend zijn tegen deze veranderingen.”


Meer over

XPLUS is een consultancyhuis gespecialiseerd in business- en IT-architectuur. Het helpt klanten bij het uittekenen en implementeren van digitale transformaties. Gesticht door architecten, koppelt ze zeer ervaren profielen, vaak in teamverband, aan specifieke opdrachten. Gaande van managementconsulting op CIO-niveau, over enterprise architectuur, tot technische IT-architectuur. Daarbij biedt ze ook programmabeheerdiensten aan. In de Benelux zijn ze een van de grootste en meest ervaren bureaus van business en IT-architecten op de markt.

XPLUS

MEER

Technologie ter ondersteuning, niet als vervanging

E-trends Een zelfrijdende ambulance of een robothuisarts? Drie experts laten hun licht schijnen over de laatste digitale trends in de zorgsector.

Bedrijfscultuur als motor van strategie

Bedrijfscultuur Het belang van de bedrijfscultuur in een organisatie neemt steeds meer toe. Dat heeft in grote mate te maken met het belang van de medewerkers. Zij vormen het human capital van een onderneming die eens te meer haar talenten aan zich wil binden tijdens de krapte op de arbeidsmarkt.

Wat brengt de Sint voor je kind?

Sinterklaas Op 6 december komt de stoomboot van die bebaarde kindervriend uit Spanje weer aan. De zoektocht naar het ideale Sinterklaascadeau kan beginnen.

De starter als onbeschreven blad

Je bent jong en je wilt wat. Liefst een job. Eentje die goed betaalt én vooral eentje waar je je goed voelt. Voor bedrijven is het niet alleen een zoektocht om gekwalificeerde jongeren te vinden, maar vooral ook om ze te houden en blijvend te motiveren.

‘Artificial intelligence maakt menselijk contact alleen maar belangrijker’

Peter HinssenPraat een uur met Peter Hinssen en je bent weer mee met nieuwe technologische ontwikkelingen als AI en Blockchain. En, belangrijker, wat hun maatschappelijke impact wordt. “We staan voor een even ingrijpende verandering als tijdens de industriële revolutie.”

‘De toegevoegde waarde van onze sector wordt nog te...

Chemiesector Onze relatie met chemie is dubbel: enerzijds zorgt de sector voor tal van producten die ons leven gemakkelijker maken, anderzijds is het een van de meest vervuilende industrieën. Tel daarbij nog eens op dat de chemische sector voor heel wat werkgelegenheid zorgt, en je krijgt een duurzame uitdaging om U tegen te zeggen.