Home Lifestyle De luidsprekers worden slim (en kunnen praten)

De luidsprekers worden slim (en kunnen praten)

Gebruiken we binnen tien jaar nog ons toetsenbord als belangrijkste methode om te communiceren met machines? Waarschijnlijk niet, denken de meeste tech watchers, futurologen en andere specialisten. In de toekomst zullen we vooral babbelen met machines. En de eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar.

Wilde je 50 jaar geleden iets weten, dan moest je naar de bibliotheek rijden om het op te zoeken. Sinds de opkomst van het internet kunnen we onze vragen in een computer intypen. En over enkele jaren zullen we gewoon kunnen praten met machines via stemassistenten.

Alle grote technologiebedrijven zijn al op de kar gesprongen. Amazon ontwikkelde Alexa, Microsoft kwam met Cortana op de proppen en in elke iPhone zit tegenwoordig uiteraard Siri. Samsung heeft dan weer Bixby. En er zijn er nog heel wat andere, zowat elke tech-gigant steekt momenteel geweldig veel tijd, geld en moeite in het ontwikkelen van een eigen virtuele assistent die gebruikers van informatie voorziet en kan helpen met allerlei taken.

Wie is de president van Frankrijk?
Als je de juiste apparatuur in huis haalt, kunnen de assistenten voor jou de lichten aansteken, het nieuws voorlezen, vragen beantwoorden (“Wie is de president van Frankrijk?”) of muziek laten afspelen. Maar het kan nog straffer: in de toekomst zullen ze bijvoorbeeld proactieve suggesties doen wanneer je gaat ontbijten (“Moet ik melk bijbestellen?”) en je herinneren aan belangrijke afspraken en handige suggesties doen (“Er staat veel file, als je nu vertrekt, ben je net op tijd op je werk”).

De stemmen duiken tegenwoordig allang niet meer alleen op in smartphones, maar ook bijvoorbeeld in televisietoestellen en vooral ook in speciale luidsprekers die je doorheen je huis kunt zetten. Dat ze over enkele jaren volstrekt gemeengoed zullen zijn, daar zijn ongeveer alle marktonderzoeksbureaus het over eens. Volgens OC&C Strategy Consultants heeft momenteel ongeveer dertien procent van alle Amerikaanse huishoudens minstens een slimme speaker in huis staan. Tegen 2022 zal dat 55 procent zijn. Gartner vermoedt dat tegen 2020 een op de drie zoekopdrachten zonder scherm wordt afgehandeld. Begin dit jaar waren al zowat een miljard voice-zoekopdrachten per maand, zegt dan weer Alpine.AI.

In de toekomst zullen die assistenten bijvoorbeeld proactieve suggesties doen wanneer je gaat ontbijten.

Achterover gevallen?
Zelf hebben we hier al een tijdje een slimme luidspreker staan van Amazon, de Echo Dot, waar Alexa ingebouwd is. In België zijn die officieel nog niet te koop, maar we brachten er eentje mee uit Duitsland voor ongeveer 30 euro. Vallen we van de Echo Dot al achterover? Dat valt een beetje tegen.

Zo begrijpt Alexa, in tegenstelling tot Siri, bijvoorbeeld nog altijd geen gebenedijd woord Nederlands. Met de spraakherkenning zelf zit het redelijk snor, als je ten minste met een stevig Engels of Amerikaans accent spreekt. Erger is dat het apparaatje volstrekt niet is toegespitst op de Belgische markt. Vraag je om het nieuws voor te lezen, dan krijg je bijvoorbeeld wel de Amerikaanse of Duitse hoofdpunten te horen, maar geen lokaal nieuws.

Ook qua gebruiksgemak zijn er ook nog wel wat problemen die moeten opgelost worden. De Dot beschikt over duizenden zogenaamde “skills”, taken die hij kan uitvoeren, bijvoorbeeld lichten aan- en uitschakelen of elke dag een mop vertellen, maar gebruikers moeten die zelf handmatig via hun gsm toevoegen. En, tenzij je in een lange lijst met skills duikt in de Alexa-app, is het haast onmogelijk om te weten welke er juist allemaal beschikbaar zijn.

Speaker in de slaapkamer
En dan is er nog het probleem van de privacy. Willen mensen wel een apparaat in huis dat de hele dag “luistert” naar stemcommando’s? Ook bijvoorbeeld in de slaapkamer… Facebook bracht ook net een eigen slimme luidspreker met videoschermpje op de markt, de “Portal”. In veel Amerikaanse media kreeg het vernietigende kritieken, niet zozeer omdat het apparaat technisch niet goed in elkaar zit, maar omdat er geweldige twijfels zijn over wat Facebook allemaal zal uitspoken met de data die het via de Portal capteert.

De hele markt van slimme speakers is dan ook nog behoorlijk prematuur. Veelzeggend is bijvoorbeeld ook dat Microsoft (makers van de Cortana-assistent) deze week besliste om in zijn eigen winkel ook de luidsprekers van grote rivaal Amazon te gaan verkopen… Er zullen dus ongetwijfeld nog assistenten verdwijnen en nieuwe assistenten bijkomen (ook in Chinese is er bijvoorbeeld veel interesse). Wie op het verkeerde paard wedt en veel geld stopt in apparatuur die door de “verliezende” assistent ondersteunt wordt, zit dus met een hoop spullen in huis die haast niks meer waard zijn.

MEER

3 vragen aan UPTR

UPTR“Het tekort aan chauffeurs is de grootste uitdaging voor de komende 15 à 20 jaar. Meer dan 40 procent van de chauffeurs zijn bovendien ouder dan 50 jaar. We trekken te weinig jongeren aan om in de sector een goed evenwicht te kunnen bereiken. Dit terwijl het beroep van transportchauffeur boeiend is, een challenge biedt, en een goed loon opbrengt... Het is echt een exponentieel probleem.”

Transitie in werking

Jan VerheyenVlaanderen staat sterk op het vlak van duurzaam afval-, materialen- en bodembeheer. We sorteren en recycleren als de beste en gaan steeds duurzamer om met onze bodem. En toch staat de transitie naar de circulaire economie nog maar in zijn kinderschoenen.

3 vragen aan… Crossrail

spoorwegDrie vragen aan spoorwegonderneming Crossrail over single truck loads en de uitdagingen die het spoorwegvervoer moet overkomen om te kunnen optimaliseren.

Op de latten en gaan

WintersportenDe winter staat voor veel Belgen nog altijd synoniem met vakanties naar skigebieden. Waar trekken onze landgenoten naartoe? Wat doen ze daar? Wat kosten de wintersporten? En hoe pakt een extreme skiër zijn geliefkoosde sport aan? “Is het gevaarlijk? Ja, maar dat is motorrijden voor een leek ook.”

Stadsgroen gezocht

Hendrik Moeremans De stad van morgen heeft ruimte voor groen. Ruimte voor water en natuur, dicht bij haar inwoners. Over welke groene oases beschikken de Antwerpse steden vandaag al? En wat zijn de plannen om het allemaal nog beter te maken in de toekomst?

Bankieren voor grote en heel grote vermogens

VermogensbeheerPrivate banking en personal banking zijn twee groeiende segmenten in het bancaire landschap van vandaag. Wat zijn de verschillen tussen deze twee diensten? Vanaf welk vermogen kun je er beroep op doen? En wat mogen de klanten hiervan verwachten?